25 Ιουν 2023

Σάλος με την “αποκάλυψη” συμβούλου του ΟΗΕ: Τα βρόμικα χρήματα από τα ναρκωτικά έσωσαν τις τράπεζες στην παγκόσμια κρίση

 


Τα βρόμικα χρήματα από τα ναρκωτικά έσωσαν τις τράπεζες στην παγκόσμια κρίση, όπως αποκαλύπτει σύμβουλος του ΟΗΕ, σε μία παρέμβαση που όμως πέρασε στα ψιλά. 13 χρόνια μετά όμως, καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη, λόγω της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης σε ..Ηνωμένες Πολιτείες και Ελβετία, όπου άνοιξε πάλι η συζήτηση για το βρώμικο χρήμα από εγκληματικές δραστηριότητες στο οποίο εντάσσεται στο τραπεζικό σύστημα με πρόσχημα την τραπεζική κρίση.

Τα χρήματα των ναρκεμπόρων, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κράτησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ζωντανό στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας κρίσης, είπε ο επικεφαλής για τα θέματα ναρκωτικών και του εγκλήματος των Ηνωμένων Εθνών στον Observer.

Ο Αντόνιο Μαρία Κόστα, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, αποκάλυψε ότι έχει δει στοιχεία ότι τα έσοδα από το οργανωμένο έγκλημα ήταν «το μόνο ρευστό επενδυτικό κεφάλαιο» που διέθεταν ορισμένες τράπεζες στα πρόθυρα της κατάρρευσης το 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειονότητα των κερδών των ναρκεμπόρων ύψους 352 δισεκατομμυρίων δολαρίων «ξεπλύθηκε» με διαδικασίες εξπρές και απορροφήθηκε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα…

Η αποκάλυψη αυτή εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με την επιρροή του εγκλήματος στο οικονομικό σύστημα σε περιόδους κρίσης. Θα προκαλέσει επίσης περαιτέρω εξέταση του τραπεζικού τομέα καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Μπαράκ Ομπάμα και Γκόρντον Μπράουν, ζητούν νέους κανονισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μιλώντας από το γραφείο του στη Βιέννη, ο Κόστα είπε ότι τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα παράνομα χρήματα απορροφώνται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τέθηκαν για πρώτη φορά στην προσοχή του από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τους εισαγγελείς πριν από περίπου 18 μήνες.

«Σε πολλές περιπτώσεις, τα χρήματα από τα ναρκωτικά ήταν το μόνο ρευστό επενδυτικό κεφάλαιο. Το δεύτερο εξάμηνο του 2008, η ρευστότητα ήταν το κύριο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος και ως εκ τούτου το ρευστό κεφάλαιο έγινε σημαντικός παράγοντας».

Ορισμένα από τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του γραφείου του έδειξαν ότι τα χρήματα των συμμοριών χρησιμοποιήθηκαν για να σωθούν ορισμένες τράπεζες από την κατάρρευση όταν κατασχέθηκαν δάνεια, είπε.

«Τα διατραπεζικά δάνεια χρηματοδοτήθηκαν από χρήματα που προέρχονταν από το εμπόριο ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες… Υπήρχαν ενδείξεις ότι ορισμένες τράπεζες διασώθηκαν με αυτόν τον τρόπο». Ο Κόστα αρνήθηκε να προσδιορίσει χώρες ή τράπεζες που μπορεί να έχουν λάβει χρήματα για ναρκωτικά, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν ακατάλληλο επειδή το γραφείο του υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα και δεν θα επιμερίσει ευθύνες. Ωστόσο, είπε ότι τα χρήματα είναι πλέον μέρος του επίσημου συστήματος και είχαν ουσιαστικά ξεπλυθεί.

«Αυτή ήταν η στιγμή [το 2008] που το σύστημα παρέλυσε βασικά λόγω της απροθυμίας των τραπεζών να δανείσουν χρήματα η μία στην άλλη το πρόβλημα [των παράνομων χρημάτων] έχει γίνει ξαφνικά πταίσμα».

Το ΔΝΤ υπολόγισε ότι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχασαν πάνω από 1 τρις ​​δολάρια σε τοξικά περιουσιακά στοιχεία και από επισφαλή δάνεια από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Σεπτέμβριο του 2009 και περισσότεροι από 200 ενυπόθηκοι δανειστές χρεοκόπησαν. Πολλά μεγάλα ιδρύματα είτε απέτυχαν, είτε εξαγοράστηκαν υπό πίεση ή υπόκεινταν σε κυβερνητική εξαγορά.

Οι συμμορίες πιστεύεται τώρα ότι αποκομίζουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από το εμπόριο ναρκωτικών και εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πάνω από 500 δις δολάρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Παραδοσιακά διατηρούσαν τα έσοδα σε μετρητά ή τα μετέφεραν σε υπεράκτιες εταιρείες για να τα κρύψουν από τις αρχές. Γίνεται αντιληπτό ότι αποδείξεις ότι χρήματα από ναρκωτικά έχουν εισρεύσει στις τράπεζες προέρχονται από αξιωματούχους στη Βρετανία, την Ελβετία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις τότε του Κόστα είχαν προκαλέσει την οργή των Βρετανών τραπεζιτών!

«Δεν συμμετείχαμε σε κανένα ρυθμιστικό διάλογο που θα υποστήριζε μια θεωρία αυτού του είδους. Υπήρχε σαφώς έλλειψη ρευστότητας στο σύστημα και σε μεγάλο βαθμό αυτό καλύφθηκε με την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας», δήλωναν.

Σήμερα, αυτή η αποκάλυψη εξαφανίστηκε. Όπως ακριβώς εξαφανίστηκαν και οι έλεγχοι για την προέλευση των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που εισέρρευσαν σε τραπεζικά ιδρύματα για να τα σώσουν…

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη