16 Αυγ 2023

Δεν ξέρουν ποιον να κατηγορήσουν οι Ουκρανοί και τα «έβαλαν» με τους συμβούλους του ΝΑΤΟ-«Αυτοί φταίνε για την αποτυχία της αντεπίθεσής μας!»

 


Γιωργος Μαυριδης

Πρόσφατη δημοσίευση της πολύ δραστήριας αμυντικής σελίδα SvPressa της Μόσχας αναφέρει πως το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να αναζητά κάποιον για να κατηγορήσει για την αποτυχημένη του αντεπίθεση. Μετά την απόδοση... ευθυνών σε στρατιωτικούς κομισάριους που αναφέρεται πως πραγματοποιούσαν δολιοφθορές, τώρα τα ουκρανικά μέσα φαίνεται πως τα έχουν βάλει με συμβούλους του ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα, μία ουκρανική δημοσίευση δήλωσε πως τα στρατιωτικά δόγματα του ΝΑΤΟ λειτουργούν μόνο εάν υπάρχει εναέρια υπεροχή στο πεδίο της μάχης, κάτι που δεν ισχύει για τον ουκρανικό στρατό μιας και οι Ρώσοι διαθέτουν πολύ ισχυρότερη αεροπορία. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Δύση δεν έχει στείλει ακόμη μαχητικά F-16 στο Κίεβο, μιας και η τύχη τους μοιάζει πολύ σκοτεινή έναντι των ρωσικών μαχητικών.


 

Μιλώντας για την κακή απόδοση των νατοϊκών τακτικών στον ουκρανικό στρατό, Ουκρανοί στρατιωτικοί ειδικοί και μπλόγκερ αναφέρουν πως πρόκειται για «αποτυχία», αποτέλεσμα της οποίας είναι το ουκρανικό γενικό επιτελείο να αναγκάζεται να λειτουργεί με τον δικό του τρόπο, πηγαίνοντας δηλαδή κόντρα στις προσταγές-συμβουλές της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

Η ρωσική SvPressa από την άλλη θεωρεί πως αυτές είναι απλά ουκρανικές δικαιολογίες. 

«Δεν φταίνε τα δόγματα του ΝΑΤΟ και οι Δυτικοί εκπαιδευτές και σύμβουλοι που η αντεπίθεση αποδείχθηκε άχρηστη και αποτυχημένη έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά μόνο οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας φέρουν ευθύνη, μιας και δεν γνωρίζουνε πώς πρέπει να πολεμήσουν σε μάχες συνδυασμένων όπλων» κατέληξε η ρωσική σελίδα.

Είναι Σκέτες Δικαιολογίες;

Πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ακόμη και κατά την διάρκεια της προεδρίας Ποροσένκο, δηλαδή πολύ πριν πάρει τα ινία της χώρας ο νυν πρόεδρος Ζελένσκι, το Κίεβο έτεινε να κατηγορεί τους συμβούλους του ΝΑΤΟ για διάφορες αναφερόμενες αστοχίες. Τότε η Δύση προσπαθούσε να φέρει τον ουκρανικό στρατό πιο κοντά στα νατοϊκά πρότυπα, απομακρύνοντάς τον από τις σοβιετικές τακτικές που γνώριζε και εφάρμοζε για δεκαετίες.

Γενικά, η SvPressa αναφέρει πως μέχρι να ξεσπάσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μεγάλης κλίμακας του 2022, οι Ουκρανοί θεωρούσαν πως το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανό να τους μάθει καμία στρατιωτική τακτική, ειδικά στο Ντονμπάς όπου συγκρούονταν για πολλά συνεχόμενα χρόνια.

Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο του 2022 και έπειτα, όταν η Δύση ξεκίνησε να παράσχει μαζική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο, οι Ουκρανοί δέχθηκαν τις νατοϊκές συμβουλές απλόχερα, χωρίς κανένα παράπονο. Μόνο τώρα, μετά την κακή απόδοση της ουκρανικής πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης, ξανά εμφανίστηκαν κύματα δυσφορίας και εναντίωσης έναντι των πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ για εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατιωτικού δόγματος.

pentapostagma.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη