30 Σεπ 2023

Δεν αρέσει πια η Αριστερά, το στρατηγικό πρόβλημα δεν είναι αν είναι καλύτερη η Έφη ή ο Στέφανος


«Επομένως, το στρατηγικό πρόβλημα δεν είναι, αν είναι καλύτερη η Έφη, ή είναι καλύτερος ο Στέφανος. Το στρατηγικό πρόβλημα είναι ότι δεν αρέσουν πια οι ιδέες της Αριστεράς» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Βορίδης
«Ηδιάκριση ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά παραμένει έγκυρη και ισχυρή και δεν έχει ατονήσει» ανέφερε σε συζήτηση στο συνέδριο του Economist, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στα ιδεολογικά ρεύματα που αντιστοιχίζονται στις δύο πολιτικές τάσεις.


Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση παρατηρείται μία «ήττα των ιδεών της Αριστεράς» σε εγχώριο, ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Ο κ. Βορίδης έφερε μια σειρά από παραδείγματα πολιτικής, όπως τις θέσεις για το μεταναστευτικό, για τις αντιεγκληματικές πολιτικές, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για τη φορολογία των επιχειρήσεων, για την οικονομία, όπου, κατά τη άποψή του, έχει τα τελευταία χρόνια αλλάξει η οπτική των πολιτών και έχει υποχωρήσει η «ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς».


«Αυτό που ηττάται είναι ακριβώς αυτές οι ιδέες. Αν έλεγες πριν από είκοσι χρόνια ότι πρέπει να υπάρξουν περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές ήσουν φασίστας, ακροδεξιός, κτλ. Σήμερα, αυτές οι περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές είναι το mainstream στην Ευρώπη. Είναι αυτό το οποίο συζητούν ο Μακρόν, ο Μητσοτάκης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε:


«Άρα, αυτό το οποίο ήταν απολύτως αποδεκτό από δεκαπέντε και είκοσι χρόνια και ήταν ταυτισμένο με τις ιδέες της Αριστεράς, σήμερα σε όλη την Ευρώπη είναι απολύτως μειοψηφικό και γίνεται μειοψηφικό και στην Ελλάδα».


Ο κ Βορίδης σημείωσε ότι, για αυτό το λόγο, δεν μιλά απλώς για μια πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για μια «στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς» και, απευθυνόμενος στον παρόντα στο συνέδριο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, τόνισε:


«Επειδή ακριβώς δεν έχετε στα χέρια σας μια πολιτική ήττα, αλλά έχετε στα χέρια σας μια στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς, το θέμα που έχετε είναι πολύ πιο περίπλοκο και για αυτό θα δείτε στην πορεία ότι δεν αντιμετωπίζεται με μια αλλαγή ηγεσίας και δεν μπαίνω στη συζήτηση για το τι επιλέξατε. Εγώ λέω ότι είναι ένα πιο σύνθετο θέμα, είτε επιλέγατε την Αχτσιόγλου, είτε τον Κασσελάκη, είσαστε σε βαθύ στρατηγικό πρόβλημα».


«Επομένως, το στρατηγικό πρόβλημα δεν είναι, αν είναι καλύτερη η Έφη, ή είναι καλύτερος ο Στέφανος. Το στρατηγικό πρόβλημα είναι ότι δεν αρέσουν πια οι ιδέες της Αριστεράς» συνέχισε ο κ. Βορίδης, και πρόσθεσε :
«Αυτό είναι μια νίκη των συντηρητικών ιδεών, εγώ δεν πιστεύω στις οριστικές νίκες, αυτό είναι μια διαλεκτική πάλη η οποία υπάρχει χρόνια θα γίνεται και θα διεξάγεται συστηματικά, αλλά στον παρόντα ιστορικό κύκλο φαίνεται ότι είναι κάτι που γίνεται στην Ελλάδα γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη - φαίνεται από την επικυριαρχία του ΕΛΚ- διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό, με μεγάλη οξύτητα στις ΗΠΑ, άρα είναι κάτι το οποίο αφορά στον κόσμο».


Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε ότι, κατά τη γνώμη του, αυτές οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά θα παραμείνουν ισχυρές γιατί «έχουν πίσω τους πολύ βαθιές και ισχυρές θεωρίες», όσο κι αν και αυτές εξελίσσονται και ότι δε θα υποκατασταθούν από διακρίσεις του τύπου «σύστημα- αντισύστημα», διότι αυτές απαντώνται συγκυριακά, όπως π.χ. η διάκριση «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» και λήγουν ταυτόχρονα «με το τέλος των μεγάλων επιδίκων, των διακυβευμάτων της συγκυρίας».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη