21 Σεπ 2023

Γερμανία: Το CDU άλλαξε το σήμα του και επέστρεψε έπειτα από 50 χρόνια στο μαύρο – Πανικός στα social media από γκάφα στο βίντεο


Έπειτα από 50 χρόνια το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) άλλαξε σήμερα το σήμα του. Η αλλαγή προκάλεσε κριτική και σχόλια, όπως και η «γκάφα» που περιελάμβανε το βίντεο για την παρουσίασή του.
Στο νέο λογότυπο, κυρίαρχο χρώμα είναι το τιρκουάζ ή το «Cadenabbia», όπως ονομάζεται τεχνικά η απόχρωση. «Αυτό σημαίνει ζωντάνια, εμπιστοσύνη και ελευθερία», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Κάρστεν Λίνεμαν. Επιπλέον, τα γράμματα, τα οποία από το 1972 ήταν πάντα κόκκινα, έγιναν και πάλι μαύρα.


«Το CDU είναι και πάλι μαύρο», ήταν το κεντρικό σύνθημα της παρουσίασης. Δίπλα στα γράμματα, υπάρχουν τρεις μπάρες, οι οποίες θυμίζουν την ένδειξη λήψης σήματος στα κινητά τηλέφωνα. Οι μπάρες είναι σε μαύρο, κόκκινο και χρυσό, περίπου όπως η γερμανική σημαία. «Το CDU είναι το κόμμα της Γερμανίας», δήλωσε ο Καρστεν Λίνεμαν. Το νέο σήμα δεσπόζει από σήμερα στο εμβληματικό γυάλινο κτίριο - αρχηγείο του κόμματος, στο Βερολίνο.Για πολλούς, το νέο χρώμα θυμίζει το σήμα του αυστριακού αδελφού κόμματος OVP, όταν αρχηγός του ήταν ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Άλλοι, περισσότερο καχύποπτοι, διακρίνουν ομοιότητες με το γαλάζιο που χρησιμοποιεί στα σύμβολά της η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

«Το CDU κινείται προς την AfD;», ερωτήθηκε ο κ. Λίνεμαν κατά την παρουσίαση του νέου λογότυπου, για να απορρίψει οποιονδήποτε ανάλογο συνειρμό. Ο Γενικός Γραμματέας του CDU απέφυγε επίσης να σχολιάσει και τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Βασικών Αξιών του κόμματος, Αντρέας Ρέντερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern περιέγραψε ως «υστερία» την αντιμετώπιση της ΑfD και δήλωσε ανοιχτός σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας του CDU, με την ανοχή - γιατί όχι; - της AfD στη Bundestag.

«Παλεύουμε για να διασφαλίσουμε ότι το CDU θα είναι η ισχυρότερη δύναμη σε όλες τις επερχόμενες κρατιδιακές εκλογές ώστε να μην μπορούν να σχηματιστούν κυβερνήσεις χωρίς εμάς», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λίνεμαν, όλες οι τοπικές οργανώσεις του CDU θα πρέπει στο εξής να αποσύρουν το παλιό λογότυπο και να υιοθετήσουν το καινούργιο.


Η πανηγυρική παρουσίαση του νέου σήματος ωστόσο επισκιάστηκε από ένα λάθος στο βίντεο που το συνόδευε και αναρτήθηκε στον λογαριασμό του CDU στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). Στο βίντεο περνούν διάφορες εικόνες, αλλά ο θόλος που παρουσιάζεται ως το κτίριο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ανήκει στην πραγματικότητα στο πρώην προεδρικό μέγαρο της Γεωργίας, στην Τυφλίδα.

«Μήπως εμπλέκεται η τεχνητή νοημοσύνη;», έγραψε στο X η βουλευτής της Αριστεράς Άνκε Ντομσάιτ-Μπεργκ. «Καλημέρα από την Τυφλίδα», σχολίασε ο βουλευτής των Πρασίνων Γιούλιαν Πάλκε, κάτω από μια φωτογραφία του Ράιχσταγκ. Το CDU διόρθωσε το βίντεο και με ανακοίνωσή του νωρίτερα απόψε ευχαρίστησε όλους «για τις συμβουλές». «Είχαμε πολλούς θόλους να διαλέξουμε - τώρα αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον σωστό», επισημαίνεται.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη