Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ισχυριζοταν πως η μείωση του ΦΠΑ δεν θα μείωνε τις τιμές στα τρόφιμα και πως η Ισπανία και η Πορτογαλία που το έκαναν αυτό πέτυχαν μια «τρύπα στο νερό».
Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;
Στην Πορτογαλία μετά τον μηδενισμό του Φ.Π.Α. ο πληθωρισμός των τροφίμων έπεσε από το 22% στο 9,2%.
Αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην ΕΕ.
Στην Ισπανία ο πληθωρισμός τροφίμων έχει μειωθεί από το 16,7% στο 11,9%.
Συνεπώς από τα αποτελέσματα αυτά προκύπτει ότι η μείωση του ΦΠΑ θα ήταν χρήσιμη και ωφέλιμη για την ελληνική κοινωνία.
Ο λόγος για τον οποίο δεν μηδενίστηκε ο Φ.Π.Α. όπως κι άλλοι φόροι σαν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων είναι πολύ απλός.
Λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των καυσίμων αποδίδουν πάρα πολλά έσοδα και το χειρότερο αποδίδουν έσοδα για τα οποία η Εφορία δε χρειάζεται να κουνήσει ούτε καν το μικρό της δάχτυλο.
Διότι, πολύ απλά, είτε φτωχοί είτε πλούσιοι, όλοι θα αναγκαστούν να αγοράσουν τρόφιμα και όλοι θα αναγκαστούν να βάλουν καύσιμο στο αυτοκίνητο τους.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα πληρώσουν φόρους αυτομάτως στο κράτος είτε το θέλουν είτε δεν το θέλω.
Έτσι μπόρεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παρουσιάσει πλεονάσματα, αύξηση φορολογικών εσόδων και ικανοποιητικά ισοζύγια.
Με την Κομισιόν να ζητάει αίμα μετά τις εκλογές, θεωρείται σίγουρο και βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί ίδια τακτική, καθώς οι τιμές των προϊόντων θα παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα χρόνια και με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να παρουσιάζει τα πλεονάσματα που ζητάει η Κομισιόν.
Προσοχή, μιλάμε για χρήματα τα οποία θα δίνονται αμέσως από τους πολίτες στο κράτος και φυσικά χωρίς δόσεις και διακανονισμούς. Για ποιον λόγο λοιπόν να μειωθεί ο ΦΠΑ ή ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης;
Βασικά δεν πρόκειται να μειωθούν ποτέ όσο θα έχουν διάρκεια οι υπογραφές των μνημονίων. Δηλαδή μέχρι να… σβήσει ο Ήλιος.