29 Μαρ 2023

Ελληνική απάντηση με αγορά SPIKE- NLOS στην εκτόξευση πυραύλου Κρουζ από τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος MARLIN


Τι σημαίνει η απόκτηση του πυραυλικού συστήματος SPIKE NLOS για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό....την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στην οποία αποφασίστηκε η προμήθεια συστημάτων SPIKE- NLOS, ενώ συζητήθηκε η εξέλιξη της πορείας άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Η απόφαση της αγοράς των ισραηλινών πυραύλων εν μέσω προεκλογικής περιόδου έχει σημειολογικό χαρακτήρα, και αφορά ξεκάθαρα την Τουρκία και τα σχέδια της, τα οποία όχι μόνο δεν άλλαξαν μετά τους φονικούς σεισμούς, αλλά υλοποιούνται κανονικά με φόντο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.


Η αγορά των πυραύλων αυτών αντικατοπτρίζει επίσης και την στενή αμυντική σχέση της χώρας μας με το Ισραήλ, το οποίο μπορεί τώρα να διέρχεται μια κρίσιμη περίοδο, αλλά σύντομα θα ξεκινήσει τα σχέδια του στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα.
Οι πύραυλοι SPIKE- NLOS και ο τουρκικός στόλος μη επανδρωμένων σκαφών

Η Τουρκία μας αποκάλυψε τα σχέδια της για την δημιουργία εξοπλισμένου στόλου μη επανδρωμένων σκαφών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο κατά μονάδων επιφανείας.

Το τουρκικό σχέδιο αποτελεί ευθεία απειλή για τον ελληνικό κυρίως στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, αφού δεκάδες από αυτά τα μη επανδρωμένα σκάφη θα απειλούν πανάκριβα πλοία μας, χωρίς το πρόβλημα ανθρώπινου κόστους σε περίοδο επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι ξεκίνησαν και οι παραδόσεις του τουρκικού αμφίβιου οχήματος Armored Amphibious Assault Vehicle (ZAHA), στην Ταξιαρχία Πεζοναυτών στην Φώκαια ( Σμύρνη) με τα πιο σύγχρονα αποβατικά οχήματα, με αποστολή φυσικά τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Για τον λόγο αυτόν, ως απάντηση η χώρα μας αγοράζει τους ισραηλινούς πυραύλους, οι οποίοι αποτελούν το αντίδοτο σε κάθε εχθρικό σενάριο κατά του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι πύραυλοι Spike NLOS δεν αφορoύν μόνο το Στρατό Ξηράς και τα ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού τύπου Αpache, αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό αφού θα εξοπλιστούν με αυτούς 4 κανονιοφόροι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, μετατρέποντας έτσι σε εξαιρετικά επικίνδυνες ναυτικές πλατφόρμες ικανές να προκαλέσουν εξοντωτικά πλήγματα στον αντίπαλο.

Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό θα εγκαταστήσει στα σκάφη της κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ (HSY56A) σύστημα Typhoon MLS-NLOS στο κατάστρωμα RHIB, με οκτώ (8) πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SPIKE (Μη Γραμμή Όρασης) το καθένα, για υποστήριξη πυρός από θάλασσα σε ακτή ή στόχευση από θάλασσα σε θάλασσα.

Ο πύραυλος SPIKE NLOS, μέρος της οικογένειας πυραύλων SPIKE πολλών γενεών της Rafael, επιτρέπει την εμπλοκή στόχων NLOS ημέρας και νύχτας, παντός καιρού, για βεληνεκές έως 32 km, με συλλογή δεδομένων στόχων σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης και ακριβή εντοπισμό.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξοπλίσει 9 ελικόπτερα Apache AH-64A από τον στόλο των 19 ελικοπτέρων που διαθέτει, τα οποία θα αναβαθμιστούν (κυρίως τα ηλεκτρονικά τους) από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems.

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόσταση προσβολής η οποία ξεπερνά τα 25 χλμ ενώ σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ αγγίζει ακόμα και τα 32. Βεληνεκές και δυνατότητες βολής που τοποθετούν το SPIKE NLOS στην κορυφή τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ημέρα αλλά και νύχτα με τη βοήθεια θερμικών αισθητήρων ακόμα και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

https://www.pentapostagma.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη