26 Αυγ 2023

Rishi Sunak: Είμαι κατά της νέας ψηφιακής βιομετρικής ταυτότητας.


Δεν υπάρχουν σχέδια για εισαγωγή της ψηφιακής βιομετρικής ταυτότητας στην Βρετανία. Η θέση μας για τα φυσικά δελτία ταυτότητας παραμένει αμετάβλητη. Αυτά ήταν τα λόγια του εκπροσώπου του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak πριν από μερικές ημέρες.

Σημειώστε τη μάλλον ασυνήθιστη χρήση της λέξης «φυσικό» για να περιγράψει αυτό που είναι, γενικά, ένα μη φυσικό έγγραφο η ψηφιακή βιομετρική ταυτότητα. Αυτό έχει σπείρει κάθε είδους σύγχυση σε μια χώρα που ενστικτωδώς δεν εμπιστεύεται τις ταυτότητες και όπου η συζήτηση γύρω από την ψηφιακή ταυτότητα εισχωρεί τελικά στη δημόσια αρένα., είπε ο Rishi Sunak

Η δήλωση ήρθε ως απάντηση στην τελευταία προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να διακινήσει την ψηφιακή ταυτότητα, αυτή τη φορά στο πλευρό του πρώην ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος Γουίλιαμ Χέιγκ.

Σε κοινή επιστολή τους, οι δύο πρώην πολιτικοί δήλωσαν ότι «σε όλους στη Βρετανία θα πρέπει να δοθεί μια ψηφιακή βιομετρική ταυτότητα που να περιλαμβάνει το διαβατήριό τους, την άδεια οδήγησης, τα φορολογικά τους στοιχεία, τα προσόντα και το δικαίωμα στην εργασία», ως τον ακρογωνιαίο λίθο μιας «τεχνολογικής επανάστασης» στην διακυβέρνηση.

Το σύστημα ψηφιακής ταυτότητας θα είναι «ασφαλές, ιδιωτικό και αποκεντρωμένο», αλλά θα συγκεντρώνει κατά κάποιο τρόπο τα δεδομένα κάθε ατόμου από όλες τις κρατικές υπηρεσίες. «Άλλες χώρες προχωρούν μπροστά», είπε ο Χέιγκ. Για να διατηρήσει ή να προχωρήσει το ΗΒ, «πρέπει να επανασχεδιάσει την κατάσταση γύρω από την τεχνολογία».

«Μια φυσική εξέλιξη»

Ενώ ο πρωθυπουργός Μπλερ προσπάθησε -και τελικά απέτυχε- να εισαγάγει υποχρεωτικά φυσικά δελτία ταυτότητας.

Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους εξέχοντες υποστηρικτές των ψηφιακών διαβατηρίων εμβολίων. Ήδη από τον Ιούνιο του 2020, πριν κυκλοφορήσει οποιοδήποτε εμβόλιο στην αγορά, ο Μπλερ είπε στον Independent ότι οι άνθρωποι θα χρειάζονταν μια μορφή «ψηφιακής ταυτότητας» ώστε να μπορούν να αποδείξουν την «κατάσταση της νόσου» καθώς ο κόσμος σταδιακά βγήκε από το lockdown. Αυτό, είπε, είναι μέρος μιας «φυσικής» τεχνολογικής εξέλιξης που περιλαμβάνει περισσότερα από τα εμβόλια κατά του COVID-19 και τη δημόσια υγεία (σχόλιο σε παρένθεση το δικό μου).

«Είναι μια φυσική εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο θα χρησιμοποιούμε την τεχνολογία σε κάθε περίπτωση, για να συναλλάσσουμε την καθημερινή ζωή (μια ενδιαφέρουσα επιλογή λέξεων δεδομένης της πιθανής απειλής που θα μπορούσε να αποτελέσει η εισαγωγή ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας για την ικανότητα των ανθρώπων να συναλλάσσονται) και αυτή η κρίση COVID δίνει έναν επιπλέον λόγο για να το κάνουμε αυτό».

Ενάμιση χρόνο αργότερα, παρά τις αναμφισβήτητες ελλείψεις των εμβολίων, η θέση του Μπλερ παραμένει η ίδια. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην τελευταία συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, είπε :

Στο τέλος, χρειάζεσαι τα δεδομένα: πρέπει να ξέρεις ποιος έχει εμβολιαστεί και ποιος όχι. Μερικά από τα εμβόλια που θα έρθουν στη γραμμή, θα υπάρχουν πολλαπλά εμβόλια. Επομένως, για τα εμβόλια πρέπει να έχετε για λόγους που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη γενικότερα αλλά σίγουρα για τις πανδημίες, μια σωστή ψηφιακή υποδομή και οι περισσότερες χώρες δεν το έχουν.

Πριν από μερικές εβδομάδες, το ομώνυμο ίδρυμα του Μπλερ, το Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ για την Παγκόσμια Αλλαγή (TBIGC) δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο « Ένας νέος εθνικός σκοπός:

Η καινοτομία μπορεί να τροφοδοτήσει το μέλλον της Βρετανίας ». Οι επτά συντάκτες της έκθεσης ζητούν «μια θεμελιώδη αναδιάταξη των προτεραιοτήτων μας και του τρόπου λειτουργίας του ίδιου του κράτους», που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ψηφιακής ταυτότητας:

«Ένα καλά σχεδιασμένο, αποκεντρωμένο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας θα επέτρεπε στους πολίτες να αποδείξουν όχι μόνο ποιοι είναι, αλλά και το δικαίωμά τους να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ηλικία τους και την κατοχή άδειας οδήγησης. Θα μπορούσε επίσης να φιλοξενήσει διαπιστευτήρια που εκδίδονται από άλλες αρχές, όπως εκπαιδευτικά ή επαγγελματικά προσόντα. Αυτό θα καθιστούσε φθηνότερη, ευκολότερη και ασφαλέστερη την πρόσβαση σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, διαδικτυακά και αυτοπροσώπως. Μια ψηφιακή ταυτότητα θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση ολοκληρωμένα.

crime-study.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη