22 Αυγ 2023

Γαύδος: «Πόλεμος» για τον τελευταίο παράδεισο των γυμνιστών - Δεν τους θέλει η δήμαρχος, απαντούν με «τσιτσίδια και ντυμένα, όλα ενωμένα»


Ο κλεφτοπόλεμος με τις πινακίδες, οι απειλές για συλλήψεις και η καταγγελία για ξυλοδαρμό ενός «survivor» από δύο αντιδημάρχους συμπληρώνουν το σκηνικό της έντασης στο νησί της Καλυψώς
Κρυφτό, κυνηγητό και συλλήψεις.. εν μέσω θέρους στο νησί της Καλυψώς, στον τελευταίο ανέγγιχτο παράδεισο της Ελλάδας, καθώς η κόντρα της δημάρχου της Γαύδου με τους γυμνιστές δείχνει να εξελίσσεται σε «κηρυγμένο κλεφτοπόλεμο». Μέσα σε όλα έρχεται να προστεθεί και η καταγγελία για ξυλοδαρμό ενός κατασκηνωτή από δύο αντιδημάρχους, περιστατικό που απασχολεί αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Η Γαύδος, το νοτιότερο ελληνικό και ευρωπαϊκό άκρο, θεωρείται το νησί της απόλυτης ελευθερίας. Κρυσταλλένιες θάλασσες και απομονωμένες παραδεισένιες παραλίες. Εδώ οι συνθήκες καλούν τον επισκέπτη να ζήσει πρωτόγονες καταστάσεις. Να βγει από τα ρούχα του, κυριολεκτικά.

Χιλιάδες κατασκηνωτές την επισκέπτονται το καλοκαίρι και δεκάδες άλλοι μένουν στις παραλίες της ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε πρόχειρες κατασκευές, τις λεγόμενες «καβάτζες», τις οποίες διακοσμούν με ό,τι ξεβράζει η θάλασσα.

Το σκηνικό, ειδικά στην παρθένα παραλία του Λαυρακά, θυμίζει το σκηνικό που είχε στηθεί πριν από δύο δεκαετίες και βάλε στη διάσημη παραλία της Ταϊλάνδης Maya Bay για χάρη της κινηματογραφικής ταινίας «The Beach» με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Η ταινία είναι βασισμένη στη σύγχρονη επιθυμία απόδρασης από τον τεχνολογικό πολιτισμό και την αναζήτηση νέων εμπειριών, δύο από τους βασικούς λόγους που στέλνουν κατασκηνωτές στη Γαύδο, χειμώνα καλοκαίρι, ακόμα και από την πιο απίθανη γωνιά του κόσμου.

Από φέτος, όμως, αυτός ο πρωτόγονος τρόπος ζωής φαίνεται να μη γίνεται αποδεκτός απ’ όλους - και σίγουρα όχι από τη δημοτική αρχή του νησιού που εκφράζει, όπως λέει η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη στο «ΘΕΜΑ», τις απόψεις των περίπου 150 μόνιμων κατοίκων του νησιού. Σύμφωνα με τη δήμαρχο, οι ντόπιοι είναι εκείνοι που αποφάσισαν στις αρχές Ιουλίου να απαγορευτεί ο γυμνισμός στην παραλία Σαρακήνικο, προκαλώντας τις αντιδράσεις των γυμνιστών που την επισκέπτονται χρόνια.

Μια παραλία μήκους δυο χιλιομέτρων, εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια ή το αυτοκίνητο, που διαθέτει τις υποδομές που διευκολύνουν τη ζωή των κατασκηνωτών. Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι στο δημοτικό συμβούλιο που συγκάλεσε η δήμαρχος, το «παρών» έδωσαν μόνο οι 15 καταστηματάρχες του νησιού, εκ των οποίων μόνο δύο τέθηκαν υπέρ της απαγόρευσης του γυμνισμού στο Σαρακήνικο, ενώ οι υπόλοιποι δεκατρείς ζήτησαν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν και να μην αλλάξει το παραμικρό.




Οι «survivors» με την αδαμιαία περιβολή και οι αυτοσχέδιες «καβάτζες» που έχουν στήσει στις παραλίες υποβαθμίζουν και θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή που τοποθέτησε πινακίδες όπου αναγράφεται ότι απαγορεύεται ο γυμνισμός

Η ταμπέλα

Ο Δήμος Γαύδου προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και για πρώτη φορά τοποθέτησε πινακίδα στο Σαρακήνικο που αναγράφει «Απαγορεύεται ο γυμνισμός». Και οι γυμνιστές ξεκίνησαν το αντάρτικο. Οταν έπεφτε το φως του ήλιου, οι κατασκηνωτές ξήλωναν την ταμπέλα και το ξημέρωμα η δήμαρχος την επανατοποθετούσε.

«Εν τω μεταξύ, θα φτιάχνουμε αυτοσχέδιες ταμπέλες με ξύλα που θα βρίσκουμε στην ανακύκλωση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ εμείς θα μείνουμε στο νησί για να παλεύουμε να το κρατήσουμε ζωντανό να σας υποδεχτεί με το καλό και του χρόνου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που φανερώνει την πρόθεση του Δήμου Γαύδου να μην κάνει πίσω μέχρι να συνετιστούν οι γυμνιστές και να φορέσουν τα μαγιό τους.

Αποκορύφωμα στην κόντρα μεταξύ δήμου και γυμνιστών, το περιστατικό που συνέβη στις 2 τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου όταν, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Δήμου Γαύδου, εντοπίστηκαν τρία άτομα, δύο γυναίκες και ένας άντρας, γνωστοί παραθεριστές του νησιού, την ώρα που κατέστρεφαν τις ταμπέλες που είχαν τοποθετηθεί σχετικά με την απαγόρευση του γυμνισμού στη παραλία του Σαρακήνικου, με αποτέλεσμα να προχωρήσει ο δήμος στις κατά τον νόμο ενέργειες.

«Πρέπει να καταλάβουν και να σεβαστούν οι κατασκηνωτές ότι η εικόνα να μπαινοβγαίνουν γυμνοί στο δάσος έρχεται σε αντίθεση με τη γνώμη των κατοίκων του νησιού», λέει η δήμαρχος. «Υπάρχουν τουλάχιστον εννέα ακόμη παραλίες στις οποίες μπορούν να κυκλοφορούν όπως θέλουν, με ή χωρίς ρούχα, και όμως δεν τους είναι αρκετό», προσθέτει.

Την Πέμπτη, οι κατασκηνωτές απάντησαν στη δήμαρχο με ένα μακροσκελές κείμενο το οποίο υπογράφουν ως Πρωτοβουλία Παραθεριστών Γαύδου. Την κατηγορούν ότι κλιμακώνει τον πόλεμο εναντίον των κατασκηνωτών που ξεκίνησε το 2021 όταν έβγαλε, όπως ισχυρίζονται, τις κοινόχρηστες ντουζιέρες και έστειλε συνεργεία του δήμου για να ξεπατώσουν όσες δημόσιες βρύσες υπήρχαν για κοινή χρήση. Και συνεχίζουν λέγοντας ότι «μετά από τις κινητοποιήσεις των παραθεριστών πολλοί ντόπιοι στάθηκαν αλληλέγγυα στο πλάι μας και μας έδωσαν την αναγκαία για κάθε άνθρωπο πρόσβαση σε νερό, τοποθετώντας ντουζιέρες στα μαγαζιά τους.

Την επόμενη χρονιά, το 2022, τα έβαλε με ανθρώπους που επέλεξαν να περάσουν τον χειμώνα στο νησί και φέτος στοχοποιεί τους γυμνιστές. Η εχθρική αυτή στάση απέναντι στους κατασκηνωτές, οι τοξικοί και προσβλητικοί κατά καιρούς χαρακτηρισμοί απέναντί τους είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθούν κατά χιλιάδες οι επισκέπτες φέτος στο νησί και ειδικά στο Σαρακήνικο όπου απαγορεύτηκε ο γυμνισμός».

Νωρίτερα η Πρωτοβουλία Παραθεριστών Γαύδου κατήγγειλε με ανάρτηση την απόπειρα προσαγωγής λουόμενου στο Σαρακήνικο επειδή δεν φορούσε μαγιό. Ο αστυνομικός τον απείλησε, ισχυρίζονται οι κατασκηνωτές, πως αν αντισταθεί, θα του περάσει χειροπέδες. Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της ανάρτησής τους, η προσαγωγή αποφεύχθηκε εξαιτίας της κινητοποίησης των υπόλοιπων λουόμενων.

Οι παραθεριστές αλλά και μερίδα κατοίκων του νησιού υποστηρίζουν ότι η δήμαρχος θέλει να αναβαθμίσει τουριστικά το νησί, να το πάει σε ένα άλλο επίπεδο, προσβάσιμο σε τουρίστες υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων, κάτι που μπορεί να πετύχει μόνο εάν καταφέρει να διώξει τους κατασκηνωτές. Η δήμαρχος από την πλευρά της λέει ότι σκοπός της δεν είναι να φέρει πεντάστερα ξενοδοχεία, ούτε να κάνει τη Γαύδο Μύκονο, αλλά το μόνο που επιθυμεί είναι να αναστηλώσει τους γκρεμισμένους οικισμούς και να διατηρήσει τη μοναδικότητα του νησιού. «Εδώ δεν έχουμε υποδομές, θα σκεφτώ πεντάστερα και πισίνες;» λέει στο «ΘΕΜΑ» η δήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με την απαγόρευση του γυμνισμού στο Σαρακήνικο, οι πιο μετριοπαθείς από την πλευρά των κατασκηνωτών αντιπροτείνουν τον διαχωρισμό της παραλίας στο Σαρακήνικο ώστε να χωρέσουν άνετα οι γυμνιστές με τους μη γυμνιστές. Προτείνουν δε ως φυσικό διαχωριστικό σημείο έναν λοφίσκο στη μια πλευρά της παραλίας ως φυσικό εμπόδιο που θα διευκόλυνε την οριοθέτηση, ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι.

Επιμένουν ότι το Σαρακήνικο είναι η μοναδική παραλία που διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές που διευκολύνουν τη διαμονή των κατασκηνωτών καθώς στις υπόλοιπες, ο κατασκηνωτής πρέπει να περπατήσει από μισή ώρα έως μιάμιση για να βρει ένα εστιατόριο ή κάποιο μίνι μάρκετ. Η αλήθεια είναι, λέει ένας κατασκηνωτής, ότι το ελεύθερο κάμπινγκ στη Γαύδο επιτρέπεται διότι στηρίζει την τοπική οικονομία. Χωρίς τους κατασκηνωτές τα μαγαζιά θα ήταν άδεια, αφού το νησί διαθέτει ελάχιστα ενοικιαζόμενα δωμάτια και βέβαια το καλοκαίρι συγκεντρώνεται πολλαπλάσιος αριθμός επισκεπτών σε σχέση με τον χειμώνα, πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που μπορούν να υποστηρίξουν τα καταλύματα.

Κακά τα ψέματα, η Γαύδος δεν είναι για όλους, ειδικά για εκείνους που θέλουν να προγραμματίζουν τις διακοπές τους, αφού έρχονται αντιμέτωποι με πρακτικά θέματα. Ενα απ’ αυτά, οι δυνατοί άνεμοι που μπορούν να κρατήσουν έναν επισκέπτη στο νησί για μέρες αφού τα πλωτά μέσα που σε μεταφέρουν σε αυτό είναι αδύνατο να διασχίσουν την φουρτουνιασμένη θάλασσα, με αποτέλεσμα η μετάβαση ή η επιστροφή στη Γαύδο να μετατρέπεται σε οδύσσεια.




Η μήνυση για ξυλοδαρμό που κατέθεσε κατασκηνωτής εναντίον της δημάρχου και των δύο αντιδημάρχων της Γαύδου

Ο ξυλοδαρμός

Αλήθεια είναι και το γεγονός ότι η κόντρα μεταξύ της δημοτικής αρχής και των κατασκηνωτών δεν ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι με αφορμή τον γυμνισμό, αλλά πρόπερσι τον χειμώνα. Αιτία, οι αυτοσχέδιες «καβάτζες» που έχουν στήσει οι επίδοξοι «survivors» από το Σαρακήνικο μέχρι τον Λαυρακά και ακόμα παραπέρα, κατασκευές που, σύμφωνα με την δήμαρχο Γαύδου, υποβαθμίζουν και θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον. Η δήμαρχος έχει δεχθεί δριμύτατη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κατασκηνωτές και μάλιστα ένας εξ αυτών κατέθεσε στις 26 Ιουλίου μήνυση εναντίον της, εναντίον του αντιδημάρχου και συζύγου της Σταύρου Μαραβελάκη, όπως και εις βάρος του αντιδημάρχου Γεωργίου Μπαλαμπάκη για ξυλοδαρμό.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του μηνυτή, αιτία του διαπληκτισμού που είχε με τους τρεις αιρετούς και που εξελίχθηκε σε επεισόδιο ξυλοδαρμού με θύμα τον ίδιο ήταν η κριτική που είχε ασκήσει στο Facebook στη σελίδα «Γαύδος Ενημέρωση», όπου δημοσίευσε τέσσερις ιστορίες φανταστικού περιεχομένου με αναφορές όμως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι, τα οποία αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του μηνυτή, το περιστατικό διαδραματίστηκε την Κυριακή 4 Ιουνίου μετά τη διεξαγωγή αγώνα δρόμου στη γιορτή λήξης της διοργάνωσης στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα, δρομείς και κάτοικοι. Ο κατασκηνωτής υποστηρίζει ότι αρχικά διαπληκτίστηκε με την δήμαρχο για ασήμαντο λόγο και στη συνέχεια δέχτηκε επίθεση από τους δύο αντιδημάρχους. Στη μήνυσή του αναφέρει ότι οι δύο αντιδήμαρχοι τον έσπρωξαν από την τσιμεντένια σκάλα του γηπέδου, με αποτέλεσμα να πέσει άγαρμπα στο έδαφος από ύψος 1,5 μέτρου και να τραυματιστεί ο αυχένας του, ενώ δευτερόλεπτα πριν τον είχαν γρονθοκοπήσει στο κεφάλι.

Ο κατασκηνωτής μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Γαύδου με τη βοήθεια του αστυνομικού του νησιού Ευσέβιου Δασκαλάκη, όπου δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από τον ιατρό Βασίλειο Αμβροσιάδη. Στην ιατρική έκθεση που συνέταξε ο κ. Αμβροσιάδης διαπίστωσε σημάδια από χτυπήματα και από πτώση από σκάλα, εκδορές στην περιοχή του αριστερού ώμου, αγκώνα, γλουτιαίας χώρας, αστραγάλου και δεξιού αντίχειρα. Στη συνέχεια ο κατασκηνωτής υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία αυχενικής μοίρας-σπονδυλικής στήλης όπου διαπιστώθηκε σωρεία βλαβών.

«Δυστυχώς εξαιτίας του τραυματισμού της κεφαλής μου και του αυχένα μου, ένιωθα έντονα συμπτώματα ναυτίας και ζάλης και για αρκετές ημέρες μετά την επίθεση με διακατείχε έντονος φόβος ακόμα και για τη ζωή μου. Επίσης οι πόνοι από τα χτυπήματα σε όλο μου το σώμα με είχαν περιορίσει κινητικά και με ταλαιπωρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο κατασκηνωτής στη μήνυσή του.

Παράλληλα, κάνει έκκληση σε αυτόπτες μάρτυρες να καταθέσουν στο δικαστήριο όσα είδαν να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους εκείνο το βράδυ.

Η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του μηνυτή, αναφέροντας ότι «υπήρχαν 100 άτομα εκείνο το βράδυ που είδαν τι ακριβώς συνέβη» και πως «σε καμία περίπτωση δεν αληθεύουν τα όσα ισχυρίζεται αυτό το παιδί» κάτι που, όπως πρόσθεσε, «θα αποδείξουμε στο δικαστήριο».

«Τσιτσίδια και ντυμένα, όλα ενωμένα»

Οι παραθεριστές στην Γαύδος συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την στάση της δημάρχου εναντίον στους γυμνιστές. Μάλιστα, η τελευταία τους δράση ήταν η συγκέντρωση στην παραλία του Σαρακήνικου με σύνθημα «Τσιτσίδια και ντυμένα, όλα ενωμένα!».

Σε ανάρτησή τους, η Πρωτοβουλία Παραθεριστών Γαύδου αναφέρει πως «με μαγιό ή χωρίς, στέλνουμε μήνυμα ενότητας και ελευθερίας από τη Γαύδο, ενάντια σε όσους προσπαθούν να μας διχάσουν με συντηρητικές αντιλήψεις. Συνυπάρχουμε, σεβόμαστε, αγωνιζόμαστε».

Δείτε το βίντεο με το πανό, τα συνθήματα που μεταξύ άλλων φέρονται εναντίον της δημάρχου λέγοντας: «Ο γυμνισμός στην Γαύδο, όλους μας ενώνει, εκτός από την δήμαρχο που έχει μείνει μόνη».


«Πόλεμος» γυμνιστών με τη δήμαρχο

Είναι γνωστό πως το νησί είναι ο παράδεισος του ελεύθερου κάμπινγκ και των γυμνιστών, ωστόσο για πρώτη φορά φέτος στην παραλία Σαρακήνικο, ο δήμος έβαλε πινακίδα που γράφει «Απαγορεύεται ο γυμνισμός», κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

«Ερχόμαστε στο νησί για να νιώσουμε ελεύθεροι στη φύση, απαλλαγμένοι από τα περιττά και μαθαίνουμε ξαφνικά για αυτή την απαγόρευση» γράφουν διαμαρτυρόμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί γυμνιστές, βλέποντας τη δημοτική πινακίδα στην ακτή.

Ως αποτέλεσμα ήταν οι γυμνιστές να ξηλώσουν την ταμπέλα και η δήμαρχος της Γαύδου που έγινε γνωστή από την κόντρα της με τους ελεύθερους κατασκηνωτές, να την επανατοποθετεί, δηλώνοντας αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω μέχρι οι γυμνιστές να συνετιστούν και να φοράνε το μαγιό τους στην παραλία.

Σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Γαύδου για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρονται τα εξής: «Για άλλη μια φορά άγνωστοι αφαίρεσαν και κατέστρεψαν τις πινακίδες που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Γαύδου στην προσπάθειά του να διεκδικήσει μία παραλία από τις δέκα τουλάχιστον του νησιού ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Ξανά ο Δήμος Γαύδου έκανε τις νομικές ενέργειες που όφειλε για να προστατεύει τη δημόσια περιουσία, προμηθεύτηκε άλλες και αυτό θα κάνει όσες φορές κι αν χρειαστεί. Εν τω μεταξύ, θα φτιάχνουμε αυτοσχέδιες με ξύλα που θα βρίσκουμε στην ανακύκλωση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ εμείς θα μείνουμε στο νησί για να παλεύουμε να το κρατήσουμε ζωντανό και να σας υποδεχτεί με το καλό και του χρόνου».


Φρίξος Δρακοντίδης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ