23 Σεπ 2023

Εκλεκτός του «επιτελικού κράτους» ο εκβιαστής αξιωματικός της αστυνομίας!


Πολλοί στη Δύση περίμεναν ότι η αντεπίθεση που εξαπέλυσε η Ουκρανία προ λίγων μηνών θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία και θα οδηγούσε στην ανακατάληψη των εδαφών που κατέκτησε η Ρωσία.
Ωστόσο μέχρι στιγμής ελάχιστα..είναι τα εδαφικά κέρδη και γι’ αυτά τα λίγα κέρδη η Ουκρανία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, καθώς έχει χάσει πολλούς στρατιώτες, ενώ ταυτόχρονα και η Δύση σημαντικό πολεμικό υλικό που έχει στείλει στο Κίεβο.
Οι ήττες και οι επιπτώσεις των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία έχουν αρχίσει να «σπάνε» το δυτικό μέτωπο στήριξης προς το Κίεβο.

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες δείχνουν να επηρεάζονται από το αιματοκύλισμα περισσότερο από την ρωσική, το ζητούμενο παραμένει το πόσο θα αντέξουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τα μηνύματα που έρχονται τις τελευταίες ημέρες από Πολωνία, Εσθονία και Σλοβακία.


Οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών, μαζί με άλλες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, υπήρξαν από την αρχή πολύ θερμοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, πιέζοντας για τη σκληρή γραμμή της Ε.Ε. ακόμη και πιο διστακτικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Όμως, σημειώνει το Ρolitico, τώρα που πλησιάζουν οι εκλογικές αναμετρήσεις ή άλλες εσωτερικές προκλήσεις κυβερνήσεις και πολιτικοί έχουν αρχίσει να αγχώνονται για τις εξελίξεις, ακόμη και για τις επιπτώσεις σε μια ενδεχόμενη είσοδο της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ρωγμές στην πιο στενή συμμαχία

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πολωνία, με τον πρωθυπουργό Ματέουζ Μορατσιέφσκι, να ανακοινώνει την Τετάρτη ότι η χώρα του θα σταματήσει να παραδίδει νέα όπλα στην Ουκρανία. Αυτή η δήλωση ήρθε μετά από μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση ανάμεσα στο Κίεβο και στην Βαρσοβία, με την Πολωνία να υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις στο θέμα με τα σιτηρά υποβαθμίζουν την παραγωγή της και έχουν αντίκτυπο στους αγρότες.

Οι εκλογές στην χώρα είναι προγραμματισμένες για τις 15 Οκτωβρίου και όπως τονίζει με νόημα ο Ιβάν Κράστεφ, επικεφαλής του Κέντρου Φιλελεύθερης Στρατηγικής στη Σόφια, «η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι τους τελευταίους μήνες δε συνορεύει με την Πολωνία, αλλά με τις πολωνικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή οι ψήφοι εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών αγροτών είναι πιο σημαντικές από τα όσα συμβαίνουν στις ουκρανικές αρχές και αυτό θα το δούμε να συμβαίνει σε πολλές χώρες».

Ο Μορατσιέφσκι είναι αντιμέτωπος με έναν ισχυρό αντίπαλο. Τον Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να προσεταιριστεί τους οπαδούς του Confederation Party, το οποίο αντιτίθεται στη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Το Politico σημειώνει ότι είναι μεν εύκολο να αποδοθούν οι εντάσεις στις επικείμενες εκλογές, όμως, δεν αποκλείεται αυτό να συνεχιστεί και μετά την κάλπη. Ένας Δυτικός διπλωμάτης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η διαμάχη ανάμεσα σε Βαρσοβία και Κίεβο για τα σιτηρά αποκαλύπτει βαθύτερα ζητήματα για το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε..

Από την πρώτη γραμμή στήριξης στα σκάνδαλα

Το πρόβλημα για το Κίεβο, όμως, δεν είναι μόνο η Πολωνία. Τα κράτη της Βαλτικής ήταν εξ αρχής από τους πρωταγωνιστές της δημιουργίας του φιλοουκρανικού μετώπου σε Ευρώπη και ΗΠΑ και κανένας δεν το έκανε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά από την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάχα Κάλας.

Η Κάλας, ως κόρη πρώην πρωθυπουργό και προέδρου της Κομισιόν, θεωρείται ως το απόλυτο παράδειγμα της ευρωπαϊκής πορείας της Ανατολικής Ευρώπης. Όμως η Εσθονή πολιτικός δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από το σκάνδαλο που ενέπλεξε τον σύζυγό της με εταιρεία που συνέχισε να κάνει μπίζνες στη Ρωσία και μετά από την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ερώτηση για τα προβλήματα της Κάλας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μάργκους Τσάκνα, δήλωσε ότι καμία πολιτική ένταση δεν θα αλλάξει τη στάση της Εσθονίας στο ουκρανικό, όμως, το Politico καταγράφει ότι η πρωθυπουργός είναι, πλέον, πολύ λιγότερο εκδηλωτική, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου τον Αύγουστο.

Η Σλοβακία που λοξοκοιτά προς Ουγγαρία

Υπάρχει, όμως, και η Σλοβακία η οποία έχει εκλογές στις 30 Σεπτεμβρίου με το ενδεχόμενο ανατροπών να είναι ορατό.

«Εάν είσαι μια κοινωνία που μόνο το 40% στηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και η κυβέρνησή σου προσφέρει στήριξη ανάλογη των βαλτικών κρατών αυτό θα έχει επιπτώσεις» τονίζει ο Μίλαν Νις, ερευνητής στο γερμανικό συμβούλιο διεθνών σχέσεων.

Ο Ρόμπερτ Φίκο, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, έχει ξεκάθαρη φιλορωσική και αντιαμερικανική ατζέντα στην προεκλογική του καμπάνια, εκφράζοντας την αντίθεσή του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και στην περαιτέρω αποστολή όπλων στο Κίεβο.

Είναι, μάλιστα, το φαβορί να κερδίσει τις εκλογές και μια τέτοια νίκη θα δώσει στον Βίκτορ Όρμπαν, ένα από τους πιο σκεπτικούς για την Ουκρανία ηγέτες ενός Ε.Ε, τον σύμμαχο που του έλειπε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Φίκο, εξάλλου, δήλωνε πριν από έναν μήνα στο Associated Press ότι εάν η κυβέρνησή του νικήσει με μεγάλη διαφορά τότε θα σταματήσουν οι αποστολές όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Υπάρχουν ακόμη αρκετοί σύμμαχοι αλλά…

Η Ουκρανία έχει, βέβαια, ακόμη πολλούς δυνατούς υποστηρικτές εντός Ευρώπης, όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και άλλες, ενώ και ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προσφάτως δηλώσει ότι παραμένει σθεναρά δίπλα στο Κίεβο.

Ορισμένοι αναλυτές, επίσης, υποβαθμίζουν τη σημασία του ρόλου της Πολωνίας και της Σλοβακίας, υποστηρίζοντας απλά ότι… δεν υπάρχουν άλλα όπλα για να σταλούν στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι προς το παρόν δεν δείχνει να ανησυχεί και συνεχίζει να πιέζει για ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια, όμως, όπως σχολιάζει το Politico «δεν είναι δύσκολο να υποψιαστεί κανείς ότι ο Πούτιν βρίσκεται κάπου και τρίβει τα χέρια του παρακολουθώντας τις εξελίξεις».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη