Επί μήνες Κίεβο και Δύση προανήγγελλαν την περιβόητη «εαρινή αντεπίθεση» της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων, μία αντεπίθεση η οποία δεν έγινε ποτέ και αν γίνει θα είναι… θερινή.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν έγινε; Για
λόγους τακτικής; Ή για λόγους αδυναμίας; Το Κίεβο αντέχει; Ή βρίσκεται στα όριά του και μαζί του έχουν αρχίσει να φτάνουν τα όριά τους και οι δυτικές χώρες που βοηθούν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία;Kαταρχάς το ότι Δύση και Κίεβο έκαναν προαναγγελία μίας γενικής αντεπίθεσης ήταν σφάλμα από την αρχή.
Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αιφνιδιασμού, ενώ οι Ρώσοι έχουν ενημερωθεί πλήρως για όλα τα εξοπλιστικά πακέτα τω Δυτικών προς την Ουκρανία απλώς διαβάζοντας… εφημερίδες!
Επίσης, έχει δημοσιευτεί η δυτική προσπάθεια εκπαίδευσης και εξοπλισμού εννέα ουκρανικών ταξιαρχιών, δηλαδή περίπου 50.000 ανδρών.
Φτάνουν οι άνδρες αυτοί για μία αντεπίθεση ενάντια σε μία υποψιασμένη πλέον στρατιωτική υπερδύναμη, που ιστορικά μαθαίνει απο τα λάθη της;
Όχι δεν φτάνουν. Υπάρχει ένα ζήτημα πλέον κατά πόσο η Ουκρανία μπορεί να αντλεί εφεδρείες από τον ανδρικό πληθυσμό.
Πολλά εκατομμύρια Ουκρανών έχουν εγκαταλείψει την χώρα και έχουν διαφύγει στην Ευρώπη.
Πολλές χιλιάδες Ουκρανών έχουν χαθεί στα πεδία των μαχών και μάλιστα σε μάχες που αν και ήταν ξεκάθαρο πως είχαν χαθεί, όπως στην Μαριούπολη και στο Μπάκχμουτ, το Κίεβο επέμενε να αναλώνει επιπλέον εφεδρείες σε αυτές.
Επίσης η εικόνα των Ουκρανών νέων που διασκεδάζουν στα club του Κιέβου, της Οδήσσού και άλλων μεγάλων πόλεων δείχνει πως η ουκρανική νεολαία δεν έχει τόσο μεγάλη πολεμική διάθεση.
Άλλος παράγοντας που παίζει μεγάλο ρόλο είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του ουκρανικού λαού, νιώθει ότι έχει ρωσική συνείδηση και δεν επιθυμεί να πολεμήσει κατά των Ρώσων.
Παρόλα αυτά δεν είναι η έλλειψη επάνδρωσης που φαίνεται πως έχει παίξει τον καίριο ρόλο στην ματαίωση-αναβολή-καθυστέρηση (τι ισχύει από τα τρία θα φανεί) της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Όλα συνηγορούν πως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Ρώσοι έχοντας καλύτερη πληροφόρηση και έχοντας δημιουργήσει εκτεταμένα δίκτυα πληροφοριών εντός των ουκρανικών περιοχών, πλέον μαθαίνουν τα πάντα για τα δυτικά οπλικά συστήματα και για τα πυρομαχικά.
Δηλαδή, τι έρχεται, πότε, έρχεται πως έρχεται και το κυριότερο που αποθηκεύεται.
Αυτό φάνηκε στα πρόσφατα μεγάλα χτυπήματα των Ρώσων στις αποθήκες της Κμελνίτσκα, στην δυτική Ουκρανία.
Η Κμελνίτσκα είναι χώρος αποθήκευσης δυτικών οπλικών συστημάτων και διαμετακομιστικός κόμβος προς τα στρατεύματα πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία.
Πριν έξι ημέρες με ένα ακόμη μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων οι ρωσικές δυνάμεις σήμερα,χρησιμοποιώντας για ακόμη μια φορά το υπερ-υπερχητικό βλήμα Kinzhal (Λίγες ώρες μετά τη κτύπημα που πραγματοποιήθηκε μέσα στο Κίεβο από ρωσικό Kinzhal, ο οποίος φέρεται να κατέστρεψε σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου Patriot PAC-3) η Ρωσία μία επίσης πολύ μεγάλη ουκρανική αποθήκη πυρομαχικών στο Μικολάιβ.
Το Μικολάιβ είναι μαζί με την Οδησσό οι σημαντικότεροι μεταφορικοί κόμβοι οπλισμού και πυρομαχικών προς τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντόνμπας και την Ζαπορίζια, όπως και στην Χερσώνα.
Όλα περνούν από εκεί.
Μέχρι και αρχές Μαΐου οι Ουκρανοί χρησιμοποιούσαν ως δικαιολογία για την μη έναρξη της αντεπίθεσης την περίφημη ουκρανική λάσπη μέσα στην οποία βουλιάζουν ΤΟΜΑ και άρματα μάχης.
Τώρα πλέον δεν υπάρχει η λάσπη αυτή.
Η αλήθεια είναι πως διστάζουν γιατί καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που τους έστειλαν οι Δυτικοί με τα αποτελεσματικά πρόσφατα ρωσικά πλήγματα.
Εκτός αυτού διστάζουν και για άλλο λόγο: Ξέρουν και έχουν ενημερωθεί πως οι Ρώσοι έχουν ετοιμαστεί και έχουν φτιάξει πολλούς θύλακες-παγίδες για να «κάψουν» τις ουκρανικές δυνάμεις.
Στην περίπτωση του Μπάκχμουτ μάλιστα οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν και παραπλανητικές ενέργειες. Άφηναν να εννοηθεί πως τα πλευρά τους βρίσκονται σε αδυναμία και ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αντεπιτεθούν εκεί.
Στην αρχή υποχωρούσαν και άφηναν τους Ουκρανούς να κερδίζουν έδαφος. Εν συνεχεία έκαναν ξαφνικές αντεπιθέσεις που κόστιζαν στους Ουκρανούς μεγάλες απώλειες.
Με λίγα λόγια χρησιμοποίησαν τακτικές Μασκιρόβκα όπως έκαναν στον Β’ ΠΠ. Σε αυτή την παραπλάνηση συμμετείχε και ο αρχηγός της Wagner Γ.Πριγκόζιν με τους γνωστούς θεατρινισμούς του περί «έλλειψης πυρομαχικών» και με τα γνωστά «βρισίδια» που εξαπέλυσε κατά της ρωσικής ηγεσίας.
Ακόμα και στην Δύση το «έχαψαν».
Όπως και να έχει μένει να φανεί στην πράξη αν οι Ουκρανοί θα κάνουν αντεπίθεση τον Ιούνιο, αν είναι έτοιμοι να την κάνουν και κυρίως αν είναι έτοιμοι και οι Ρώσοι για να την αντιμετωπίσουν.
Γιατί τα γεγονότα στο Μπέλγκοροντ, δείχνουν πως και αυτοί κάτι κάνουν «ερασιτεχνικά».
Δεν μπορεί να θεωρούν πως επειδή είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη, άρα κανείς δεν θα τολμήσει να… διαβεί τα σύνορά τους και να δημιουργήσει έκρυθμες καταστάσεις…
Άλλωστε και το Κίεβο μπορεί σκόπιμα να δείχνει ότι έχει φτάσει στα όρια του. Ξέρει και αυτό από Μασκιρόβκα. Στην ίδια σοβιετική σχολή έχει διδαχτεί…