31 Αυγ 2023

Τουρκία: Θέλουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα… αρκεί να μας τα δώσει όλα


Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να κάνει υποχωρήσεις αναφορικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας παράλληλα το γεγονός ότι είναι... εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για τα ελληνοτουρκικά σημειώνοντας ωστόσο ότι «αν προσεγγίζετε τα πάντα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση».

ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL

Ο σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε ότι «το ότι συζητάμε, διαβουλευόμαστε και ανταλλάσσουμε ιδέες μεταξύ μας δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε κάθε σημείο, ωστόσο η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Έχουμε σοβαρές διαφορές απόψεων στο Αιγαίο, στα νησιά, στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου. Ωστόσο υπάρχει μια ιστορία που μοιραζόμαστε, ζούμε μαζί στην ίδια γεωγραφία, ζούμε μαζί στην ίδια περιοχή».

Ως εκ τούτου, συνέχισε, «υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας σε ορισμένα σημεία. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, χωρίς την παρέμβαση τρίτων φορέων, χωρίς την παρέμβαση τρίτων χωρών». Σε δηλώσεις του στο NTV, ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς είπε ότι «ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα είναι προσκεκλημένος του Υπουργού Εξωτερικών μας, είχε συμφωνήσει να συναντηθούν πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».


Αυτό, ανέφερε, «μπορείτε να το εκλάβετε ως μια προετοιμασία ενόψει της συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Πρόεδρό μας. Στη συνέχεια, προβλέπεται διακυβερνητική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο». Ο ίδιος είπε ότι «με άλλα λόγια, αν προσεγγίζετε τα πάντα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Αν όμως τα εξετάσουμε σε διμερές πλαίσιο, τότε ίσως να είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία. Εμείς αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε».

«Τόσο οι γενικές εκλογές στην Ελλάδα όσο και οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έχουν τελειώσει. Υπάρχουν κυβερνήσεις που εξελέγησαν για 5 χρόνια. Η βούλησή τους είναι σαφής. Υπό αυτή την έννοια, είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πρόοδο», σημείωσε. Αυτό, ανέφερε, προσπαθούμε να κάνουμε και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Ελλάδα. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι γείτονάς μας και δεν τη βλέπουμε ως εχθρό.

«Εκεί (σ.σ.: στην Ελλάδα), στον Τύπο, γίνονται ορισμένες δηλώσεις από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ορισμένα μέλη του Κοινοβουλίου οι οποίες παρουσιάζουν την Τουρκία σαν να είναι εχθρός της Ελλάδας», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτά δεν αληθεύουν. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που ζούμε στην ίδια περιοχή και μοιραζόμαστε μια κοινή ιστορία σε ορισμένα σημεία».

Την ίδια ώρα συμπλήρωσε ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς, «δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ή τα δικαιώματά μας σε σχέση με το μέγεθος της Τουρκίας, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου». «Με λίγα λόγια, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε υποχωρήσεις στα δικαιώματα των πολιτών που ζουν στην (παράνομη) “τδβκ”, ούτε αυτοί [σ.σ.: οι Τουρκοκυπριοι] ούτε εμείς. Ούτως ή άλλως είμαστε εγγυήτρια χώρα», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι «στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, μετά τον σεισμό, όλοι ζήσαμε τον πόνο. Περισσότεροι από 50.000 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Μετά από αυτές τις σεισμικές θεομηνίες υπήρξε μια θετική διαδικασία. Έτσι, μέσα από μια καταστροφή, υπήρξε μια προσέγγιση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το βλέπετε αυτό». Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ του ελληνικού λαού και του τουρκικού λαού. Όπως είπα και στην αρχή, κάποιοι παρουσιάζουν την Τουρκία ως εχθρό για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Υπάρχουν φυσικά κάποια θέματα στα οποία έχουμε διαφωνίες, στα οποία δεν συμφωνούμε, ως προς τα οποία δεν θα παραιτηθούμε από τα διεθνή μας δικαιώματα. Αλλά πέρα από αυτά, θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε».