8 Ιουν 2023

Προλαβαίνει η Ελλάδα το “τρένο” των DRONES ή το έχασε οριστικά;

 


Ήταν 1979 όταν στην Ελλάδα ξεκίναγε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα. Ήταν η ανάπτυξη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης ΗΑΙ Ε1-79 Pegasus, το οποίο ξεκίνησε τις δοκιμαστικές πτήσεις το 1982 και τέθηκε σε υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία, δέκα χρόνια αργότερα. Με τον “Πήγασο” να περνάει στη δεύτερη γενιά του, το 2005, θα περίμενε κανείς η Ελλάδα να είναι από τις πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη στον τομέα των drones.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΠΗΓΗ newmoney.gr

Στο διάστημα αυτό, ωστόσο, στο οποίο η γειτονική Τουρκία ανέπτυξε τη δική της σειρά drones και έγινε πρωταγωνίστρια σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ελλάδα δεν έγινε… τίποτα. Στη χώρα μας έγινε το “θαύμα” της απαξίωσης μιας τεχνολογίας και, αφού ήρθε και η κρίση, το ζήτημα επιδεινώθηκε. Αλλά, αφού έγινε ό,τι έγινε και αφού τα drones είναι σήμερα ένα από τα κυριότερα πεδία ανάπτυξης για το αύριο, μπορεί η Ελλάδα να προσδοκά ότι θα προλάβει το “τρένο” αυτής της τεχνολογίας;

Ελπίδα… υπάρχει! Επειδή, επιτέλους, υπάρχει και θέληση και τεχνογνωσία. Επιτέλους, στη χώρα υπάρχει εθνική στρατηγική για την παραγωγή και τη χρήση “Made in Greece” drones και ανοιχτό πεδίο. Γιατί, οι -ως συνήθως πολυμήχανοι- Έλληνες, έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων οχημάτων επόμενης γενιάς, δηλαδή πλήρως αυτόνομων, με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πρότζεκτς τέτοιου είδους υπάρχουν πολλά στη χώρα. Στην Ελλάδα που μετά τη δεκαετή κρίση γύρισε στην εξωστρέφεια και εστίασε στις επενδύσεις και την ανάπτυξη startup, δεκάδες εταιρείες εξελίσσουν τα δικά τους drones. Παράλληλα με τις ιδιωτικές εταιρείες, πανεπιστημιακές ομάδες, φορείς και οργανισμοί ασχολούνται αποκλειστικά με την έρευνα, την κατασκευή, την ανάπτυξη και την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή drone.

Κάποιες από αυτές ήδη ξεχωρίζουν, καθώς έχουν κερδίσει το δικό τους μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, ή επειδή φαίνεται ότι μπροστά τους έχουν πεδίο δόξης λαμπρό. Είτε πρόκειται για στρατιωτικές, είτε για πολιτικές εφαρμογές, σήμερα το newmoney παρουσιάζει κάποια από τα πιο ελπιδοφόρα ή πιο καταξιωμένα ελληνικά πρότζεκτς… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη