21 Ιουν 2023

Οι ΗΠΑ έχασαν και την Αφρική: Oι χώρες της «μαύρης ηπείρου» ζητούν αποδολαριοποίηση όλων των συναλλαγών και τάσσονται ανοιχτά υπέρ των BRICS


 Τρία πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες δείχνουν πως οι Αμερικανοί έχουν χάσει πλέον την οποία επιρροή διέθεταν και στην Αφρική καθώς οι Αφρικανοί ζητούν (και αυτοί) αποδολαριοποίηση, τάσσονται (και αυτοί) με τους BRICS και τους αντικειμενικούς τους σκοπούς και προτείνουν δικό τους ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην Ουάσινγκτον.

κάτι που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την Ουάσινγκτον, καθώς διατηρεί πλέον ηγεμονική θέση μόνο ανάμεσα στις χώρες της Δύσης.

 Οι οποίες όμως αποτελούν την μειοψηφία στον πλανήτη τόσο υπό οικονομικούς όρους, όσο και δημογραφικούς και μάλλον και στρατιωτικούς εάν κάποιος αναλογιστεί πως το αντίθετο με την Δύση στρατόπεδο βρίσκονται οι δύο υπερδυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας αλλά και μεγάλες δυνάμεις όπως η Ινδία, η Βραζιλία και το Ιράν.

• Η Κένυα ζήτησε πριν λίγες ημέρες από τα αφρικανικά κράτη να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το αμερικανικό δολάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές!

Είναι μία πρωτοφανής ενέργεια από μία χώρα στην οποία βρίσκεται στο έδαφος της ο μεγαλύτερος σταθμός την CIA. Δηλαδή μέχρι και πριν λίγα έτη η χώρα αυτή ήταν ο στενότερος σύμμαχος των Αμερικανών στην Αφρική.

Το χτύπημα για το δολάριο που προωθείται από τις αφρικανικές χώρες είναι πολύ μεγάλο για πολλούς λόγους. Η Αφρική αρχίζει και μετασχηματίζεται. Δεν είναι πλέον η φτωχή ήπειρος που κάθεται αδρανής και περιμένει να την εκμεταλλευτούν «οι λευκοί άνθρωποι».

Είναι μία ήπειρος με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές στην οποία η διείσδυση των Ρώσων και των Κινέζων τα τελευταία χρόνια ήταν καταλυτική και προπάντων ήταν αθόρυβη.

Αν όλες αυτές οι πρώτες ύλες και η ενέργεια που διαθέτει η Αφρική συναλλάσσονται εκτός δολαρίου το πλήγμα για τους Αμερικανούς θα είναι τρομακτικό.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το έναυσμα για να επιταχυνθεί η αποδολαριοποίηση από πολλές μεγάλες οικονομίες, το έδωσαν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία.

Το δολάριο των ΗΠΑ έχει κυριαρχήσει στο παγκόσμιο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων εδώ και πολλές δεκαετίες.

• O πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και νυν πρόεδρος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου Τζέικομπ Ζούμα είπε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε στο στόχαστρο τα BRICS και όχι μόνο την Ρωσία.

Η πρώτη φορά που ανώτατος αξιωματούχος εκ των ιδρυτών των BRICS δημόσιος δηλώνει πως ο πόλεμος που προκάλεσε η Δύση στην Ουκρανία έχει ως πραγματικό την μεγάλη αυτή οικονομική ένωση που έχει ως τελικό στόχο να μετατραπεί σε έναν πρωτοφανούς ισχύος παγκόσμιο συνασπισμό.

• Αντιπροσωπεία αφρικανικών χωρών επισκέφθηκε πρόσφατα τη Ρωσία και στην Αγία Πετρούπολη παρουσίασαν την εκδοχή τους για ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Καταρχήν επισκέφτηκαν την Μόσχα. Κατά δεύτερον παρουσίασαν δικό τους ειρηνευτικό σχέδιο. Δεν πήραν την έγκριση κανενός στην Δύση και αυτό σημαίνει πως η Αφρική έχει ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως.

Χώρες που ανεξαρτητοποιούνται από την Δύση σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν τα συμφέροντα τους το πει εκ των πραγμάτων θα είναι αντίρροπα με αυτά των Δυτικών.

Όλα αυτά μαζί δείχνουν πως οι δυτικές χώρες τα επόμενα χρόνια θα είναι μία απελπιστικά μικρή μειοψηφία απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό δεν μπορεί να το πει κάποιος ότι «βρισκόμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας» όπως ισχυρίστηκε κάποια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Δύση, οι προσπάθειες των Αφρικανών ονομάστηκαν επιθυμία για μια «ψευδοειρήνη».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αφρικανικών χωρών στην Αγία Πετρούπολη.

Ο ιστότοπος του Κρεμλίνου  σημειώνει ότι στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι αρχηγοί της Νότιας Αφρικής, της Ζάμπιας και της Σενεγάλης, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, ο πρόεδρος των Κομόρων, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, ο υπουργός Επικρατείας, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του Κονγκό και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Ουγκάντα ​​για ειδικές αποστολές.

Την προηγούμενη μέρα, αυτή η αντιπροσωπεία βρέθηκε στο Κίεβο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Οι Ουκρανοί αποφάσισαν να συναντήσουν τους Αφρικανούς, ταπεινώνοντάς τους τελικά και καταστρέφοντας όλη την επίσκεψη με την ενεργό βοήθεια των Πολωνών.

Στη Ρωσία, σε συνομιλίες με εκπροσώπους αφρικανικών χωρών, ο Ρώσος ηγέτης παρουσίασε για πρώτη φορά το μονογραφημένο σχέδιο συνθήκης με την Ουκρανία, το οποίο ετοιμαζόταν τον περασμένο Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν συμφωνήσαμε με την ουκρανική πλευρά ότι αυτή η συμφωνία θα ήταν εμπιστευτική, αλλά δεν την παρουσιάσαμε ποτέ.

Το σχέδιο αυτής της συνθήκης μονογραφήθηκε από τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας από το Κίεβο. Έβαλε την υπογραφή του εκεί. Εδώ είναι», έδειξε ο Β.Πούτιν το έγγραφο.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa παρουσίασε δέκα σημεία της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας των αφρικανικών κρατών.

Στη Δύση, η αφρικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία, όπως και οι προηγούμενες προτάσεις άλλων χωρών, επικρίθηκε.

Για παράδειγμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε να μην συναφθεί «ψευδοειρήνη» στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μόνο το Κίεβο μπορεί να καθορίσει αποδεκτούς όρους!

Στην κοινότητα των ειδικών, οι αντιδράσεις του ΝΑΤΟ δεν εξέπληξαν κανέναν, δείχνοντας την επιθυμία της Δύσης να παρατείνει περαιτέρω τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές «Όταν ο πρόεδρος Β.Πούτιν έδειξε τη συνθήκη που μονογράφησε η Ουκρανία, έγινε απολύτως σαφές ότι ο Ζελένσκι μόνος του δεν λύνει τίποτα. Αυτό παρά το γεγονός ότι η συμφωνία ήταν εξαιρετικά επωφελής για την Ουκρανία, ήταν έτοιμοι να την υπογράψουν. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ανάγκασαν τον Ζελένσκι να συνεχίσει να πολεμά», υποστηρίζει η πηγή.

«Από μόνο του, το έγγραφο που παρουσίασε ο Ramaphosa δεν διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες ιδέες της Κίνας.

Ωστόσο, διευκρινίζει ξεκάθαρα το πρόβλημα που σχετίζεται με τα σιτηρά. Ο λόγος είναι ότι η Αφρική το λαμβάνει τόσο από τη Ρωσική Ομοσπονδία όσο και από την Ουκρανία. Άρα η ήπειρος ενδιαφέρεται ζωτικά για την επίλυση της σύγκρουσης», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

https://www.pronews.gr/

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη