15 Ιουν 2023

Αποκάλυψη: Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών είχε ενημερώσει τη CIA για το σχέδιο βομβαρδισμού του Nord Stream


Ολλανδικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν την αμερικανική ομόλογη υπηρεσία (CIA) για τα ουκρανικά σχέδια να ανατινάξουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, τρεις μήνες πριν από τον βομβαρδισμό, και ότι η Ουάσιγκτον προέτρεψε το Κίεβο να μην το κάνει.
Η CIA προέτρεψε το Κίεβο να μην προχωρήσει στην επιχείρηση, σύμφωνα με τον ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS, σε συνεργασία με τον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD και τη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Η CIA προειδοποίησε την Ουκρανία «αφού έλαβε μια ανησυχητική αναφορά από τις ολλανδικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες έμαθαν για το σχέδιο από μια ουκρανική πηγή», σύμφωνα με το NOS.

Η Washington Post ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών είχε ενημερώσει το σχέδιο της Ουκρανίας στη CIA στο παρελθόν, αλλά δεν διευκρίνισε για ποια χώρα πρόκειται.

Η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Kaisa Olungren αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω το έργο των υπηρεσιών πληροφοριών μας», είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Άμστερνταμ, προσθέτοντας ότι το περιστατικό ερευνάται από τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία.

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2, που σχεδιάστηκαν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, χτυπήθηκαν από εκρήξεις στις 26 Σεπτεμβρίου. Η Ολλανδία ήταν μία από τις χώρες που κατείχαν μερίδιο στη Nord Stream, μαζί με τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία, κατηγορήθηκαν, αλλά όλες αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη για την επιχείρηση.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέψευσε εκ νέου την ανάμειξη της χώρας του στην επιχείρηση.

Η NOS είπε ότι το σχέδιο, που υποπτεύεται ότι ανακαλύφθηκε από τις ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες, εποπτευόταν από τον Ανώτατο Διοικητή του Ουκρανικού Στρατού, Βαλέρι Ζαλούνι και περιλάμβανε μια μικρή ομάδα δυτών χρησιμοποιώντας ένα ιστιοφόρο, αλλά χωρίς να το γνωρίζει ο Ζελένσκι.

Ανέφερε ότι, εκτός από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η NOS μίλησε με πολλές διεθνείς πηγές πληροφοριών που γνώριζαν ότι οι ολλανδικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δει το σχέδιο.

Η Washington Post ανέφερε ότι έγγραφα που διέρρευσαν από έναν χαμηλόβαθμο εμπειρογνώμονα υπολογιστών στην Εθνοφρουρά της Αεροπορίας έδειξαν ότι μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών είχε ενημερώσει τη CIA για το σχέδιο τον Ιούνιο του 2022.

Εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί ερευνητές αναζητούν στοιχεία ότι η Πολωνία χρησιμοποιήθηκε ως βάση για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Σάββατο η «Wall Street Journal».

Dw



The Hellenic Information Team
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη