30 Μαρ 2023

Συγκέντρωση κατά των πλειστηριασμών έξω από συνέδριο Real Estate στο Μεταξουργείο: «Κανένας – καμία χωρίς σπίτι»


Κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (30/3) στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο όπου διεξάγεται το συνέδριο για το Real Estate.


Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Κανένας – καμία χωρίς σπίτι» και «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» οι διαμαρτυρώμενοι ζητούσαν τη μείωση των ενοικίων ενώ φώναζαν συνθήματα κατά των πλειστηριασμών και πέταξαν τρικάκια.


Έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται το συνέδριο είναι ισχυρή η παρουσία των ΜΑΤ.

«Τo κόστος ζωής διαρκώς αυξάνεται και τα λαϊκά εισοδήματα παραμένουν χαμηλά. Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ακόμα και στα πλέον βασικά είδη πρώτης ανάγκης, έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και στον τομέα της ενέργειας, στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα. Οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος σημαίνουν ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να τους καλύψουν και έτσι απειλούνται με διακοπή» επεσήμανε στο κάλεσμα που απηύθυνε για τη συγκέντρωση η «Ταξική πρωτοβουλία ενάντια στην αύξηση των ενοικίων, τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς».

«Όσον αφορά τη στέγαση, οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη, αποτέλεσμα των επενδυτικών στρατηγικών του διεθνούς κεφαλαίου, της ίδιας της φύσης της αγοράς ακινήτων στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, αλλά και των εγχώριων πολιτικών της τουριστικοποίησης, του εξευγενισμού, της καπιταλιστικής ανάπλασης και αναδιάρθρωσης, των ίδιων πολιτικών που ιδιωτικοποιούν τα πάντα, ακόμα και το νερό. Έτσι, για τη μέση οικογένεια, το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγαση μετατρέπεται σε απρόσιτη πολυτέλεια.

«Ταυτόχρονα, απειλείται ευθέως η πρώτη κατοικία. Την τελευταία δεκαετία, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007 και των επακόλουθων κρατικών πολιτικών στην κατεύθυνση της ανακεφαλαιοπόιησης των τραπεζών και της λεγόμενης ανάπτυξης, έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την μεταπώληση των μη εξυπηρετούμενων δανειών από τα funds. Η διαχείριση αυτών των δανείων από τα funds και την συνέχεια τους – τους servicers, τα εισπρακτικά και δικηγορικά γραφεία – οδηγεί στην εκτόπιση δεκάδων οικογενειών της τάξης μας από τα σπίτια τους, τα οποία πολλές φορές στην συνέχεια αγοράζονται μέσω των πλειστηριασμών είτε από τις ίδιες τις τράπεζες, είτε από εταιρίες real estate, για εξευτελιστικά ποσά» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη