Κομματικά επιτελεία και υποψήφιοι βρίσκονται εν μέσω μάχης!!!
Η ΝΔ ζητά την αυτοδυναμία από τους ψηφοφόρους, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναζητούν την αύξηση των ποσοστών τους.
Ωστόσο, τα δύο τελευταία κόμματα έχουν σοβαρά σημαντικά ζητήματα:
- Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το ρεύμα που αμφισβητεί ανοιχτά πλέον τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και τον ίδιο στην ηγεσία του κόμματος.
- Το ΠΑΣΟΚ έχει να διαχειριστεί τους κομμένους (Καστανίδης, Λοβέρδος, Σκανδαλίδης) που προκαλούν αναταραχές στο εσωτερικό.
Η Νέα Δημοκρατία δεν ανησυχεί καθόλου για το εσωτερικό της, καθώς ο θρίαμβος Μητσοτάκη δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση, ωστόσο ανησυχεί για άλλα πράγματα!!!
Παρότι, συγκέντρωσε μεγάλο ποσοστό στις κάλπες της 21ης Μαΐου, η ΝΔ στις επόμενες εκλογές αναζητά την αυτοδυναμία, καθώς οι εκπλήξεις που μπορεί να κρύβει η είσοδος νέων κομμάτων στη Βουλή ενδεχομένως να της στερήσουν την ισχυρή κυβερνητική εντολή!!!
Εκεί έχει πέσει όλο το βάρος με τον Μητσοτάκη να καλεί τους πολίτες να μην πάνε στις παραλίες την 25η Ιουνίου, αλλά να πάνε να τον ψηφίσουν για να κυβερνήσει.
Την 21η Μαΐου, το ποσοστό που συγκέντρωσε η ΝΔ ήταν 40,79%, ενώ 16% πήραν κόμματα εκτός Βουλής, με το σύστημα της απλής αναλογικής, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκέντρωσε 146 έδρες, αριθμός που με το bonus της ενισχυμένης αναλογικής θα έφτανε τις 172.
Τι θα γίνει αν μπουν και άλλα κόμματα στην Βουλή με το ποσοστό των εκλογών της 21η Μαΐου;;;
Για κάθε 3% που μπαίνει στην Βουλή, δηλαδή νέο κόμμα, η ΝΔ χάνει 4 έδρες!!!
Εάν μπουν δυο κόμματα (6%), οι έδρες πέφτουν στις 164!!! ενώ αν μπει ένα 9% σε διάφορα κόμματα, οι έδρες πέφτουν στις 160.
Για κάθε 1% που μπορεί να πέσει η ΝΔ, χάνει περίπου 3 έδρες. Εάν πέσει στο 39% (-1,79) θα χάσει άλλες 5 έδρες, φτάνοντας τις 155 έδρες.
Επομένως, ο Μητσοτάκης θέλει όχι μόνο να διατηρήσει, αν όχι να αυξήσει το ποσοστό του, αλλά να μην μπουν πολλά κόμματα στην Βουλή, προκειμένου να μην χάσει την αυτοδυναμία.