Μικρό και ευέλικτο δεν το λες σε καμία περίπτωση. Είναι από τις φορές που το δημοσιογραφικό κλισέ… υπουργικό συμβούλιο-«μαμούθ» περιγράφει καθαρά το νέο κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί και οι υφυπουργοί αριθμούν μαζί 63 άτομα.
Πέρα από το «σπινάρισμα» του Μεγάρου Μαξίμου για rotation, σαραντάρηδες και συμμετοχή γυναικών το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας βερσιόν της κυβέρνησης Μητσοτάκη δείχνει γεωγραφικά ασύμμετρο. Ιδιαίτερα αν υπολογίσει κάποιος την έκταση του χάρτη που βάφτηκε «γαλάζιος» και τα συνεπακόλουθα ξέφρενα πανηγύρια για την επιτυχία αυτή της ΝΔ.
Και αυτό γιατί υπουργός, είτε αναπληρωτής υπουργός, που να εκπροσωπεί την Βόρεια Ελλάδα δεν βρίσκεται μεταξύ των ονομάτων του κυβερνητικού σχήματος. Ο Γιώργος Φλωρίδης, νέος υπουργός Δικαιοσύνης, εκλεγόταν στο Κιλκίς στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ αλλά είναι… «εξωσχολικός» στην νέα αυτή κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η αποτύπωση μάλιστα του κυβερνητικού σχήματος δείχνει πως μόλις… 6 πρόσωπα, από την μακρά λίστα των υφυπουργών, εκπροσωπούν την Βόρεια Ελλάδα. Γιατί, άραγε, τέτοια ιδιαίτερα μικρή συμμετοχή στο περίφημο rotation;
«Βγάζει μάτι», ωστόσο, με την ανάγνωση του κυβερνητικού σχήματος, μεταξύ άλλων, πως η Λάρισα δεν εκπροσωπείται, ομοίως και η Καρδίτσα. Η Εύβοια είναι απούσα όπως και η Αιτωλοακαρνανία. Λακωνία, Μεσσηνία, Ηλεία, Αργολίδα και Αρκαδία δεν βρίσκονται στον «χάρτη» του νέου υπουργικού. Ένα κυβερνητικό σχήμα που δεν το «έπιασε» ούτε η… αύρα του Ιονίου Πελάγους αλλά ούτε και η αλμύρα των Κυκλάδων.
Αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως τα Τρίκαλα έχουν βαριά εκπροσώπηση στο νεότευκτο υπουργικό σχήμα με δυο υπουργούς, Κώστας Σκρέκας στο Ανάπτυξης και Δημήτρης Παπαστεργίου στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την ίδια ώρα που και η Μαγνησία εκπροσωπείται με δυο υφυπουργούς, Ζέτα Μακρή στο υπουργείο Παιδείας και Χρήστος Τριαντόπουλος στο Πολιτικής Προστασίας. Ενώ διπλή συμμετοχή στο υπουργικό σχήμα, έχει και η Κορινθία με τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά και Πολιτισμού Χρίστο Δήμα.
Ειδικότερα, από την ομάδα των «γαλάζιων» υπουργών, αν εξαιρέσει κανείς τους εξωκοινοβουλευτικούς με προεξάρχοντα τον μέχρι σήμερα δήμαρχο Τρικκαίων και πλέον νέο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Επικρατείας Θεόδωρο Σκυλακάκη, εκτός λεκανοπεδίου Αττικής βρίσκει κάποιος μόνο τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκουρα (Φθιώτιδας), Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα (Τρικάλων), Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη (Χίου) και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη (Ηράκλειο). Οι υπόλοιποι υπουργοί εκλέγονται στην Α’ Αθήνας, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, στον Νότιο Τομέα Αθηνών και στην Α’ Ανατολικής Αττικής.
Ενώ από την μικρή ομάδα των αναπληρωτών υπουργών στο κυβερνητικό σχήμα, η οποία περιλαμβάνει τον Νίκο Παπαθανάση (Βόρειος Τομέας Αθηνών), την Ειρήνη Αγαπηδάκη από το «γαλάζιο» Επικρατείας και τον Θοδωρή Λιβάνιο, μόνο ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό Γιάννης Οικονόμου εκλέγεται στην Φθιώτιδα.
Από την πολυπληθή ομάδα των «γαλάζιων» υφυπουργών μόλις… 6 στους 62 εκπροσωπούν την Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη (Α’ Θεσσαλονίκης), ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος (Β’ Θεσσαλονίκης), η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα-Μάνη Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης (Πέλλας), ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης (Έβρος) και ο υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης (Κοζάνη).
https://www.ieidiseis.gr/