9 Ιουν 2023

Γενναια απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου: Ξεκινάει αγώνα για να εξανθρωπίσει την παγκοσμιοποίηση!


 Για μια ακόμη φορά πρωτοπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου και σαν… γνήσιος επαναστάτης ξεκινάει αγώνα για να εξανθρωπίσει την παγκοσμιοποίηση!

«Είναι πολλοί οι πολέμιοι της δημοκρατίας. ‘Αλλοι φανεροί, άλλοι με πιο ύπουλους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους. Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός κατάφερε τον

προηγούμενο αιώνα να εξανθρωπίσει το καπιταλιστικό σύστημα. Σήμερα απαιτείται αγώνας για να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση και μαζί, να επανακτηθεί η δύναμη των πολιτών στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους».

Αυτά τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε στην ημερίδα που οργάνωσε στην Πάτρα, το ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου», με θέμα, «Δημοκρατία στο μεταίχμιο».

Στην συνέχεια έκανε λόγο για «έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής» προσθέτοντας: «Πρόκειται για αμφισβήτηση αντισυστημική, που βαθαίνει σε πολλές κοινωνίες. Και δεν μιλώ για καθεστώτα αυταρχικά ή δικτατορικά. Γιατί εκεί δύσκολα εκφράζεται η κοινωνία, παρά μόνο ως εξέγερση. Μιλώ για κοινωνίες που διέπονται από μια κανονικότητα δημοκρατική. Που όμως, φαίνεται ότι και σε αυτές, σήμερα, υπάρχει μια βαθύτερη αποξένωση από το σύστημα».

«Αυτή η αμφισβήτηση», σημείωσε, «τείνει να συμπαρασύρει και την έννοια της δημοκρατίας» και συμπλήρωσε:

«Όσοι ζήσαμε εποχές δικτατορίας, αυταρχισμού, καταπίεσης και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρούμε αυτονόητη την ανάγκη της δημοκρατίας. Όμως, αυτή η θέση δεν είναι σήμερα πια αυτονόητη. Αμφισβητούνται από πολλούς βασικές αρχές, πρακτικές και αξίες της δημοκρατίας.

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε αλλεπάλληλες κρίσεις, το κραχ του 2008, στη Wall Street, και την οικονομική κρίση που χτύπησε εμάς και άλλους Ευρωπαίους, το 2009, τα συνεχιζόμενα κύματα προσφυγιάς, τη μεγάλη πανδημία, την εντεινόμενη κλιματική κρίση μαζί με την ενεργειακή κρίση, αλλά και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Όλα τα παραπάνω προκαλούν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, φόβο και αμφισβήτηση».

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σήμερα, σε κάθε έκφανση της κοινωνικής μας ζωής, αυτού που ονομάζουμε δημόσιο βίο, κυριαρχεί η ανισότητα» και πρόσθεσε: «Έχουμε την υπερ-συγκέντρωση πλούτου, εξουσίας, τεχνολογίας και Μέσων Ενημέρωσης, ακόμη και των κοινωνικών δικτύων. Υπερ-συγκέντρωση σε πολύ λίγα χέρια».

Πραγματικά μας ξεπερνάει ότι παραδίδει μαθήματα για την ανισότητα…

https://www.olympia.gr/

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη