21 Αυγ 2023

Κατέστρεψαν αρχεία υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής των τελευταίων ετών την στιγμή που κυνηγάνε πολίτες με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ


Σε μία φορολογική «εκκαθάριση» μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, με καταστροφή των φακέλων τους, προχώρησε η κυβέρνηση, την στιγμή που δηλώνει αποφασισμένη να κυνηγήσει χιλιάδες ανθρώπους που δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Documento, με προφορική εντολή του διευθυντή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Ηλία Κωνσταντέα καταστράφηκαν εκατοντάδες πορίσματα των τελευταίων ετών και συγκεκριμένα όσα έχουν συνταχθεί επί θητείας του για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που δεν έχουν παραγραφεί και έχουν απασχολήσει ή συνεχίζουν να απασχολούν ελληνικές και ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές, αλλά και τις αρμόδιες ΔΟΥ.


Όπως είναι για παράδειγμα υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν πολιτικά πρόσωπα ή αφορούν σε επιχορηγήσεις σε ξενοδοχεία αλλά και περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων, καπνικών προϊόντων κ.λπ.


Όπως αναφέρεται οι υπάλληλοι που ανέλαβαν το έργο της καταστροφής φέρονται να κράτησαν ελάχιστα από τα δεκάδες πορίσματα που τηρούνταν στο αρχείο της υπηρεσίας, όπως για υποθέσεις ελέγχων σε βενζινάδικα και σε γνωστή επιχείρηση υποδημάτων.

Μέσα σε λίγες ώρες, δεκάδες χιλιάδες έγγραφα του δημοσίου έγιναν χαρτοπόλεμος και πετάχτηκαν με μαύρες σακούλες στα σκουπίδια, λίγες μόλις μέρες αφότου ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε την πρόθεση να ψηφιοποιηθεί το αρχείο του ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Ολα αυτά φέρεται να έγιναν δίχως να έχει συνταχθεί καν το απαραίτητο υπηρεσιακό πρωτόκολλο καταστροφής και να έχει τηρηθεί η τυπική διαδικασία που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αναβρασμό αλλά και ερωτήματα σε υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που έχουν «ματώσει» για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή βάζοντας το κεφάλι τους στον ντορβά, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Αναρωτιούνται μάλιστα αν και τι ήθελε να κρύψει ο διευθυντής του ΣΔΟΕ και έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή, ενώ κάποιοι συνδέουν την καταστροφή του αρχειακού υλικού, την εξαφάνιση δηλαδή κάθε ίχνους από εκατοντάδες πορίσματα από την υπηρεσία, και με την πρόσφατη επίσκεψη συνεργατών του κ. Θεοχάρη.

Να θυμίσουμε πως μία βαρυσήμαντη υπόθεση ήταν αυτή της Σοφίας Νικολάου επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση χρήζει άμεσης εισαγγελικής παρέμβασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τυχόν έχουν διαπραχτεί ποινικά αδικήματα, αλλά και τι κρύβεται πίσω από την προφορική εντολή Κωνσταντέα.

Τελευταίες ημέρες του Ιουλίου του 2023 στα γραφεία του ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς και Αλκίφρονος, στα οποία είναι αρχειοθετημένα πορίσματα τουλάχιστον 25 ετών, επικρατεί περίεργη κινητικότητα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες δύο υπάλληλοι του δικαστικού τμήματος της υπηρεσίας καταστρέφουν τα πορίσματα ελέγχου του αρχείου του ΣΔΟΕ των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Πρόκειται για εκατοντάδες υπηρεσιακά έγγραφα, από το 2020 μέχρι και το 2023, που αφορούν μεγάλες υποθέσεις απάτης και φοροδιαφυγής που δεν έχουν παραγραφεί. Κάποιες από αυτές αφορούν πολιτικά πρόσωπα. Κάποιες άλλες περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων, καπνικών προϊόντων, οινοπνευματωδών κ.λπ.

Μεταξύ των εγγράφων που καταστρέφονται φέρεται να είναι και παραγγελίες ελέγχων είτε από την Οικονομική είτε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Οι υπάλληλοι καταστρέφουν τα έγγραφα βάζοντάς τα στο ειδικό μηχάνημα που διατηρείται στο ΣΔΟΕ.

Κάποια στιγμή το μηχάνημα… μπουκώνει εξαιτίας του μεγάλου όγκου των εγγράφων. Οι υπάλληλοι δεν πτοούνται.

Συνεχίζουν να καταστρέφουν τα κρατικά έγγραφα σκίζοντάς τα και με τα ίδια τους τα χέρια, ενώ στη συνέχεια τα βάζουν σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών.

Μέσα σε λίγες ώρες το αρχείο του ΣΔΟΕ έχει κάνει φτερά.

Το Documento δημοσίευσε σχετικές φωτογραφίες από την εξαφάνιση του αρχείου του ΣΔΟΕ της τελευταίας τετραετίας.

Όπως μπορεί να διακρίνει κανείς, το μόνο που έχει απομείνει μέσα στους υπηρεσιακούς φακέλους υποθέσεων είναι το Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου (ΥΣΕ) και το διαβιβαστικό έγγραφο προς τις εισαγγελικές αρχές ή την αρμόδια ΔΟΥ, ΦΑΕ, το ΚΕΦΟΜΕΠ κ.λπ.  

Ακόμη και αν απευθυνθεί κάποιος πολίτης, δικηγόρος ή λογιστής στο ΣΔΟΕ προκειμένου να πάρει στα χέρια του οποιοδήποτε αντίγραφο της υπόθεσης, δεν θα τα καταφέρει, είναι αδύνατο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές (όπως αναφέρει το Documento), οι δύο υπάλληλοι κράτησαν μόνο μερικά από τα πορίσματα της τελευταίας τετραετίας. Για υποθέσεις ελέγχων σε βενζινάδικα ή μαγαζιά με παπούτσια που πουλούσαν προϊόντα-μαϊμού.

Οι υπάλληλοι δεν έδρασαν αυτοβούλως. Αντιθέτως, φέρεται να δόθηκε προφορική εντολή για την καταστροφή του αρχείου από τον διευθυντή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Ηλ. Κωνσταντέα, κατά παράβαση κάθε κανονισμού και καταπατώντας την κείμενη νομοθεσία.

Η διαδικασία καταστροφής εγγράφων υπηρεσιών που υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία που ορίζεται με σαφήνεια στο υπ’ αριθμόν 276/2000 προεδρικό διάταγμα.

Τα βήματα περιγράφονται αναλυτικά.

Σε πρώτη φάση ο προϊστάμενος της διεύθυνσης ή της υπηρεσίας ορίζει έναν ή περισσότερους υπαλλήλους με σκοπό την εκκαθάριση του αρχειακού υλικού της υπηρεσίας.

Οι υπάλληλοι αφού εξετάσουν τους φακέλους του αρχείου εντοπίζουν τα έγγραφα που πρόκειται να καταστραφούν.

Στη συνέχεια καταγράφουν τον αριθμό πρωτοκόλλου, τη χρονολογία που αναγράφεται, καθώς επίσης και την περίληψη του θέματος που περιγράφεται στα έγγραφα που κατά την κρίση τους πρέπει να καταστραφούν.

Επειτα συντάσσουν έκθεση, την οποία και παραδίδουν στον προϊστάμενο της υπηρεσίας τους. Ο τελευταίος «φροντίζει για την έκδοση από το αρμόδιο όργανο της απόφασης καταστροφής ή διατήρησης των αναφερόμενων στην κατάσταση εγγράφων και λοιπών στοιχείων», όπως αναφέρεται στο ΠΔ.

Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Ο προϊστάμενος υποχρεούται να ενημερώσει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους προκειμένου να επιλέξουν τα κατά την κρίση τους «ιστορικού ενδιαφέροντος έγγραφα».

Αφού έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά, τότε και μόνο τότε οι υπάλληλοι μπορούν να προχωρήσουν στην «πολτοποίηση εγγράφων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως καταστρεπτέα». Στη συνέχεια συντάσσεται πρωτόκολλο καταστροφής.

Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη. Κάτι που ενδεχομένως επισείει όχι μόνο πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες, που μόνο μια εισαγγελική έφοδος στο ΣΔΟΕ θα μπορούσε να διαπιστώσει.

Η ξαφνική και ανεξήγητη καταστροφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αφότου ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης εκδήλωσε την πρόθεση να ψηφιοποιήσει το αρχείο του ΣΔΟΕ.

Συγκεκριμένα στις 19 Ιουλίου ο κ. Θεοχάρης απέστειλε δύο συνεργάτες του στο γραφείο του ΣΔΟΕ.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν μια πρόχειρη καταμέτρηση του όγκου του αρχείου που τηρούνταν στην υπηρεσία, που είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη