29 Μαΐ 2023

Συμφωνία για το χρέος στις ΗΠΑ με «ήττα» Τ.Μπάιντεν: Το όριο στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια αλλά του «δένουν» τα χέρια


 Σε «συμφωνία επί της αρχής» κατέληξαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι αργά το Σάββατο, αναφορικά με τον περιορισμό των ομοσπονδιακών δαπανών και την επίλυση της διαφαινόμενης... κρίσης χρέους πριν

από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου, δήλωσε ο ΜακΚάρθι, σύμφωνα με το Associated Press.

Η τελική συμφωνία πάνω στο όριο δανεισμού θα αποτρέψει μια καταστροφική στάση πληρωμών στις ΗΠΑ, ωστόσο ενδέχεται να προκληθούν αντιδράσεις και μεγάλες δυσκολίες κατά την ψήφισή της  ιδιαίτερα από τη δημοκρατική πλευρά με τις παραχωρήσεις που έγιναν για την επίτευξή της και ουσιαστικά «δένει» τα χέρια του Τ,Μπαίντεν ειδικότερα κάτω από το πρίμα της προεκλογικής του εκστρατείας.

 Κεντρικό σημείο του πακέτου είναι μια διετής συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα κρατήσει τις δαπάνες σταθερές για το 2024 και θα επιβάλει όρια για το 2025 (με εξαίρεση αυτές για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνου) με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου του χρέους στα 31,4 τρισεκ. δολάρια (αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ), μεταθέτοντας το ασταθές πολιτικό ζήτημα για μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Δημοκρατικός και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατέληξαν στη συμφωνία μετά από δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου, τόνισε ο ΜακΚάρθι.

Η χώρα και ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθούσαν και περίμεναν την επίλυση της πολιτικής αντιπαράθεσης που απειλούσε την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον πρόεδρο (…) Αφού σπατάλησε χρόνο αρνούμενος να διαπραγματευτεί για μήνες, καταλήξαμε σε καταρχήν συμφωνία αντάξια του αμερικανικού λαού», ανέφερε ο κ. Μακάρθι μέσω Twitter.

Με το περίγραμμα της συμφωνίας να είναι έτοιμο, το κείμενο θα οριστικοποιηθεί την Κυριακή και την Τετάρτη θα τεθεί προς ψήφιση πρώτα στη Βουλή και αργότερα στη Γερουσία, όπως είπε ο ΜακΚάρθι.

Ο Μπάιντεν συζήτησε επίσης τηλεφωνικά τόσο με τον Χακίμ Τζέφρις, τον ηγέτη του κόμματός του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και με τον Τσακ Σούμερ, τον επικεφαλής της παράταξης στη Γερουσία, που θα επιτρέψει να αυξηθεί το όριο χρέους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ και να «αποφευχθεί η καταστροφική κήρυξη στάσης πληρωμών».

Πρόσθεσε ότι οι ομάδες των διαπραγματευτών θα οριστικοποιήσουν σήμερα Κυριακή το κείμενο και θα το στείλουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, καλώντας να το εγκρίνουν «αμέσως».

Επισήμανε πως η καταρχήν συμφωνία που κλείστηκε «είναι συμβιβασμός, που πάει να πει ότι κάθε μέρος δεν εξασφαλίζει όλα όσα ήθελε».

Πρόσθεσε πως το κείμενο –το ακριβές περιεχόμενο του οποίου δεν είναι γνωστό ακόμη, μόνο οι αδρές γραμμές του– θα «μειώσει τις [δημόσιες] δαπάνες» αλλά «προστατεύοντας απαραίτητα δημόσια προγράμματα».

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη