14 Σεπ 2023

Πυρκαγιές: 250 νεκροί στην Ελλάδα σε 25 χρόνια - «Οικολογικά εσφαλμένη η αλλαγή των ειδών χλωρίδας»


Στους 250 έφτασαν την τελευταία 25ετία οι νεκροί στη χώρα μας από τις δασικές πυρκαγιές, αιτία που προκάλεσε την καταστροφή περίπου 3.500 σπιτιών και αμέτρητων ζώων.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζιγλου, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον επανασχεδιασμό της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών, την οποία διοργάνωσε η Οικολογική Δεξαμενή Σκέψης, «Rethink», υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, η οποία έγινε στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία, η στρατηγική και ο σχεδιασμός της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών υπαίθρου, «με άμεση επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των αποδιοργανωμένων και υποστελεχωμένων δασικών υπηρεσιών και με ανάθεση σε αυτές της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών στα δάση. Η πυροσβεστική θα έχει την ευθύνη των αστικών πυρκαγιών και όταν απαιτείται, θα συνεπικουρείται τη δασική υπηρεσία».

Ο κ. Κυρίζιγλου τόνισε ακόμα ότι είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι τα αεροπλάνα σβήνουν πυρκαγιές και ανέφερε πέντε μέτρα που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν. Όπως είπε πρέπει να:
Γίνουν εργασίες προστασίας των δασών.
Αρχίσει και πάλι η διαχείριση των δασών για εξασφάλιση προϊόντων και απασχόλησης.
Καταρτιστεί μακροχρόνιο πρόγραμμα εκτέλεσης ορεινών υδρονομικών έργων, ώστε να μετριαστούν οι ζημιές από πλημμύρες.
Οι δασικές υπηρεσίες να οργανωθούν και να εφοδιαστούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να σβήνουν δασικές πυρκαγιές.
Να δημιουργηθεί και να οργανωθεί Αστυνομία Υπαίθρου.
«Κάποιοι που λειτουργούν δολίως ή είναι στρατευμένοι βρίσκουν την αυτοδιοίκηση ως εύκολο στόχο. Τα χρήματα που δίνονται στους δήμους, για να καθαρίσουν τα δάση, είναι ελάχιστα, ιδίως σε δήμους με μεγάλες δασικές εκτάσεις. Υπάρχει προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών, με στόχο να γίνει πολιτική εκμετάλλευση του θέματος», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Στο γεγονός ότι είναι πολύ μικρό το ποσό για τον καθαρισμό δασικών εκτάσεων, αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο δασολόγος κα υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τη φύτευση εύφλεκτων ειδών όπως τα πευκοδάση.



Ζήτησε ακόμα να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί με όλα τα μέσα το δασικό σώμα και να συνδράμει μαζί με την πυροσβεστική αλλά και να δοθούν χρήματα σε εθελοντές, ώστε να εξοπλιστούν.




ΚΕΔΕ

Οικολογικά εσφαλμένη η αλλαγή των ειδών χλωρίδας

Ως οικολογικά εσφαλμένη ενέργεια χαρακτήρισε την πρόταση να φυτευτούν σε δάση διαφορετικά είδη χλωρίδας, από αυτά που η ίδια η φύση έχει «επιλέξει», ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Ο ίδιος ζήτησε να αλλάξει συλλήβδην το μοντέλο της καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τις φωτιές θα πρέπει να σβήνουν από κοινού η πυροσβεστική, οι δασικές υπηρεσίες και οι ΟΤΑ και να έχουν δευτερεύοντα ρόλο οι εθελοντές
Ο κ. Δημητρακόπουλος ζήτησε ακόμα να στελεχωθούν οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα δάση και υπογράμμισε ότι το 98% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα.

«Θα πρέπει να δράσουμε άμεσα. Αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε του χρόνου αλλά και τα επόμενα χρόνια πάλι ένα εκατομμύριο καμένες εκτάσεις», τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Εφαρμοσμένης Δασικής Πολιτικής, Νικήτας Φραγκισκάκης, είπε ότι το 50% των χερσαίων εκτάσεων της χώρας καλύπτεται από δάση και αυτές έχουν τεράστιες και διάφορες επιπτώσεις στον πληθυσμό.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ο ίδιος είπε ότι πρέπει να εστιάσουμε στο τρίπτυχο επιβολή νόμων και κανονισμών, εκπαίδευση και εντατική πρόληψη (συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, αντιπυρικών ζωνών και υδατοδεξαμενών, χρήση νέων τεχνολογιών κτλ.).




ΚΕΔΕ

Έχουν εγκαταλειφθεί τα πυροφυλάκια - Έχουμε γηρασμένο Πυροσβεστικό Σώμα

Στην εκδήλωση μίλησε και ο αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σπύρος Βαρσάμης, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτει. Όπως είπε, σήμερα διαθέτει 16.580 μόνιμοι και συμβασιούχοι πυροσβέστες, περίπου 4.000 εθελοντές, 3.654 οχήματα και 89 εθνικά και μισθωμένα εναέρια μέσα.

Ο κ. Βαρσάμης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που συμβάλλουν στην έναρξη δασικών πυρκαγιών καθώς και στην περαιτέρω εξάπλωσή τους

Ειδικότερα, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα πυροφυλάκια σε μεγάλο βαθμό έχουν εγκαταλειφθεί, στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχει μίξη δασών και οικισμών και έχουμε το καλοκαίρι συχνά πολύ χαμηλή ποσότητα υγρασίας και ταυτόχρονα ισχυρούς ανέμους.

«Επίσης, καταγράφεται πολύ μεγάλος αριθμός πυρκαγιών ανά ημέρα, με την πλειοψηφία αυτών να οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και στην κακή λειτουργία των δικτύων, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει γερασμένο και μειωμένο προσωπικό και είναι πολύ μειωμένες οι δαπάνες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών σε σχέση με αυτές για την καταστολή», ανέφερε ο κ. Βαρσάμης.

Προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ο ίδιος είπε ότι απαιτείται, μεταξύ άλλων:
Ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με προσωπικό και κονδύλια, ώστε να εκτελούνται τα απαραίτητα έργα πρόληψης και να γίνεται η πρώτη επέμβαση με μικρά πυροσβεστικά οχήματα
Να υπάρχουν εξειδικευμένοι δασοπυροσβέστες εντός του Πυροσβεστικού Σώματος
Να υπάρχει στο Πυροσβεστικό Σώμα ικανός αριθμός εποχικού προσωπικού με κριτήρια εντοπιότητας
Ενίσχυση του στόλου των εναέριων μέσων, με παράλληλη απόσυρση των καναντέρ και των πετζετέλ
Προμήθεια ελικοπτέρων στο Πυροσβεστικό Σώμα και αξιοποίηση όλου του εθνικού στόλου ελικοπτέρων.«Πρέπει να σταματήσει αυτή η μαζική εκκένωση όλων των οικισμών. Θα πρέπει να εκκενώνονται από αυτούς που πρέπει να φύγουν, όπως είναι οι ηλικιωμένοι. Οι άλλοι μπορούν να μείνουν να βοηθήσουν», τόνισε ο κ. Βαρσάμης.


Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΕΘΝΟΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη