Ιστορικής σημασίας δικαστική απόφαση – η πρώτη στη Δύση – αναγνωρίζει την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία
Η απόφαση ελήφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας και αφορά τον Σκυθικό χρυσό.
Βέβαια η απόφαση ήταν πολιτικοποιημένη αλλά το Δικαστήριο αναγνώρισε την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας, όπως έκανε γνωστό ο Konstantin Kosachev, Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Ρωσική Βουλή).
Αναγνώρισε την επανένωση Ρωσίας – Κριμαίας
«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας αναγνώρισε την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία για να αιτιολογήσει την απόφασή του.
Από δικαστική άποψη, αυτή ακριβώς η περίσταση αποδείχθηκε καθοριστική σε αυτή την υπόθεση», έγραψε ο γερουσιαστής στο κανάλι του στο Telegram.
Ο Kosachev αναφέρθηκε στο δεύτερο μέρος της απόφασης που δημοσιοποιήθηκε, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο λέει ότι στις 6 Μαρτίου 2014, το Κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ενέκρινε την απόσχιση από την Ουκρανία και την επανένωση με τη Ρωσία.
«Αργότερα, στις 16 Μαρτίου 2014, η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας διεξήγαγε δημοψήφισμα για την επανένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Στις 18 Μαρτίου 2014, βάσει της συνθήκης για την επανένωση, η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας επανενώθηκε με τη Ρωσική Ομοσπονδία» είπε ο γερουσιαστής αναφερόμενος στην απόφαση.
«Αυτό είναι! Ας μείνουμε σε αυτό, ας μην το αμφισβητήσει κανείς», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Ωστόσο, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως πολιτικοποιημένη.
«Η απόφαση απαιτεί να παραδοθούν οι καλλιτεχνικοί θησαυροί (σ.σ. ο σκυθικός χρυσός) στο Κίεβο δεν εξηγείται από την ανησυχία για τη διατήρησή τους, αλλά από την πρόθεση να υποστηρίξει την Ουκρανία και αδικήσει τη Ρωσία.
Το δικαστήριο απορρίπτει τα επιχειρήματα των μουσείων της Κριμαίας, ότι η μεταφορά του σκυθικού χρυσού στο Κίεβο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίνδυνο καταστροφής, απώλειας ή ζημιών στα μουσειακά εκθέματα, συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Επιπλέον, ο γερουσιαστής τόνισε ότι οι δικαστές στη Χάγη δεν έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι «η Ουκρανία δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της βάσει της Σύμβασης του 1954 για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης».
«Δυστυχώς, αυτή είναι η ανώτερη αρχή στο ολλανδικό δικαστικό σύστημα.
Δεν μπορούμε να εφεσιβάλουμε την απόφαση», δήλωσε ο Kosachev.
Το τέλος της δικαστικής διαμάχης στο τέλος ωφελεί τη Ρωσία
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας απέρριψε την προσφυγή των μουσείων της Κριμαίας (δηλαδή Ρωσία) και ζητά να παραδοθεί η συλλογή του σκυθικού χρυσού στην Ουκρανία, τερματίζοντας έτσι τη δεκαετή νομική διαδικασία.
Σύμφωνα με την απόφαση, το Μουσείο Allard Pierson του Άμστερνταμ, που φιλοξενεί τα εκθέματα, θα πρέπει να μεταφέρει τη συλλογή στην Ουκρανία.
Η έκθεση «Κριμαία – Χρυσός και Μυστικά της Μαύρης Θάλασσας» που αποτελείται από περισσότερα από 2.000 εκθέματα από τη συλλογή Scythian Gold, εκτέθηκε στο Μουσείο Allard Pierson του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 2014.
Μετά την επανένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία τον Μάρτιο το 2014, προέκυψε αβεβαιότητα σχετικά με τη φύλαξη της συλλογής καθώς τόσο τα μουσεία της Κριμαίας όσο και η Ουκρανία διεκδίκησαν τα εκθέματα, αναφέρει το Tass.
Δεδομένου αυτού, το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ανέστειλε την επιστροφή των αντικειμένων μέχρι είτε να επιλυθεί νομικά η διαφορά είτε να συμβιβαστούν τα μέρη.
Η ιστορία της Κριμαίας
Η Κριμαία παραχωρήθηκε στη Ρωσία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1783 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συνθήκης ειρήνευσης μετά την ήττα της τελευταίας.
Μετά από δύο αιώνες συγκρούσεων, ο ρωσικός στόλος είχε καταστρέψει το οθωμανικό ναυτικό και ο ρωσικός στρατός είχε προκαλέσει μεγάλες ήττες στις οθωμανικές χερσαίες δυνάμεις.
Η Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή που ακολούθησε, ανάγκασε την Υψηλή Πύλη να αναγνωρίσει τους Τατάρους της Κριμαίας ως πολιτικά ανεξάρτητους.
Η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Αυτοκρατορία από τη Μεγάλη Αικατερίνη το 1783 αύξησε τη δύναμη της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η Κριμαία ήταν το πρώτο μουσουλμανικό έδαφος που αφαιρέθηκε από την κυριαρχία του σουλτάνου.
Τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συρρικνώνονταν σταδιακά για άλλους δύο αιώνες και η Ρωσία θα προωθούσε τα σύνορά της δυτικά προς το Δνείστερο.
Το 1921 δημιουργήθηκε η Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κριμαίας.
Αυτή η δημοκρατία διαλύθηκε το 1945 και η Κριμαία έγινε περιφέρεια πρώτα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και μετά της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας.
Το 1991, δημιουργήθηκε η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας που περιλαμβάνει και τη πόλη της Σεβαστούπολης εντός της ανεξάρτητης πλέον Ουκρανίας.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2014 στην Κριμαία, η χερσόνησος καταλήφθηκε από τη Ρωσία και πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για το αν θα επανενταχθεί στη Ρωσία .
Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.