Ενώ η λίστα με τα θύματα που άφησαν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας για ώρες το ασθενοφόρο, μεγαλώνει, με φόντο τη νέα τραγωδία στη Θάσο, όπου μια τουρίστρια κατέληξε στην παραλία περιμένοντας 40 λεπτά το ΕΚΑΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τη λύση κατά.. την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.
Όχι, ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για προσλήψεις διασωστών και γιατρών, παρά τις εκκλήσεις του ιατρικού προσωπικού, αλλά ανακοίνωσε ότι στη μάχη για την μεταφορά των ασθενών στα νοσοκομεία, θα ριχθούν… στρατιώτες και πυροσβέστες.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Να αναφέρω μία ενδεικτική: την ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα -ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές- με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και από την Πυροσβεστική».
Η δήλωση του πρωθυπουργού προκάλεσε ερωτηματικά καθώς ως γνωστών, τα στελέχη του στρατού και της Πυροσβεστικής πρέπει να λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε περιστατικά που αφορούν την υγεία. Παράλληλα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για συνδρομή πυροσβεστών στο ΕΚΑΒ, ενώ διανύουμε την αντιπυρική περίοδο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά όπως αποδείχτηκε και το προηγούμενο έτος, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επερχόμενη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αντί να στηρίξει με προσλήψεις το ΕΣΥ.
«Καμπανάκι» για τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ
Μετά από τον τραγικό χαμό της τουρίστριας στη Θάσο, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή περιμένοντας ασθενοφόρο, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Καβάλας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κώστας Τσιτσιλικάκης έκρουσε άλλη μια φορά καμπανάκι για τις σοβαρές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ.
Όπως περιγράφει στη Θάσο υπάρχει «ένα ασθενοφόρο και -σε κάποιες περιπτώσεις- ένα ακόμη “μισό”, είναι ένας διασώστης με τον γιατρό του Κέντρου Υγείας εξυπηρετούν κάποιες περιπτώσεις, κάτι που δεν είναι το σωστό. Δεν μπορεί να πηγαίνει σε μία παραλία ένας γιατρός και ένας διασώστης. Ποιος θα βοηθήσει; Ποιος θα διακομίσει τον ασθενή στο ασθενοφόρο; Μετά ποιος θα συνοδεύσει στο Κέντρο Υγείας;».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιτσιλικάκη «το μοναδικό ασθενοφόρο που υπήρχε χθες στη βάρδια εκείνη τη στιγμή διακόμιζε άλλο περιστατικό προς το Κέντρο Υγείας Πρίνου. Αποτέλεσμα, να υπάρξει όλη αυτή η καθυστέρηση. Από την ίδια περιοχή είχαμε κληθεί νωρίτερα για άλλο περιστατικό, εγκεφαλικό … εκείνη την ώρα βρισκόταν καθ’ οδόν, δεν είχαν παραδώσει το περιστατικό. Πριν φτάσουν, ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι για το συγκεκριμένο περιστατικό. Με το που παρέδωσαν, ξεκίνησαν για το συγκεκριμένο περιστατικό. Το Κέντρο Υγείας απέχει 30-35 χλμ. από το σημείο στην παραλία. Αυτό πρακτικά, με το οδικό δίκτυο της Θάσου που δεν είναι μία μεγάλη οδός, σημαίνει περίπου 25 λεπτά. Από εκεί προέκυψε η όλη καθυστέρηση, γιατί υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο».
Σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν ενισχύεται το ΕΚΑΒ κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ο ίδιος τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία μηχανή, υπήρξε κάποιες φορές προ της πανδημίας. Αλλά και αυτή δεν μπορούσε να στελεχωθεί σε όλες τις βάρδιες».
Όπως υπογράμμισε, το πρόβλημα προκύπτει από την υποστελέχωση: «Αυτή τη στιγμή στο νησί της Θάσου υπηρετούν οκτώ διασώστες, οι δύο επικουρικοί και οι δύο με μετακίνηση. Μόνο τέσσερις είναι μόνιμοι εκεί. Και υπάρχουν και τέσσερις στο Κέντρο Υγείας Πρίνου … Δώδεκα διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου προσπαθούν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες βάρδιες, να καλύψουν όλα τα περιστατικά. Αν υπήρχε περισσότερος κόσμος και μηχανή θα υπήρχε και δεύτερο ασθενοφόρο θα υπήρχε. Γιατί το καταλαβαίνετε, πρέπει να υπάρχει δεύτερο ασθενοφόρο στο νησί, εξυπηρετεί πολύ κόσμο».