28 Μαΐ 2023

Κίεβο: «Ξεκινά η μεγάλη αντεπίθεση – Ιστορική ευκαιρία για εμάς – Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθος»

 


«Τις επόμενες ημέρες η έναρξη της επίθεσης»

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων», δήλωσε στο BBC ένας από τους υψηλόβαθμους 

αξιωματούχους ασφαλείας της χώρας.

Ο Ολέκσιγι Ντανίλοβ δεν κατονόμασε ημερομηνία, αλλά είπε ότι «μια επίθεση για την ανακατάληψη εδάφους από τις δυνάμεις κατοχής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να ξεκινήσει “αύριο, μεθαύριο ή σε μια εβδομάδα”».

Προειδοποίησε δε, ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας «δεν έχει δικαίωμα να κάνει λάθη» καθώς αυτή είναι μια «ιστορική ευκαιρία» που «δεν μπορούμε να χάσουμε», όπως είπε.

Ως γραμματέας του «Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας», ο Ντανίλοβ  βρίσκεται στην καρδιά του de facto πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η σπάνια συνέντευξή του στο BBC διακόπηκε από ένα τηλεφωνικό μήνυμα του Προέδρου Ζελένσκι που τον καλούσε σε συνάντηση για να συζητηθεί η διαβόητη αντεπίθεση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επιβεβαίωσε επίσης ότι ορισμένες μισθοφορικές δυνάμεις της Wagner αποσύρονταν από το Μπακχμούτ , τον τόπο της πιο αιματηρής μάχης του πολέμου μέχρι στιγμής – αλλά πρόσθεσε ότι αυτές «ανασυγκροτούνται σε άλλες τρεις τοποθεσίες» και «δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να πολεμούν εναντίον μας».

Ο  Ντανίλοβ  είπε ακόμη  ότι είναι «απόλυτα ήρεμος» σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία, λέγοντας: «Για εμάς, αυτό δεν είναι κάποια είδηση».

Η Ουκρανία σχεδιάζει μια αντεπίθεση εδώ και μήνες. Αλλά ήθελε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να εκπαιδεύσει στρατεύματα και να λάβει στρατιωτικό εξοπλισμό από δυτικούς συμμάχους.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν την άμυνά τους.

Πολλά διακυβεύονται επειδή η κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να δείξει στον λαό της Ουκρανίας – και στους δυτικούς συμμάχους – ότι μπορεί να σπάσει τις ρωσικές γραμμές, να τερματίσει το αποτελεσματικό στρατιωτικό αδιέξοδο και να ανακαταλάβει μέρος της κυρίαρχης επικράτειάς της, δείχνοντας παράλληλα ότι τα όπλα που λαμβάνει από το ΝΑΤΟ θα «πιάσουν τόπο».

Ο Ντανιλοφ  είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ξεκινήσουν την επίθεση όταν οι διοικητές υπολογίσουν  ότι «μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε εκείνο το σημείο του πολέμου».

Ερωτηθείς εάν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι  έτοιμες για την επίθεση, απάντησε:

«Είμαστε πάντα έτοιμοι. Το ίδιο όπως ήμασταν έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας ανά πάσα στιγμή. Και δεν είναι θέμα χρόνου.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η ιστορική ευκαιρία που μας δίνεται -από τον Θεό- στη χώρα μας δεν μπορούμε να τη χάσουμε, ώστε να γίνουμε πραγματικά μια ανεξάρτητη, μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα».

Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να συμβεί αύριο, μεθαύριο ή σε μια εβδομάδα.

«Θα ήταν παράξενο αν επρόκειτο να αναφέρω ημερομηνίες έναρξης αυτού ή εκείνων των γεγονότων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει… Έχουμε ένα πολύ υπεύθυνο καθήκον ενώπιον της χώρας μας. Και καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθος.»

 

pronews.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη