15 Αυγ 2023

Νέος διεθνής διασυρμός: Μην τυχόν και αρρωστήσετε στην Ελλάδα!


Politico: Τα νησιά είναι γεμάτα τουρίστες, αλλά με κρίσιμες ελλείψεις γιατρών – Αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας ασθενοφόρα

Δημοσίευμα του Politico περιγράφει τις τραγικές ελλείψεις και την υποστελέχωση των ιατρικών υπηρεσιών των ελληνικών νησιών, κάνοντας αναφορά και στους θανάτους ανθρώπων περιμένοντας για ένα ασθενοφόρο.

Ένας ακόμη διεθνής διασυρμός για τη χώρα μας και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία με πρόσχημα την πανδημία, αντί να ενισχύσει, διέλυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και συνεχίζει να το κάνει μέχρι ολοκληρωτικής εξαφάνισής του, με στόχο να ιδιωτικοποιήσει την υγεία.

Αναφέρει σχετικά το Politico, το οποίο επικεντρώνεται στα νησιά μας, τα οποία προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες, αλλά δεν έχουν ούτε υποδομές, ούτε προσωπικό σε ότι αφορά το υγειονομικό κομμάτι:

Τα ειδυλλιακά νησιά της Ελλάδας ξεχειλίζουν από τουρίστες, αλλά το ιατρικό τους σύστημα είναι ραγισμένο.

Ο θάνατος μιας βαριά έγκυου εφήβου και του αγέννητου παιδιού της είναι μόνο δύο από τους τουλάχιστον εννέα πιθανούς θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, λόγω χρόνιων ελλείψεων σε ασθενοφόρα και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και πριν η χώρα πολιορκηθεί από τις μαινόμενες δασικές πυρκαγιές.

Ορισμένα νησιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν μόνιμους γενικούς ιατρούς, βασιζόμενα εξ ολοκλήρου σε έναν κύκλο βραχυπρόθεσμης κάλυψης που καλύπτεται από προσωπικό από την ηπειρωτική χώρα, παρασυρόμενο από κίνητρα σε μετρητά. Και οι υπηρεσίες ασθενοφόρων βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μόλις ένα ασθενοφόρο είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι μοναδικό στα νησιά. Στην Αθήνα λειτουργούν γύρω στα 50 ασθενοφόρα, αντί για τα 85 με 90 που χρειάζονται.



«Πρέπει να επανασχεδιάσουμε την υπηρεσία ασθενοφόρων από την αρχή, καθώς υπάρχουν τεράστια κενά σε όλη τη χώρα», δήλωσε στο POLITICO ο Γιώργος Μαθιόπουλος, Πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Η συντριπτική πλειονότητα των Κέντρων Υγείας στα μικρά νησιά του Αιγαίου παλεύει να αντεπεξέλθει, καθώς ο περιορισμένος αριθμός γιατρών πρέπει να εφημερεύει καθημερινά.

Αλλά ακόμα και εκεί που το κράτος αποφασίζει να προσλάβει περισσότερους, οι προσπάθειες αποτυγχάνουν με το προσωπικό να αρνείται να μετακομίσει στα νησιά, όπου το κόστος ζωής έχει γίνει δυσβάσταχτο λόγω της αύξησης του τουρισμού. Αυτό επιβαρύνει περισσότερο το ΕΚΑΒ.

«Έχουμε στείλει αρκετούς διασώστες (υγειονομικής περίθαλψης) από την υπόλοιπη χώρα στα νησιά για να καλύψουν τις ανάγκες της εποχής», είπε ο Κ. Μαθιόπουλος. «Οι συνάδελφοί μας αναγκάζονται να κόψουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές για αυτό, αλλά προφανώς αυτές είναι απλώς πρόχειρες λύσεις».

Το Politico στη συνέχεια αναφέρεται στον θάνατο της 63χρονης στην Κω τον Ιούνιο, η οποία πέθανε σε καρότσα αγροτικού κατά τη μεταφορά της μετά από κατάρρευσή της, καθώς το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού ήταν απασχολημένο, ανταποκρινόμενο σε άλλο έκτακτο περιστατικό.

«Απαιτούνται έντεκα άτομα για να λειτουργούν ασθενοφόρο 24/7. Η Κως, ένα νησί 40.000 μόνιμων κατοίκων, που φιλοξενεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο τουρίστες το καλοκαίρι, έχει τρία νέα ασθενοφόρα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει μόνο ένα, καθώς διαθέτει μόνο 10 παραϊατρικούς, εκ των οποίων οι δύο θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο έτος», γράφει το Politico.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά και στο περιστατικό της Νέας Μάκρης, με τη 19χρονη έγκυο που περίμενε περισσότερες από πέντε ώρες για ασθενοφόρο και είχε κάνει περίπου 20 κλήσεις. Τελικά πέθανε, όπως και το αγέννητο παιδί της.Η αδικοχαμένη έγκυος

Και ο κατάλογος των απωλειών λόγω έλλειψης ιατρικής μεταφοράς συνεχίζεται, όπως επισημαίνει το άρθρο και προσθέτει πως η αντίδραση της Κυβέρνησης στην κριτική, ήταν να «αναπτύξει πυροσβέστες, στρατιωτικό προσωπικό και οδηγούς τοπικών αρχών για να βοηθήσουν με τις ελλείψεις προσωπικού στις τουριστικές περιοχές».

Κάνει αναφορά το Politico και στις αντιδράσεις από την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι το ΕΚΑΒ και οι γιατροί «διαμαρτύρονται για την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την ‘αντιεπιστημονική αναζήτηση γρήγορων λύσεων’. Υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη μη εκπαιδευμένου προσωπικού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη για τους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία στον τόπο του συμβάντος».

Στη συνέχεια, το σχόλιο του άρθρου αναφέρει το timing της ψήφισης της απόφασης της Κυβέρνησης: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την τροπολογία για την επείγουσα ανάπτυξη πυροσβεστών και στρατιωτικού προσωπικού στις 27 Ιουλίου, καθώς οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις σφοδρές πυρκαγιές που έκαιγαν σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες επεκτάθηκαν ακόμη και σε στρατιωτική αποθήκη … Η κυβέρνηση λέει ότι η κίνηση αυτή δεν έχει στόχο να δώσει μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, αλλά να σώσει ζωές κατά την πολυσύχναστη τουριστική περίοδο».

Γράφει ακόμα το Politico:

«Ο Συντηρητικός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανεξελέγη στις 25 Ιουνίου, έχοντας υποσχεθεί τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά προτεραιότητα. Έχει υποσχεθεί να προσλάβει περίπου 10.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων 800 οδηγών ασθενοφόρων και 250 μοτοσικλετιστών.

Όμως, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΥΝ) λέει ότι αυτές οι προσλήψεις αντικαθιστούν μόνο τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις και δεν αρκούν για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης. Η ΠΟΕΔΥΝ αναφέρει ότι περίπου 10.000 υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει το δημόσιο τομέα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και άλλοι 5.000 αναμένεται να αποχωρήσουν το 2023».

Και προσθέτει αναφορικά με τα νησιά:

«Λίγοι γιατροί ή προσωπικό ασθενοφόρων θέλουν να εργαστούν στα νησιά … Αλλά όσο ονειρική και αν φαίνεται η ζωή στα ελληνικά νησιά για τους επισκέπτες, αυτός ο τρόπος ζωής είναι απρόσιτος για το ιατρικό προσωπικό. Οι νησιώτες προτιμούν τις βραχυπρόθεσμες τουριστικές ενοικιάσεις παρά το μόνιμο —αλλά χαμηλότερο— ενοίκιο από γιατρό ή νοσοκόμα … Η εξουθένωση είναι μια κύρια αιτία που αναφέρεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο παραιτήσεων γιατρών σε όλα τα νησιά. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών (ΟΕΝΓΕ) είπε ότι αυτό εξελίσσεται πλέον σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων στην περιοχή αλλά και νοσοκομειακών τμημάτων σε μεγαλύτερες πόλεις. ‘Αυτά τα πράγματα δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν σε έναν πολιτισμένο κόσμο, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε έναν τουριστικό προορισμό’, είπε ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς. ‘Χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις και μόνιμες λύσεις’».

newsbreak.gr