20 Σεπ 2023

Τοξικοί ρύποι στον Παγασητικό...


Σοβαρός κίνδυνος μολύνσεων, επείγουσα ανάγκη για ελέγχους...
Σοβαρότατο πρόβλημα στον Παγασητικό Κόλπο λόγω των μεγάλων ποσοτήτων από φερτά υλικά και των κινδύνων, που απορρέουν μετά την απορροή.. εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας...

Χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ποιότητας των υδάτων ή καταλληλότητας των αλιευμάτων στον Παγασητικό υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα περιορίζεται στο γεγονός ότι οι αλιείς αντιμετωπίζουν εμπόδια.


Μαζί όμως με τα δέντρα και τα ξύλα υπάρχει, όπως επισημαίνει η Ένωση Ελλήνων Χημικών, πληθώρα από τοξικούς ρύπους, όπως βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα, οργανικές ουσίες, διοξίνες και φουράνια, ορυκτέλαια, PFAS, όπως και παθογόνους μικροοργανισμούς.


«Αυτοί οι ρύποι είτε είναι φυσικής είτε ανθρωπογενούς προέλευσης είναι επικίνδυνοι τόσο για το οικοσύστημα όσο και για τη δημόσια υγεία. Δύναται να βρεθούν στο νερό, στο ίζημα και στο βένθος, να περάσουν στη τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν στον άνθρωπο» υπογραμμίζει η Ένωση.


Στην επιστολή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρή μόλυνση «διότι μεγάλες ποσότητες λυμάτων (βόθροι, στάβλοι, δίκτυα αποχέτευσης κλπ) όπως και πτώματα ζώων, έχουν εκπλυθεί στον Παγασητικό κόλπο. Επίσης φερτές ύλες, ξύλα, κάδοι απορριμμάτων, σκουπίδια, πλαστικά κλπ βρίσκονται στις ακτές, στο βυθό και στην επιφάνεια της θάλασσας και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω αποτελούν μεγάλο κίνδυνο υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος».


Επομένως η Ένωση τονίζει την ανάγκη να γίνουν άμεσα δειγματοληψίες και αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση τόσο του Παγασητικού κόλπου όσο και των ακτών που εκβάλει ο Πηνειός.


Ο πρόεδρος της Ενωσης Χημικών, Στέργιος Γούναρης, προτείνει την άμεση διενέργεια ελέγχων για τη ποιότητα του νερού σε περιοχές που έχουμε λιμνάζοντα ύδατα όπως λίμνη Κάρλα η οποία απορρέει και αυτή στον Παγασητικό, σε περιοχές της Καρδίτσας και της Λάρισας, σε ποταμούς και παραποτάμους και το σημαντικότερο απ’ όλα στις γεωτρήσεις τις Θεσσαλίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο υδροφόρος ορίζοντας κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με τους προαναφερόμενους ρύπους, πράγμα που υποβαθμίσει τη ποιότητα του νερού, με σκοπό όμως να προστατευθεί η δημόσια υγεία.


Αναγκαίος κρίνεται ο έλεγχος των αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα τους καθώς και η υγεία των καταναλωτών και ως εκ τούτου η άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή των συνεχών δειγματοληψιών και αναλύσεων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη