12 Ιουν 2023

Bob Michele (JPMorgan) > Όλα σήμερα θυμίζουν την παραπλανητική ηρεμία πριν την οικονομική κρίση του 2008

 


Οι υφέσεις ξεκινούν κατά μέσο όρο 13 μήνες μετά την τελική αύξηση των επιτοκίων της Fed, τονίζει

Για τουλάχιστον έναν βετεράνο της αγοράς, η εκτόξευση του χρηματιστηρίου της Wall Street μετά από μια σειρά από χρεοκοπίες

τραπεζών και γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Προσέξτε!

Από τον Hugh Son/CNBC

Η τρέχουσα περίοδος θυμίζει στον Bob Michele, επικεφαλής επενδύσεων για τον τεράστιο βραχίονα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της JPMorgan Chase, μια παραπλανητική ηρεμία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, ανέφερε σε συνέντευξή του στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Νέα Υόρκη. «Όλο αυτό μου θυμίζει πολύ εκείνη την περίοδο, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2008», τόνισε ο Michele, κάνοντας τους συνειρμούς.

Τότε, όπως και τώρα, οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη σταθερότητα των τραπεζών των ΗΠΑ. Και στις δύο περιπτώσεις, ο εργοδότης του Michele ηρέμησε τα ξεφτισμένα νεύρα με το να αποκτήσει έναν προβληματικό ανταγωνιστή. Τον περασμένο μήνα, η JPMorgan αγόρασε τον αποτυχημένο περιφερειακό παίκτη First Republic. Τον Μάρτιο του 2008, η JPMorgan ανέλαβε την επενδυτική τράπεζα Bear Stearns.

«Οι αγορές το αντιμετώπισαν ως, “οκ, υπήρξε μια κρίση, υπήρξε μια πολιτική απάντηση και η κρίση λύθηκε”», είπε. «Και τότε είχαμε μια σταθερή κούρσα ανόδου τριών μηνών στις αγορές μετοχών».

Το τέλος μιας σχεδόν 15ετούς περιόδου φθηνού χρήματος και χαμηλών επιτοκίων σε όλο τον κόσμο έχουν ερεθίσει τους επενδυτές και τους παρατηρητές της αγοράς. Κορυφαία στελέχη της Wall Street, συμπεριλαμβανομένου του αφεντικού του Michele, Jamie Dimon, έχουν σημάνει συναγερμό για την οικονομία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Τα υψηλότερα επιτόκια, η αντιστροφή των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και οι διαμάχες στο εξωτερικό προκάλεσαν έναν δυνητικά επικίνδυνο συνδυασμό, τόνισαν ο Dimon και άλλοι.

Ωστόσο, η αμερικανική οικονομία παραμένει εκπληκτικά ανθεκτική, καθώς τα στοιχεία μισθοδοσίας του Μαΐου αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο και η άνοδος των μετοχών έκανε ορισμένους να αποκαλούν την έναρξη της περιόδου μιας νέας ανοδικής αγοράς (Bull Market). Τα διασταυρούμενα ρεύματα έχουν χωρίσει τον επενδυτικό κόσμο σε περίπου δύο στρατόπεδα: Εκείνους που βλέπουν μια ήπια προσγείωση για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και εκείνους που οραματίζονται κάτι πολύ χειρότερο.

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα

Για τον Michele, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του πριν από τέσσερις δεκαετίες, τα σημάδια είναι ξεκάθαρα: Οι επόμενοι μήνες είναι απλώς μια ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Ο Michele επιβλέπει περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της JPMorgan και είναι επίσης παγκόσμιος επικεφαλής σταθερού εισοδήματος για τον κλάδο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

Σε προηγούμενους κύκλους αύξησης των επιτοκίων που χρονολογούνται από το 1980, οι υφέσεις ξεκινούν κατά μέσο όρο 13 μήνες μετά την τελική αύξηση των επιτοκίων της Fed, είπε. Η πιο πρόσφατη κίνηση της κεντρικής τράπεζας έγινε τον Μάιο. Σε αυτήν την αμφίσημη περίοδο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης των επιτοκίων από την Fed, «δεν βρίσκεστε σε ύφεση. Όλα μοιάζουν σαν σε ομαλή προσγείωση» γιατί η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, τόνισε ο Michele. «Αλλά θα ήταν θαύμα αν όλο αυτό τελείωνε χωρίς ύφεση», πρόσθεσε.

Η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα οδηγηθεί σε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους, υποστήριξε ο Michele. Αν και η αρχή της ύφεσης θα μπορούσε να ανατραπεί, χάρη στις παρατεταμένες επιπτώσεις των κεφαλαίων τόνωσης της Covid, ανέφερε ότι η κατάλαξη είναι ξεκάθαρη. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα βρεθούμε σε ύφεση σε ένα χρόνο από τώρα», είπε.

Βαθμολογήστε το σοκ

Ωστόσο, αλλοι παρατηρητές της αγοράς δεν συμμερίζονται την άποψη του Michele.

Ο επικεφαλής ομολόγων της BlackRock Rick Rieder δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομία βρίσκεται σε «πολύ καλύτερη κατάσταση» από την άποψη της συναίνεσης και θα μπορούσε να αποφύγει μια βαθιά ύφεση. Ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, πρόσφατα μείωσε την πιθανότητα ύφεσης μέσα σε ένα χρόνο σε μόλις 25%. Ακόμη και μεταξύ εκείνων που βλέπουν την ύφεση μπροστά, λίγοι πιστεύουν ότι θα είναι τόσο σοβαρή όσο η ύφεση του 2008.

Στηρίζοντας το επιχείρημά του ότι έρχεται ύφεση, ο Michele επισημαίνει ότι οι κινήσεις της Fed από τον Μάρτιο του 2022 είναι η πιο επιθετική σειρά αυξήσεων επιτοκίων της εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ο κύκλος συμπίπτει με τα βήματα της κεντρικής τράπεζας για τον περιορισμό της ρευστότητας της αγοράς μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως ποσοτικής σύσφιξης. Επιτρέποντας στα ομόλογά της να ωριμάσουν χωρίς να επανεπενδύσει τα έσοδα, η Fed ελπίζει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της έως και 95 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.

«Βλέπουμε καταστάσεις που συμβαίνουν μόνο σε ύφεση ή όπου καταλήγουν σε ύφεση», είπε, ξεκινώντας με το «σοκ ποσοστού» περίπου 500 μονάδων βάσης το περασμένο έτος. Άλλα σημάδια που υποδηλώνουν επιβράδυνση της οικονομίας περιλαμβάνουν τη μείωση της πίστωσης, σύμφωνα με έρευνες των υπαλλήλων των δανείων, η αύξηση των δηλώσεων ανεργίας, η μείωση των χρόνων παράδοσης των προμηθευτών, η ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης και η πτώση των αξιών των εμπορευμάτων, τόνισε ο Michele.

Επενδυτικός πόνος

Ο πόνος είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος, είπε, σε τρεις τομείς της οικονομίας: Τις περιφερειακές τράπεζες, τα εμπορικά ακίνητα και τις εταιρείες -με κακή αξιολόγηση- που συνεχίζουν να δανείζονται. Ο Michele τόνισε ότι πιστεύει πως είναι πιθανό ένα ξεκαθάρισμα σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς.

Οι περιφερειακές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πιέσεις λόγω των επενδυτικών απωλειών τους που συνδέονται με τα υψηλότερα επιτόκια και εξαρτώνται σήμερα από κυβερνητικά προγράμματα για να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση των εκροών καταθέσεων, σημείωσε. «Δεν νομίζω ότι έχει λυθεί πλήρως ακόμα το ζήτημα. Νομίζω ότι έχει σταθεροποιηθεί εξαιτίας της κρατικής υποστήριξης», είπε.

Ο χώρος γραφείων στα κέντρα των πόλεων, σε πολλές πόλεις, είναι «σχεδόν μια ερημιά» ακατοίκητων κτιρίων, είπε. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν τα χρέης αναχρηματοδότησης με πολύ υψηλότερα επιτόκια μπορεί απλώς να αποχωρήσουν από τα δάνειά τους, όπως έχουν ήδη κάνει ορισμένοι. Αυτές οι χρεοκοπίες θα πλήξουν τα περιφερειακά τραπεζικά χαρτοφυλάκια και τα καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα, είπε.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θυμίζουν το 2008», συμπεριλαμβανομένων των υπερτιμημένων ακινήτων, είπε. «Ωστόσο, μέχρι να συμβεί (η καταστροφή), είχαν αφεθεί στην άκρη σε μεγάλο βαθμό».

Τέλος, είπε ότι οι εταιρείες με χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα που απολαμβάνουν σχετικά φθηνό κόστος δανεισμού αντιμετωπίζουν τώρα ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον χρηματοδότησης.

kourdistoportocali.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη