20 Απρ 2023

Τώρα ομολογούν ότι έγινε εξαγωγή του Predator στο Σουδάν...


Τις πληροφορίες –τις οποίες μέχρι σήμερα απέφευγε να σχολιάσει επί της ουσίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη– ότι το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator έφτασε στο Σουδάν μέσω Ελλάδας, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.


Μιλώντας στον... ραδιόφωνο του Realfm, ο αναπληρωτής υπουργός ομολόγησε ότι «η άδεια εξαγωγής που δόθηκε στο Predator και στο Σουδάν δεν έχει καμία σχέση με τον εμφύλιο. Ο εμφύλιος δεν προκλήθηκε απ’ αυτό».

Σε διευκρινιστική ερώτηση που του έγινε, για το εάν πράγματι δόθηκε άδεια εξαγωγής του Predator στο Σουδάν, ο κ. Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε ξανά ότι «φαίνεται ότι έχει υπάρξει εξαγωγή στο Σουδάν», αν και δεν απέφυγε να δηλώσει γνώστης του θέματος, λέγοντας «απ' ό,τι είναι σε γνώση μου από τον Τύπο...».


Μετά την παραπάνω δήλωση Βαρβιτσιώτη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έχει δύο επιλογές: Ή θα βγάλει συνωμοσιολόγο και τον κ. Βαρβιτσιώτη ή θα παραδεχτεί ο κ. Οικονόμου ότι είπε ψέματα» και ρώτησε καυστικά: «Αλήθεια, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να παρέμβει ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;».


→ Η ομολογία Βαρβιτσιώτη έρχεται την ίδια μέρα που η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε πως φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα της παράνομης εξαγωγής του Predator από την Ελλάδα, με άδεια της κυβέρνησης, σε αφρικανικά κράτη.


Τι προηγήθηκε


Το ζήτημα είχε θέσει με παρέμβαση προς την Κομισιόν, η Ολλανδή ευρωβουλευτής, μέλος της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Σόφι Ιντ’ Βελντ., η οποία –απευθυνόμενη στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις– ζήτησε να ενημερωθεί αν έχει υπάρξει κάποια διευκρίνιση σχετικά με την προ δύο μηνών ερώτηση στην Ελλάδα και την Κύπρο για την εξαγωγή του Predator.


Επίσης, το θέμα έθεσε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή και τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργο Κατρούγκαλο, να παραπέμπει σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία πέρα από τη Μαδαγασκάρη, τον Νοέμβριος του 2021 παραχωρήθηκε άδεια παραχωρήθηκε και για την εξαγωγή σε ακόμα δύο χώρες, η μία στην Ανατολική Αφρική.


Σε όλα τα παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε απαντήσει κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και καταλογίζοντάς του θεωρίες συνωμοσίας και «ελαφρότητα» σε ένα πολύ σοβαρό θέμα όπως ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν. Αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα που είχαν τεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Οικονόμου σε ειρωνικό τόνο ανέφερε ότι «ούτε λίγο ούτε πολύ [στον ΣΥΡΙΖΑ] υποστηρίζουν ότι και για τον εμφύλιο στο Σουδάν ευθύνεται ο πρωθυπουργός».


Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ


Όταν πριν δύο ημέρες θέσαμε δημοσίως το ερώτημα αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε άδεια εξαγωγής του Predator στο Σουδάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι επικαλούμαστε θεωρίες συνωμοσίας.


Σήμερα που ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε την εξαγωγή του Predator στο Σουδάν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δύο επιλογές: Ή θα βγάλει συνωμοσιολόγο και τον κ. Βαρβιτσιώτη ή θα παραδεχτεί ο κ. Οικονόμου ότι είπε ψέματα.


Τα μισόλογα ότι ναι μεν έγινε εξαγωγή του Predator στο Σουδάν, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την αξιοποίηση του κακόβουλου λογισμικού από την πολιτοφυλακή RSF δεν πείθουν κανέναν.


Η σημερινή παραδοχή Βαρβιτσιώτη επιβεβαιώνει επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρατάει κρυφό το πόρισμα της σχετικής ΕΔΕ για να προστατέψει τον κ. Σμυρλή που έδωσε την άδεια εξαγωγής.


Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκούνταν μόνο στο να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και την ηγεσία του στρατού. Έφτασε στο σημείο να μετατρέψει την χώρα σε επιχειρηματικό εφαλτήριο για την εξαγωγή μιας τόσο επικίνδυνης τεχνολογίας και να εμπλέξει εμμέσως την Ελλάδα σε έναν εμφύλιο με εκατοντάδες νεκρούς και με Έλληνες μεταξύ των εγκλωβισμένων.


Αλήθεια, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να παρέμβει ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη