14 Ιουν 2023

Ο Ερντογάν ζήτησε ξανά «λύση δύο κρατών» στην Κύπρο


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά τη «λύση των δύο κρατών» στην Κύπρο τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται η αραβική Asharq al Awsat.
Σύμφωνα με το αραβικό δημοσίευμα, η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, είναι διαιρεμένη από τότε που το τουρκικός στρατός εισέβαλε στο βόρειο μέρος της το 1974, ως απάντηση σε πραξικόπημα εθνικιστών Ελληνοκυπρίων που ήθελαν να ενώσουν τη χώρα με την Ελλάδα.
Το 1983, το βόρειο τμήμα, όπου ζει η πλειοψηφία των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων, έγινε η μονομερώς ανακηρυγμένη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Ωστόσο, οι αρχές της αναγνωρίστηκαν μόνο από την Άγκυρα, η οποία αναπτύσσει μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη εκεί.

Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη του επίσκεψη εκτός Τουρκίας από την επανεκλογή του τον Μάιο, είπε: «Εάν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρέπει να περάσει από την αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε, μαζί με τον εθνικιστή Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είναι στενός του σύμμαχος, ότι «τα δίκαια αιτήματα των Τουρκοκυπρίων είναι ξεκάθαρα και ρητά. Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ μειοψηφία.

Από την πλευρά του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «δύο λαοί ζουν στην Κύπρο». Τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Βόρεια Κύπρος, η οποία είναι οικονομικά εξαρτημένη από την Άγκυρα, «ζει σε αρμονία με τη μητέρα πατρίδα», την Τουρκία.

Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν απολαμβάνει ομοφωνίας στη Βόρεια Κύπρο, καθώς έλαβε μόνο το 42,2 τοις εκατό των ψήφων περίπου 85.000 ψηφοφόρων – Τουρκοκυπρίων και Τούρκων με τουρκική υπηκοότητα – που συμμετείχαν στον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών.

Οι διαπραγματεύσεις για μια λύση στη σύγκρουση βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 2017. Το 2004 διεξήχθη δημοψήφισμα για ένα σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την ενοποίηση του νησιού. Ενώ περίπου το 65 τοις εκατό των Τουρκοκυπρίων ενέκρινε αυτό το σχέδιο, περισσότερο από το 75 τοις εκατό των Ελληνοκυπρίων στο νότο το απέρριψε.

Οι Ελληνοκύπριοι το είδαν ως προσπάθεια του ΟΗΕ να επιβάλει συμφέροντα ξένων δυνάμεων, καθώς η Κύπρος δεν θα ήταν ένα πλήρως ανεξάρτητο κράτος.



The Hellenic Information Team
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη