2 Ιουν 2023

Οι Ταλιμπάν ενισχύουν τις δυνάμεις στους στα σύνορα με το Ιράν – «Αν χρειαστεί θα καταλάβουμε την Τεχεράνη»!

 


«Θα νιώσετε την οργή μας» λένε οι Ιρανοί

Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν συνεχίζουν να αποστέλλουν μονάδες και εξοπλισμό στα ιρανικά σύνορα στην αφγανική επαρχία της Χεράτ, σε συνέχεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν τις τελευταίες

ημέρες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, με αφορμή το νερό και την αθέτηση συμφωνιών από τους Ταλιμπάν.

Διοικητής των Ταλιμπάν προειδοποίησε ότι το Αφγανιστάν θα πολεμούσε τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν με μεγαλύτερη θέληση από ό,τι είχαν πολεμήσει εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων!

Ο διοικητής μάλιστα δεν δίστασε να πεί ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατακτήσουν το Ιράν εάν τους δοθεί το πράσινο φως από τους Ισλαμικούς ηγέτες τους. Ταλιμπάν:

«Αν χρειαστεί θα καταλάβουμε το Ιράν (Τεχεράνη)»

 

Υποτίθεται ότι οι Ταλιμπάν μισούν όσο τίποτε άλλο στον κόσμο τους Αμερικανούς αλλά από τότε που οι τελευταίοι αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, έχουν έντονες διενέξεις με τους Ιρανούς χρησιμοποιώντας εναντίον τους δυτικό εξοπλισμό.

 

Εξοπλισμό βεβαίως που άφησαν πίσω τους απλόχερα οι Αμερικανοί καθώς με βάση το επίσημο αμερικανικό αφήγημα έφυγαν από το Αφγανιστάν άρον άρον τον Αύγουστο του 2021.

Στις δύο δεκαετίας παρουσίας τους στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ δαπάνησαν 83 δισ. δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Μόνο το 2021 η στρατιωτική “συνεισφορά” των ΗΠΑ στις αφγανικές δυνάμεις ανήλθε σε 3 δισ. δολάρια.

Η κοστολόγηση του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που εγκαταλείφθηκε στο Αφγανιστάν δεν είναι εύκολη υπόθεση. Άλλωστε, το Αφγανιστάν αποτελούσε πάντα ένα “μαύρο κουτί”.

Πολλοί λένε πως οι Ταλιμπάν είναι οι καλύτεροι «ανεπίσημοι» φίλοι των ΗΠΑ στην Ασία και ο νοών νοείτω. Όλοι έχουν παρατηρήσει ότι δεν τους ενοχλεί κανείς από την Δύση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, μάλιστα, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το εγχείρημα, κρύβοντας εκθέσεις σχετικές με τον στρατιωτικό εξοπλισμό στο Αφγανιστάν.

Τα τελευταία 24ωρα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Ιράν και Ταλιμπάν (Αφγανιστάν) με τους Ταλιμπάν να προσπαθούν να προσβάλουν τις ιρανικές δυνάμεις στα σύνορα.

Τα περισσότερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δεν έδωσαν σαφή εξήγηση για το λόγο έναρξης της σύγκρουσης που περιλαμβάνει ακόμα και χρήση Πυροβολικού και το μόνο που αναφέρουν είναι ότι οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν τις μάχες, πυροβολώντας στελέχη των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στα σύνορα.

Οι Ταλιμπάν διαψεύδουν αλλά ούτε δίνουν ξεκάθαρη απάντηση για το πως ξεκίνησαν οι συνοριακές μάχες.

Σύμφωνα με το Associated Press (AP) και το Iran International, οι συγκρούσεις οφείλονται σε διαμάχη για το νερό που φτάνει στο Ιράν μέσω του Αφγανιστάν καθώς οι Ταλιμπάν αθετούν τις διμερείς συμφωνίες με το Ιράν σε ότι αφορά την χρήση των υδάτων του ποταμού Χελμάντ.

 

Προειδοποίηση εξέδωσε όμως και ο Διοικητής του Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, λέγοντας ότι αν το Αφγανιστάν δεν σταματήσει τις επιθέσεις, «θα νιώσει την πλήρη οργή και δύναμη, των Ιρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Η αλήθεια είναι πως όσο εξοπλισμένοι κι αν είναι οι Ταλιμπάν, το Ιράν είναι πολύ μεγάλο γι΄αυτούς. Όμως με τόσο εξοπλισμό που τους έχει δοθεί… κατά λάθος από τις ΗΠΑ, μπορούν να αποτελέσουν πολύ μεγάλο μπελά για το Ιράν κάτι που θα το ήθελαν πάρα πολύ οι Αμερικανοί.

pronews.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη