15 Ιουν 2023

Γ.Μ : Όταν ο εχθρός πλέον είναι εντός των πυλών ….


 Χαίρεται

ὅτι ἐν ἐσχάταις ἡμέραις…
 
 
Β Τιμ. 3,5     ἔχοντες μόρφωσιν εὐσεβείας, τὴν δὲ δύναμιν αὐτῆς ἠρνημένοι. καὶ τούτους ἀποτρέπου.
 
Μόρφωση ,δηλαδή εξωτερικό σχήμα ,μορφή ευσεβείας  , αυτός είναι ο ορισμός της υποκρισίας  ,το εσωτερικό διαφέρει από το εξωτερικό 
Αυτός είναι ο εχθρός ,αυτου που ψάχνει την σωτηρία του μεσα στο εκκλησίασμα .
Πολλούς μας ξεγελάει το εξωτερικό σχήμα ,η ΜΟΡΦΩΣΗ  ,για παράδειγμα η λευκή μακριά γενειάδα ,το ράσο ,η ασκητική μορφή 
και ο Άρειος ο αιρετικός ,τέτοιο σχήμα είχε ,τέτοια μόρφωση και πολλούς πλάνησε .
Όχι ότι όλες οι ασκητικές μορφές είναι αιρετικοί και πλάνοι ,μη γένοιτο , αλλά μεσα από τους αληθινούς ποιμένες πάντα θα ξεπετάγονται και οι πλάνοι ἐξ ὑμῶν αὐτῶν ἀναστήσονται ἄνδρες λαλοῦντες διεστραμμένα.
 
και πολλούς πλανήσουσι…
 
Την εποχή της αίρεσης του Άρειου ,όλη  η Κωνσταντίνου Πόλη ,όλες οι εκκλησίες είχαν καταληφθεί από τους Αρειανούς .
Μέχρι που εμφανίστηκε ο αληθινός άνθρωπος του Θεού ,ο Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος και ανέτρεψε την όλη κατάσταση .
Η εκκοσμίκευση και ο οικουμενισμός  από ασκητικές μορφές και ἔχοντες μόρφωσιν εὐσεβείας  παρομοίως προχωράει ,προοδεύει και θα καταλάβει τον κόσμο .
Με μπροστάρη τον Άρειο ,όλοι αυτοί  , λαικοι και κληρικοί ήταν  ἔχοντες μόρφωσιν εὐσεβείας ,ασκητικοί ,σοβαροί , φαινομενικά ,αλλά ήταν οι  φάσκοντες εἶναι σοφοὶ που  ἐμωράνθησαν  …
Αυτό γινόταν ,γίνεται και θα γίνεται ,στο ράσο από κάτω  είναι φορές που επιτρέπει ο Θεός  να κρύβεται  ο διάβολος και το αφήνει να χειροτερεύει συνεχώς .
 
Ρωμ. 1,22     φάσκοντες εἶναι σοφοὶ ἐμωράνθησαν.
 
Υπάρχουν δύο είδη σοφίας που μπορεί να έχει ο  ἄνθρωπος ,να εκφράζει και να εκφράζεται μέσα από αυτήν
Μόνο η ΔΙΑΚΡΙΣΗ του Αγίου Πνεύματος μπορεί και  δεικνύει ΜΥΣΤΙΚΑ την διαφορά στον άνθρωπο. 
Η ανθρώπινη  σοφία  ,είναι μωρία ,  απέναντι στην αληθινή σοφία του Αγίου Πνεύματος .
Αυτή η σοφία πηγάζει από τις προσωπικές ιδέες ,εμπειρίες  ,γνώσεις  μοιάζει  σαν σοφία ,είναι χωρίς ταπείνωση γεμάτη  αλαζονεία ,έπαρση .
Είναι μωρία και γίνεται ολοφάνερη μόλις πιεστεί ,αμφισβητηθεί ,από τους καρπούς της συμπεριφοράς του ανθρώπου ,ειρωνεία ,θυμός ,κομπασμός , αλαζονεία ,έπαρση ,ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ .
Αποκ. 14,12        Ὧδε ἡ ὑπομονὴ τῶν ἁγίων ἐστίν, οἱ τηροῦντες τὰς ἐντολὰς τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν πίστιν Ἰησοῦ.
 
Είναι δεδομένο ότι μέσα σε μία ευθεία που είναι ο χρόνος ,με αρχή και τέλος ,θα επαναλαμβάνονται τα ίδια ως μοτίβο  ,από γενιά σε γενιά .
Οι άνθρωποι αλλάζουν ,γεννιούνται και πεθαίνουν και επαναλαμβάνονται τα ίδια ΜΟΤΙΒΑ .
Μέσα από το μοτίβο  ,μέσα από την ίδια κατάσταση που επαναλαμβάνεται από την Παλαιά Διαθήκη με τον παλαιό Ισραήλ  ως πρότυπο .
Συνέχεια με τον νέο Ισραήλ  ,έως και της Δευτέρας του Χριστού παρουσίας , ετοιμαζόμαστε όλοι για την ώρα της κρίσης μέσα από επαναλαμβανόμενες καταστάσεις ,μοτίβα .
 
Ο Γέροντας Γεώργιος  βλέπει τους έχοντας Μόρφωση Ευσεβείας ,τους μωρούς που νομίζουν τους εαυτούς τους σοφούς .
Τους  εκκοσμικευμένους ,κομματικοποιημένους  ,ρασοφόρουςἐξ ὑμῶν αὐτῶν, μὴ φειδόμενοι τοῦ ποιμνίου.
Να είναι Εντός των πυλών ,εντός  του εκκλησιάσματος ,εντός των κλητών ,ως λύκοι βαρείς να αναζητούν την λεία τους ,να έχουν τους κλητούς και να ψάχνουν ὥστε πλανῆσαι, εἰ δυνατόν, καὶ τοὺς ἐκλεκτούς 
Το πρόβλημα δεν είναι σε αυτούς που φαίνονται  ξεκάθαρα ποιοι είναι ,αλλά σε αυτούς που φαίνονται έτσι και είναι αλλιώς .
 
Η πνευματική ιστορία επαναλαμβάνεται …
 
Ο προσωπικός αγώνας  μου θα με σώσει και όχι ο εύκολος δρόμος  ,να πάρω από πίσω κάποιον ρασοφόρο με μόρφωση ευσεβείας πεπεισμένος  ότι αυτός θα με σώσει ,μεγάλο λάθος .
Αυτή η ιστορία με λάθος οδηγό ή και καθόλου οδηγό προς την σωτηρία ,επαναλαμβάνεται  μέσα στον χρόνο ,μέσα στην πνευματική ιστορία .
Πως θα ξεχωρίσω τον έχοντα μόρφωση ευσεβείας ;
Δεν θα με πιέζει ,δεν θα με στενοχωρεί ,δεν θα με σταυρώνει ,αλλά θα με έχει στο δεν πειράζει το ένα ,δεν πειράζει το άλλο ,δεν θα με οδηγεί ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΑ ,
Αυτά για να έχει  κοινό ,οπαδούς , αν με πιέσει θα φύγω και το ξέρει …
 
 
Ιω. 15,20     μνημονεύετε τοῦ λόγου οὗ ἐγὼ εἶπον ὑμῖν· οὐκ ἔστι δοῦλος μείζων τοῦ κυρίου αὐτοῦ
 
Εκκοσμίκευση είναι να τα έχω καλά με τον κόσμο ,να μην αντιστέκομαι σε αυτόν ,να διαστρεβλώνω το Ευαγγέλιο ,δεχόμενος για παράδειγμα την κάθε ανωμαλία ,
Δέχομαι τον αμαρτωλό αλλά όχι την αμαρτία του σαν κάτι σωστό ,δεν έχω πρόβλημα μαζί του ,αλλά με αυτό που κάνει .
Να αλλάζω το Ευαγγέλιο ,για να μην χάσω τα τυχερά και να μην κοντραριστώ με τον κόσμο, να γίνομαι κόσμος 
Κατά τά άλλα να φαίνομαι καλός και ευσεβής ,αλλά είναι άλλο το Ευαγγέλιο που πιστεύω και διαδίδω …
Είτε σαν πνευματικός υποτιθέμενα οδηγός ,είτε σαν ποίμνιο , πρέπει να αναζητώ την ΝΟΥΘΕΣΙΑ .
 
Ματθ. 5,18        ἀμὴν γὰρ λέγω ὑμῖν, ἕως ἂν παρέλθῃ ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ, ἰῶτα ἓν ἢ μία κεραία οὐ μὴ παρέλθῃ ἀπὸ τοῦ νόμου ἕως ἂν πάντα γένηται.
 
 
Τι λέει το ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ,τι λέει η Αγία Γραφή ,τι λέει ο Λόγος του Θεού ; αυτό είναι η  ΑΛΗΘΕΙΑ .
Κάθε αλλαγή ,διαστρέβλωση , παραμόρφωση έστω και σε ένα ἰῶτα ἓν ἢ μία κεραία  είναι εκκοσμίκευση .
Είναι προσωπικός ο αγώνας ,δεν μπορεί να σε σώσει κανένας ,ενώ εσύ κάθεσαι και απολαμβάνεις τις ηδονές του κόσμου ,τις διασκεδάσεις ,να κάνεις ζωάρα ,πάνω από όλα η δουλειά  ,η καριέρα ,η οικογένεια ,χωρίς θλίψεις και να θές να σωθείς .
Αυτός ο εύκολος δρόμος είναι που θέλησε κατά προτροπή του όφη να ακολουθήσει και το ζεύγος Αδάμ και Εύα ,χωρίς θλίψεις ,υπακοή ,αγώνα και την πάτησε παραμένοντας στον ‘αδη ,περιμένοντας τον Χριστό .
Αν αυτό με έκανε να πιστέψω κάποιος παπάς ,μοναχός ,ηγούμενος κλπ ,και εγώ τον ακολουθώ  όπου πάει ,αλλά όχι στα Μυστήρια ,τότε εις Βόθυνον είμαι μαζί του .
Χωρίς νηστεία ,προσευχή ,νήψη ,μόνωση ,στο μέτρο τω δικών σου δυνάμεων και το τι ορίζει μέσω του Μυστηρίου της εξομολόγησης και μόνο ο Χριστός και όχι σε πηγαδάκια μου είπε κάποιος παπάς …
Βάδιζε λαός μου, εἴσελθε εἰς τὸ ταμιεῖόν σου, ἀπόκλεισον τὴν θύραν σου, ἀποκρύβηθι μικρὸν ὅσον ὅσον, ἕως ἂν παρέλθῃ ἡ ὀργὴ Κυρίου.
 
 
Η σωτηρία της ψυχής είναι προσωπική επιλογή ,έχει θλίψεις ,δεν είναι ευκολάκι ,θέλει μόνωση και νήψη ,είναι σταυρός ακριβώς στα μέτρα του καθενός που μπορεί να σηκώσει .
Ο οδηγός εμπρός μου ,είναι πράος και ταπεινός ,δεν οργίζεται μαζί μου ,μπορεί ακόμα και να μου φωνάζει αλλά αυτό χρειάζομαι εκάστοτε να ξυπνήσω ,
Δεν με τρομάζει ,δεν με απελπίζει ,δεν με απειλεί ,έχει μετρήσει τις δυνάμεις μου και έχει φτιάξει τον δικό μου σταυρό πάνω μου.
Αυτός προηγείται ,πρῶτος αυτός σταυρώθηκε , μου δίνει συνεχώς περισσότερη δύναμη μέσα στις θλίψεις μου ,στην δική μου σταύρωση ,
 
Ματθ. 3,12        οὗ τὸ πτύον ἐν τῇ χειρὶ αὐτοῦ καὶ διακαθαριεῖ τὴν ἅλωνα αὐτοῦ, καὶ συνάξει τὸν σῖτον αὐτοῦ εἰς τὴν ἀποθήκην, τὸ δὲ ἄχυρον κατακαύσει πυρὶ ἀσβέστῳ.
 
Ο εχθρός είναι εντός των πυλών , έτσι επιτρέπει ο Θεός να συμβαίνει ,τα ζιζάνια να προσπαθούν να πνίξουν το στάρι 
Αλλά πάντα εμφανίζετε μέσα στην ιστορία εν ετέρα μορφή με  το πτύον εν τη χειρί αυτού και διακαθαριεί τήν άλωνα αυτού, και συνάξει τον σίτον αυτού εις την αποθήκην, το δε άχυρον κατακαύσει πυρί ἀσβέστῳ.
 
Πως θα γίνει αυτό ; και όλα και όλοι θα μπούν στην θέση τους 
 
Αποκ. 9,14         λέγοντος τῷ ἕκτῳ ἀγγέλῳ· ὁ ἔχων τὴν σάλπιγγα, λῦσον τοὺς τέσσαρας ἀγγέλους τοὺς δεδεμένους ἐπὶ τῷ ποταμῷ τῷ μεγάλῳ Εὐφράτῃ.
 
Η Κορωνίδα της Ορθοδοξίας ,η Αγία του Θεού Σοφία  ,έχει παραχωρηθεί από τον Θεό να καταπατηθεί  ,να γίνει τζαμί ,
Μην σας φαίνεται ότι πέρασε καιρός ή ο Χριστός ξεχάστηκε ,απλά ο χρόνος για τον Θεό μετράει διαφορετικά .
Για να καταλάβουμε ότι ο νοητός εχθρός είναι εντός των  πυλών ,εντός των ναών ,φοράει μέχρι και ράσο και προχωράει ,όλο και περισσότερο ,θέλουμε τον χρόνο μας …
Εναπόκειται πλέον όχι σε άλλους ,ξεχάστε τους φωτισμένους γέροντες ,τους αφαίρεσε ο Θεός ,είμαστε μόνοι μας ο καθένας προσωπικά ,η σωτηρία όλων μας ,εξαρτάται από μένα και σένα .
Στην προσευχή του καθενός από εμάς ,εἰς τὸ ταμιεῖόν του ,για να αντιμετωπιστεί ο εχθρός που είναι μέσα εδώ και καιρό εντός 
 
Αποκ. 13,7         καὶ ἐδόθη αὐτῷ πόλεμον ποιῆσαι μετὰ τῶν ἁγίων καὶ νικῆσαι αὐτούς
 
Δεν μπορεί να μας σώζουν συνεχώς οι άγιοι ,έρχεται και η ώρα που πρέπει και εμείς κάτι να κάνουμε ,να αποκυλήσουμε τον λίθο 
τότε επιτρέπει ο Θεός να χάσουν και οι άγιοι και να μπει ο εχθρός μέσα εντός των πυλών ,για να εμφανιστούν νέοι άγιοι και να τον εξουδετερώσουν .
 
και επειδή δεν ξυπνάμε εύκολα 
θα λυθούν τα σκυλιά για να μας κυνηγήσουν και να ξυπνήσουν νέοι άγιοι  από τον λήθαργο ,να ξεμαρμαρώσουν  και να πετάξουν τον εχθρό όξω..
 
 
 
Καλή Φώτιση και Αρχή Μετανοίας 
 
 
 
Γ.Μ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη