20 Σεπ 2023

Αγοράσαμε κινεζικά drones, αγνοώντας τα ελληνικά από εταιρεία που είναι στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ


Ενώ τα τελευταία χρόνια τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα στη χρήση των drones κινεζικής κατασκευής, βασιζόμενες σε λόγους ασφάλειας όπως η διαρροή πληροφοριών προς τρίτους, στην Ελλάδα εξακολουθούμε, όπως.... φαίνεται, να αγοράζουμε από το εξωτερικό και μάλιστα από την Κίνα, ειδικά για αποστολές που αφορούν στην εσωτερική μας ασφάλεια.
Πριν από μερικές ημέρες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε σε μια ευγενική κίνηση για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ – ΕΛΑΚΤ), υλοποιώντας μέσω σχετικής δωρεάς στον Διοικητή της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης την παράδοση τριών drone.

Τα συγκεκριμένα πολυκόπτερα (drone) πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την επιτήρηση των θαλάσσιων περιοχών της περιοχής, σε αποστολές έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων, δίωξης λαθρεμπορίου ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων στις περιοχές του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Πάτρας, του Κατακόλου και του Μεσολογγίου.

Στη σχετική του ανακοίνωση το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αναφέρθηκε στην παραλαβή των drones, φροντίζοντας να αλλοιώσει τη δημοσιοποιημένη φωτογραφία ώστε να μην αποκαλυφθούν ο τύπος και η κατασκευάστρια εταιρία. Δυστυχώς όμως η προχειρότητα της επεξεργασίας της εικόνας ανταγωνίζεται αυτή της αξιολόγησης της αγοράς καθώς το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ δεν απέκρυψε (τεχνηέντως;) την κατασκευάστρια εταιρία των drones.

Στη φωτογραφία λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν επιλέχθηκαν ελληνικά drones, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά κινεζικής προέλευσης από γνωστή εταιρία του χώρου.



Όπως φαίνεται, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ επέλεξαν την αγορά των συστημάτων από αντιπρόσωπο, μέσω ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού, πλην όμως φωτογραφικού για τον συγκεκριμένo κατασκευαστή, που ουσιαστικά απέκλειε αυτόματα οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή, αγνοώντας επιδεικτικά:

- Την ύπαρξη ελληνικής βιομηχανίας πολυκόπτερων/drone, η οποία μετρά τουλάχιστον 4 κατασκευαστές (όχι αντιπροσώπους) και απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων μηχανικών και τεχνιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες κανείς δεν ζήτησε προσφορά από τις εταιρίες αυτές παρά το γεγονός ότι διαθέτουν αντίστοιχα προϊόντα και ειδικότερα πολυκόπτερα ίσης επιχειρησιακής αξίας.

- Το ότι η συγκεκριμένη εταιρία μαζί με το σύνολο των κινεζικών εταιριών κατασκευής drones και υποσυστημάτων drones έχει ενταχτεί στη μαύρη λίστα των προμηθευτών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ με την αιτιολογία τα προβλήματα ασφαλείας που συνοδεύουν τις αγορές των κινεζικών πολυκόπτερων. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία επεσήμανε την απαγόρευση προμήθειας και χρήσης μη επανδρωμένων συστημάτων (drones) κινεζικής κατασκευής, για λόγους εθνικής ασφάλειας και πιο συγκεκριμένα για λόγους κυβερνοασφάλειας, σε συνέχεια νόμου που ψήφισε το Αμερικανικό Κογκρέσο από το 2019.

- Το ότι από τον Οκτώβριο του 2024 καμία ιδιωτική εταιρεία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί drones της συγκεκριμένης κινεζικής εταιρείας για την υλοποίηση συμβολαίων που έχουν υπογραφεί με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Δείτε εδώ)

Είναι λοιπόν απογοητευτικός ο ερασιτεχνισμός με τον οποίο το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαχειρίστηκαν ένα τέτοιο θέμα μη λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις επιχειρησιακές, όσο και τις εθνικές προεκτάσεις. Ευχόμαστε στην επόμενη αγορά να είναι πιο προσεκτικοί στις επιλογές τους ή τουλάχιστον να αλλοιώσουν όλα τα χαρακτηριστικά της φωτογραφίας που δίνουν στη δημοσιότητα.

Δημος Βερυκιος

https://www.ieidiseis.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη