Το άλλοτε πολιτικό παιδί-θαύμα της Ευρώπης οδηγείται στο δικαστήριο. Ο λόγος για τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είχε κατακτήσει την ευρωπαϊκή πολιτική το 2017 ως ο νεότερος επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο και ο οποίος παραπέμφθηκε την Παρασκευή (18/08) σε δίκη για ψευδείς δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής έρευνας το 2020, όπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία Οικονομίας και Διαφθοράς.
Συγκεκριμένα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς αντιμετωπίζει έως και τρία χρόνια φυλάκισης, ένα αποτέλεσμα που πιθανότατα θα σηματοδοτούσε το οριστικό τέλος της πολιτικής του καριέρας, σύμφωνα με το Politico. Η δίκη έχει ορισθεί για τον Οκτώβριο και πιθανή ενοχή του θα ρίξει βαθιά σκιά στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 1987, αλλά του οποίου η τύχη έχει καταρρεύσει εν μέσω τσουνάμι σκανδάλων που καθόρισε τη θητεία του Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, ο οποίος προσέλκυσε τους ψηφοφόρους με την υπόσχεση να ξεριζώσει τις πελατειακές σχέσεις που επί μακρόν καθόριζαν την αυστριακή πολιτική σκηνή, επιμένει ότι είναι αθώος και ότι δεν έκανε τίποτα κακό.
«Ανυπομονούμε να έρθει επιτέλους η αλήθεια στο φως και να αποδειχθούν οι κατηγορίες αβάσιμες στο δικαστήριο», έγραψε – μεταξύ άλλων – ο Σεμπάστιαν Κουρτς την Παρασκευή (18/08) στο Χ.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς εντάχθηκε στην επενδυτική εταιρεία Thiel Capital του συνιδρυτή της Paypal, Πίτερ Τίελ, με έδρα τις ΗΠΑ, ως «παγκόσμιος στρατηγικός σύμβουλος» μετά την παραίτησή του από την καγκελαρία της Αυστρίας. Έχει, επίσης, εργαστεί ως σύμβουλος για νεοφυείς επιχειρήσεις. Πάντως, ο Πίτερ Τίελ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως του «Politico» σε αίτημα για σχολιασμό.
Η ποινική δίωξη, που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς της Αυστρίας, ενδέχεται να είναι μόνο η πρώτη που θα αντιμετωπίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε σχέση με τη σαρωτική έρευνα για το σκάνδαλο «Ίμπιζα» που τον ανάγκασε σε παραίτηση το 2021.
Το σκάνδαλο «Ίμπιζα» και η παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς
Επισημαίνεται ότι το λεγόμενο σκάνδαλο «Ίμπιζα» ξέσπασε το 2019 μετά την αποκάλυψη ενός μυστικού βίντεο στο ισπανικό νησί της Ίμπιζα και στο οποίο ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, δηλαδή ο – τότε – εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού του Σεμπάστιαν Κουρτς, φαίνεται να προσφέρεται να ανταλλάξει πολικές χάρες με χρήματα σε μια γυναίκα που πίστευε ότι ήταν ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη.
Η αναταραχή που ακολούθησε, προκάλεσε την κατάρρευση της κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά το κόμμα του κέρδισε τις επόμενες εκλογές και δημιούργησε νέο συνασπισμό με τους Πράσινους.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς φαινόταν να έχει αντέξει την καταιγίδα, μέχρι που οι ερευνητές έπεσαν πάνω σε πολλά μηνύματα στο WhatsApp μέσω του τηλεφώνου ενός από τους στενότερους συνεργάτες του – τότε – καγκελάριου, του Τόμας Σμιντ, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας συμμετοχών.
Αναλυτικά, τα εν λόγω ευρήματα στο WhatsApp υποδήλωναν ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς, όχι μόνο δεν έκανε το παραμικρό για να μεταρρυθμίσει το πελατειακό σύστημα της Αυστρίας όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί, αλλά έκανε ό,τι μπορούσε για να βολέψει τον εαυτό του και τους κολλητούς του.
Οι ποινικές κατηγορίες κατά του Σεμπάστιαν Κουρτς αφορούν στην κατάθεση που έδωσε σε κοινοβουλευτική έρευνα τον Ιούνιο του 2020, πριν δημοσιοποιηθούν τα προαναφερθέντα μηνύματα στο WhatsApp. Ερωτηθείς – τότε – από τους βουλευτές να περιγράψει τον ρόλο του στη διαδικασία που οδήγησε στον διορισμό του Τόμας Σμιντ στην κορυφή της κρατικής εταιρείας συμμετοχών, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είπε ότι είχε ενημερωθεί, αλλά αρνήθηκε ότι συμμετείχε άμεσα σε αυτόν. Οι συνομιλίες στο WhatsApp, ωστόσο, υποδηλώνουν το αντίθετο όπως και ο Τόμας Σμιντ, ένας μακροχρόνιος «στρατιώτης» του κόμματος. Ως εκ τούτου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Οκτώβριο του 2021.
Αν και η υπόθεση της κυβέρνησης κατά του Σεμπάστιαν Κουρτς και δύο συνεργατών του – συμπεριλαμβανομένου του άλλοτε προσωπάρχη του – φαίνεται απλή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αυστρίας χρειάστηκε μήνες για να σκεφτεί αν θα ασκήσει κατηγορίες. Οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ολοκλήρωσαν την έρευνά τους στις αρχές του έτους και ο φάκελος της υπόθεσης παρέμενε έκτοτε ανοιχτός στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Αυτό, βέβαια, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς της Αυστρία δεν έχουν πολύ καλό ποσοστό επιτυχίας, τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό. Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, για παράδειγμα, αθωώθηκε σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις δωροδοκίας, φέτος, που προέκυψαν από τις έρευνες για το λεγόμενο σκάνδαλο «Ίμπιζα».
Μια αποτυχία καταδίκης του Σεμπάστιαν Κουρτς, πάντως, δηλαδή του πιο εξέχοντος κατηγορούμενου της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς στην Αυστρία μέχρι σήμερα, θα υπονόμευε περαιτέρω την αξιοπιστία της.