25 Αυγ 2023

BRICS - Tα νέα 5 μέλη που εισέρχονται στη συμμαχία


Η Αργεντινή, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα γίνουν τα νέα μέλη των BRICS, μετέδωσε η βραζιλιάνικη ειδησεογραφική πύλη UOL, επικαλούμενη το σχέδιο του τελικού εγγράφου της συνόδου κορυφής ενώ τα νέα κράτη μέλη κατανέμονται σύμφωνα με τη γεωγραφική αρχή.

«Οι BRICS θα ανακοινώσουν την επέκταση του οργανισμού σε πέντε ακόμη χώρες..... Ο τελικός κατάλογος των χωρών περιλαμβάνει: Σαουδική Αραβία, Αργεντινή, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος», ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την πύλη, μία ακόμη αφρικανική χώρα μπορεί να συμπεριληφθεί στον κατάλογο για να διατηρηθεί η γεωγραφική ισορροπία, με την Αλγερία να είναι προ των πυλών της ένταξης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Παντόρ δήλωσε ότι οι BRICS συμφώνησαν στο θέμα της επέκτασης υιοθετώντας ένα έγγραφο που περιγράφει τις αρχές τους.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 22-24 Αυγούστου, στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής, ενώ η Ρωσία εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι BRICS ενώνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αλλά πρόσφατα 23 κράτη, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, το Ιράν, η Αλγερία, η Τυνησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενταχθούν στο οικονομικό μπλοκ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη