16 Ιουν 2023

ΟΑΣΘ : Τι θα γίνει με τα ηλεκτρικά λεωφορεία και τη Yutong μετά την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Το Ζ' κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε ότι κωλύεται η υπογραφή σύμβασης, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Κινεζικής Yutong Bus co ltd , όπως αποκάλυψαν τα ΣΥΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ.

Σύμφωνα με το Ε.Σ. , το σχέδιο που...

υποβλήθηκε για "προσυμβατικό έλεγχο", παραβιάζει το άρθρο 255 του εθνικού μας νόμου 4412/2016, περί Δημοσίων Συμβάσεων, το οποίο ενσωματώνει την πολύ σημαντική κοινοτική οδηγία 2014/25/ΕΕ, περί του ποιοί δικαιούνται να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου, στις χώρες της Ε.Ε. Με πολύ απλά λόγια, το Ε.Σ. είπε "STOP στους Κινέζους".

Αυτό δεν είναι μόνο νομικό ζήτημα, που απασχόλησε πολλές χώρες της Ε.Ε. στις οποίες συμμετείχαν Κινέζοι (και απορρίφθηκαν) ή Κινέζοι σε συνεργασία με Ευρωπαϊκές βιομηχανίες, οπότε κάποιοι είχαν καλύτερη τύχη. Είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα, καθώς, έχει τεθεί πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στην Κομισιόν , το θέμα της "επέλασης των φθηνών Κινέζων".

Με πολύ απλά λόγια και πάλι, τα λόμπι των Ευρωπαίων κατασκευαστών, πιέζουν τη γραφειοκρατία των Βρυξελών, να "φρενάρει" τους Κινέζους, καθώς, αν μπορούν να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, προφανώς θα τους κερδίζουν όλους, καθώς είναι πολύ φθηνότεροι και συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Βαριά Βιομηχανία θα σβήσει.

Άρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο, κατά την άποψή μου, να κερδίσει η Yutong, την "έφεση", γιατί έχει απέναντί της τους λομπίστες της "Αγίας Πεντάδας" Mercedes, Man, Volvo, Solaris, Iveco, . Το κλίμα είναι "βαρύ" στην Ε.Ε. για την Κίνα, μετά και τη στάση που κράτησε στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, με την "ουδετερότητα", που κατά την Ε.Ε. είναι "στήριξη στην επιθετική πολιτική Πούτιν" και η ελίτ των Βρυξελών, θέλει διακαώς, να "στριμώξει" τους Κινέζους.



15 ημέρες προθεσμία για "έφεση"

O οικονομικός φορέας (η Yutong δηλαδή), έχει το δικαίωμα, να υποβάλει το επόμενο 15νθήμερο, αίτηση ανάκλησης (αυτό που λέμε "έφεση" στα Ποινικά Δικαστήρια).

Έφεση επιτρέπεται μόνο αν ο ανάδοχος θεωρεί ότι το Κλιμάκιο έπεσε θύμα "πλάνης περί το νόμο"

Σύμφωνα με το άρθρο 35 «Έλεγχος ∆ηµοσίων Συµβάσεων» του Κώδικα Νόµων για το Ελεγκτικό Συνέδριο, που κυρώθηκε µε το άρθρο πρώτο του ν. 4129/2013 (Α΄ 52)

"Αιτήσεις ανάκλησης των πράξεων των Κλιµακίων που αποφαίνονται ότι κωλύεται η υπογραφή της ελεγχόµενης σύµβασης, υποβάλλονται, σε περίπτωση πλάνης περί τα πράγµατα ή το νόµο, από αυτόν που έχει σπουδαίο έννοµο συµφέρον προς τούτο, ή από τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας, χάριν του δηµοσίου συµφέροντος, µέσα σε δεκαπέντε ηµέρες από την κοινοποίηση της πράξης του Κλιµακίου στον οικείο φορέα και στον Γενικό Επίτροπο. (…)».

Σε 30 μέρες πρέπει να αποφανθεί η "Ολομέλεια"* του Ελεγκτικού Συνεδρίου

"Ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ολοκληρώνεται µέσα σε τριάντα ηµέρες από τη διαβίβαση σε αυτό του σχετικού φακέλου. Η πράξη που εκδίδεται κοινοποιείται µε τηλεοµοιοτυπία στον αρµόδιο φορέα, ο οποίος υποχρεούται αµελλητί να την κοινοποιήσει µε τηλεοµοιοτυπία σε όλους τους συµµετέχοντες στην ελεγχόµενη διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης αναδόχου".

Η αίτηση αναθεώρησης εκδικάζεται από Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου μείζονος - επταμελούς σύνθεσης, το οποίο συγκροτείται από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έξι μέλη, τα οποία ορίζονται από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου μεταξύ των αρχαιότερων συμβούλων με ισάριθμους αναπληρωματικούς. Η συμμετοχή στη σύνθεση του Κλιμακίου και του Τμήματος που εξέδωσε την προσβαλλόμενη με την αίτηση αναθεώρησης απόφαση αποτελεί κώλυμα συμμετοχής στην εκδίκαση της αίτησης αναθεώρησης. Τα μέλη του Τμήματος επικουρούνται από υπηρετούντες στο Ελεγκτικό Συνέδριο δικαστικούς λειτουργούς που έχουν το βαθμό εισηγητή. Το Τμήμα επταμελούς σύνθεσης δικάζει την αίτηση αναθεώρησης σε δημόσια συνεδρίαση, επιτρέπεται δε μία μόνο αναβολή της συζήτησης. Όποιος έχει σπουδαίο έννομο συμφέρον μπορεί να ασκήσει εγγράφως ή προφορικά παρέμβαση μέχρι τη συζήτηση της αίτησης αναθεώρησης στο ακροατήριο της αίτησης αναθεώρησης. Οι διάδικοι μπορούν να υποβάλλουν υπόμνημα μέσα σε τρεις ημέρες από τη συζήτηση στο ακροατήριο της αίτησης αναθεώρησης.

* συνήθως, αποκαλούμε "Ολομέλεια" την επταμελή σύνθεση του Ε.Σ., στην οποία συμμετέχει και ο Πρόεδρος αυτού, αν και δεν πρόκειται τυπικά για Ολομέλεια, αλλά για διευρυμένη σύνθεση.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη