Η απλή αύξηση του ρυθμού με τον οποίο περπατάμε θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Το περπάτημα με μέσο ρυθμό βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου συνολικά
κατά ένα πέμπτο, ενώ η επιτάχυνση σε ένα ζωηρό, ή γρήγορο ρυθμό συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου θανάτου σχεδόν κατά ένα τέταρτο. Οι ερευνητές βρήκαν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα για τη μείωση του κινδύνου θανάτου που προκαλείται από καρδιακές παθήσεις.«Ένας γρήγορος ρυθμός είναι γενικά πέντε με επτά χιλιόμετρα την ώρα, αλλά εξαρτάται πραγματικά από τα επίπεδα εκγύμνασης ενός περιπατητή, ένας εναλλακτικός δείκτης είναι να περπατάς με ρυθμό που σε κάνει να λαχανιάζεις, ή να ιδρώνεις όταν επιμένεις», ανέφερε ο καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
Και όσο μεγαλύτερο είναι ένα άτομο τόσο πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα ερευνητών. Εκείνοι ηλικίας 60 ετών και άνω που περπατούσαν με μέσο ρυθμό έβλεπαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις να μειώνεται κατά 46% και 53% σε όσους περπατούσαν γρήγορα.
Για να διαπιστωθεί εάν ο ρυθμός περπατήματος ενός ατόμου επηρεάζει το ποσοστό θνησιμότητας καθώς και τον κίνδυνο θνησιμότητας που προκαλείται από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, οι ερευνητές διερεύνησαν 11 μελέτες που ολοκληρώθηκαν στην Αγγλία και τη Σκωτία μεταξύ 1994 και 2008.
Περισσότεροι από 50.200 συμμετέχοντες ανέφεραν το πόσο γρήγορα περπατούσαν. Οι ερευνητές κατόπιν προσάρμοζαν τα δεδομένα ώστε να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και τον ΔΜΣ (Δείτης Μάζας Σώματος) κάθε ατόμου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Sports medicine.
«Αν υποτεθεί ότι τα αποτελέσματά μας αντανακλούν την αιτία και την επίδραση, οι αναλύσεις αυτές υποδεικνύουν ότι ο αυξανόμενος ρυθμός περπατήματος μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για τους ανθρώπους να βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας – παρέχοντας ένα απλό μήνυμα για τις εκστρατείες δημόσιας υγείας για να προωθήσουν», δήλωσε ο καθηγητής Σταματάκης.
Είπε ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για όσους αισθάνονται ότι δεν έχουν χρόνο να περπατήσουν περισσότερο, καθώς το γρήγορο περπάτημα μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός.
Η έρευνα ακολουθεί μια μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία αποκάλυψε πέντε συνήθειες που θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής του μέσου ανθρώπου περισσότερο από μια δεκαετία.
Παράγοντες όπως το μη κάπνισμα, η διατήρηση ενός ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 24,9 και η άσκηση μέτρια για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, συνδέθηκαν με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Μια δίαιτα χαμηλή σε κόκκινο κρέας, σάκχαρα και κορεσμένα λίπη, αλλά υψηλή σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως είχε την ίδια συσχέτιση, καθώς και καταναλώνοντας όχι περισσότερο από 15 γραμμάρια αλκοόλ ανά ημέρα για τις γυναίκες και 30 γραμμάρια για τους άνδρες.
[newsweek.com]