4 Σεπ 2023

Έβρος: Στάχτη πάνω από 935.000 στρέμματα – «Δεν ξέρουμε αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς»


Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή από τη φωτιά που μαίνεται για 16η ημέρα στον Έβρο.
Σημερινά δορυφορικά από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.
Σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου (συνένωση πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά) ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).


Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:440.180 στρ. αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
318.700 στρ. αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
81.140 στρ. αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ για την οικολογική καταστροφή στον Έβρο και τον Εθνικό Δρυμό Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, ο γενικός διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλμπίδης, εξήγησε πως θα πάρει καιρό η αποκατάσταση του δάσους όπου διαβιούσαν σπάνια αρπακτικά.


«Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση αυτή τη στιγμή καθώς και πέρυσι είχε καεί το δάσος της Δαδιάς. Τότε είχαν σωθεί οι φωλιές από τον μαύρογύπα. Τότε δεν είχε πειραχτεί ο μικρός πυρήνας (σ.σ. του δάσους). Είχε καεί ένα μικρό μέρος του δάσους και μάλιστα τότε είχε γίνει μια αναθεώρηση όλων των σχεδίων δασοπυρόσβεσης, είχαν δοθεί σημαντικότερα κονδύλια κλπ. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι είναι τραγικό», δήλωσε.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς», πρόσθεσε.

«Τα αρπακτικά αν δεν βρίσκουν τροφή μπορεί να μετακομίσουν»

«Καταστράφηκαν οι φωλιές του μαυρόγυπα που ήταν ο πιο υγιής πληθυσμός αρπακτικών που ζούσε στην περιοχή», επισήμανε, εξηγώντας πως κάποια από τα σπάνια πουλιά (σ.σ. όπως ο ασπροπάρης) που εμφανίζονται εκεί -σπάνια για ολόκληρη την Ευρώπη και για τον κόσμο- είναι μεταναστευτικά και μπορεί να επανέλθουν ή όχι αν το οικοσύστημα επανέλθει.


«Μιλάμε για δέντρα τα οποία είναι ηλικίας άνω των 100 ετών και πάνω στην κορυφή τους, η οποία είναι επίπεδη, φωλιάζουν τα αρπακτικά» σημείωσε ο κ. Χαλαμπίδης, εκτιμώντας ότι κάποια από τα σπάνια αρπακτικά που απαντώντας στον ξεχωριστό αυτό τόπο μπορεί να μην τα δούμε ποτέ ξανά. «Για κάποιες γενιές μπορεί να μετακομίσουν αν έχουν γλιτώσει και να τα δούμε κάποια στιγμή αργότερα σε κάποια άλλη περιοχή», πρόσθεσε.

«Η αποτίμηση θα γίνει βασικά από το δασαρχείο και τους ειδικούς για τα δάση και από την ομάδα του WWF η οποία είναι στο πεδίο εκεί για πολλές δεκαετίες και η οποία παρακολουθεί και καταγράφει την αναπαραγωγική δραστηριότητα και τις εμφανίσεις των αρπακτικών», τόνισε ο κ. Χαλαμπίδης.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα ο γενικός διευθυντής της Greenpeace επισήμανε ότι το δάσος είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα. «Έχει οργανισμούς κάτω από το έδαφος, πάνω στο έδαφος, έντομα, πουλιά. Όλα αυτά θα ξαναέρθουν. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, υπομονή και επιμονή και καταγραφή συστηματική για να δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα, το οποίο θα είναι πολύ μήνες», κατέληξε.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη