2 Σεπ 2023

LEOPARD 1A5 των 500… ευρώ; Aπό “νεκροταφείο” της Ιταλίας για τον ελληνικό Στρατό;


Με διαδοχικές αναφορές ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης επιχειρείται η καλλιέργεια του επικοινωνιακού περιβάλλοντος, ώστε η πρόταση για μία νέα ελληνογερμανική ανταλλαγή παρόμοια αυτής των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 με τα.. Marder 1A3, να προσληφθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους ως “μεγάλη ευκαιρία”. Αυτή τη φορά η ανταλλαγή αφορά άρματα μάχης Leopard 1A5 του Ελληνικού Στρατού. Σύμφωνα με όσα μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα ελληνικά Leopard 1A5 επιδιώκεται να ανταλλαχθούν ένα προς ένα με 96 παροπλισμένα Leopard 1A5 του Στρατού της Ιταλίας, ώστε να προωθηθούν στην Ουκρανία.

Γράφει ο Armored Toblerone

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του συναδέλφου Γιώργου Σιδέρη, «από την πλευρά του στρατιωτικού επιτελείου το “αφήγημα” της ανταλλαγής αρμάτων μάχης Leopard 1 A5, με ιδίου τύπου αναβαθμισμένα, σε επίπεδο ηλεκτροπτικού, από αυτά που αποσύρει η Ιταλία, “δείχνει πολύ καλό για να είναι αληθινό”, σχολίασαν με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές». Δεν γνωρίζουμε αν οι «ανώτατες στρατιωτικές πηγές» προτού εκφέρουν τη παραπάνω εκτίμηση είχαν ερευνήσει το ζήτημα μέσω επίσημων καναλιών. Πάντως αν δεν το έχουν πράξει, τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι έχουν καταπληκτική διαίσθηση, καθώς τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι ακριβώς έτσι όπως παρουσιάζονται.

Από το «νεκροταφείο» προς χρήση
Τα εν λόγω άρματα είναι παροπλισμένα για περισσότερο από 15 χρόνια, καθώς σύμφωνα με ανοικτές πηγές, το 2008 o Στρατός της Ιταλίας απέσυρε το τελευταίο Leopard 1A5. Τον Οκτώβριο του 2022, αναφέρθηκε η αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης των εν λόγω αρμάτων Leopard 1A5 σε χώρα της Νοτίου Αμερικής που όμως δεν κατονομάστηκε.


Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, τα άρματα βρίσκονται σε υπαίθρια αποθήκευση σε εγκατάσταση του ιταλικού Στρατού στην πόλη Λέντα, στην επαρχία Βερτσέλι, στην περιοχή του Πιεμόντε, στη Βόρεια Ιταλία (βλ. το κάτωθι βίντεο και ενδεικτικές φωτογραφίες στον σύνδεσμο), μαζί με διαφόρων τύπων χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα των Ιταλών που έχουν παροπλιστεί. Γι’ αυτό η εγκατάσταση στη Λέντα χαρακτηρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα «νεκροταφεία» αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων στον κόσμο.

Ας σημειωθεί εδώ, ότι όταν το 2005 με την αποκαλούμενη «ενδιάμεση λύση» στο πλαίσιο της προμήθειας των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2HEL, ο Ελληνικός Στρατός προμηθεύτηκε 150 άρματα μάχης Leopard 1A5 από τα αποθέματα του Στρατού της Γερμανίας. Η συντριπτική πλειοψηφία τους (πλέον των 120) ήταν αποθηκευμένα σε υπόστεγα σε συνθήκες ελεγχόμενης υγρασίας και θερμοκρασίας, συνδεδεμένα με το ηλεκτρικό δίκτυο (για να μην φθείρονται οι συσσωρευτές τους) και κάθε ημέρα γινόταν επιθεώρηση τους.

Ο αριθμός των 150 αρμάτων συμπληρώθηκε από περίπου 30 άρματα που ήταν «εγκαταλελειμμένα» σε υπαίθρια αποθήκευση. «Είχαν φυτρώσει χόρτα και όταν τα επιθεωρούσαμε περιμέναμε να εμφανιστεί και κάποιο φίδι», θυμάται κάποιος που έζησε την εμπειρία από πρώτο χέρι. Σε αντίθεση με τα άρματα των υπόστεγων, η Krauss Maffei Wegmann (KMW) που είχε αναλάβει την εργοστασιακή αξιοποίηση, αναγκάστηκε να αναλώσει περί τους 4,5 έως 6 μήνες για την εργοστασιακή αξιοποίηση καθενός άρματος που ήταν σε υπαίθρια αποθήκευση. Αυτό ας το έχουμε υπόψη.

«The Swiss – German Connection» (*)
Στις 14 Αυγούστου 2023, η κρατική ελβετική εταιρίας RUAG εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία παρουσιάζει το ενδιαφέρον ιστορικό της υπόθεσης:

>Το 2016, η πρώην RUAG Defense AG αγόρασε παροπλισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard 1A5 από τον Στρατό της Ιταλίας.

>Τον Ιανουάριο του 2023, δηλαδή περίπου δύο μήνες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης στη νοτιοαμερικανική χώρα, η RUAG έλαβε αίτημα του γερμανικού ομίλου Rheinmetall για την αγορά των 96 Leopard 1A5 που είναι αποθηκευμένα στην Ιταλία.

>Στις 13 Φεβρουαρίου 2023 η RUAG MRO υπέγραψε σύμβαση πώλησης με τον όμιλο Rheinmetall που συμπεριλάμβανε και την επιφύλαξη ότι η παράδοση των αρμάτων θα λάμβανε χώρα μόνο με την έγκριση των αρμόδιων ελβετικών αρχών.

>Στις 28 Ιουνίου 2023, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας, προκειμένου να διαφυλάξει την ουδετερότητα της κεντροευρωπαϊκής χώρας, απέρριψε την αίτηση της RUAG για την πώληση των 96 αρμάτων μάχης Leopard 1A5 για χρήση στην Ουκρανία, μέσω της μεταπώλησης τους στον όμιλο Rheinmetall. «Η RUAG αποδέχεται πλήρως την απόφαση [του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου] και εκφράζει την ευχαρίστηση της που η κατάσταση έχει διευκρινιστεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της 14ης Αυγούστου 2023.

>Στις 21 Αυγούστου 2023, το υπουργείο Άμυνας, Πολιτικής Προστασίας και Αθλητισμού της Ελβετίας (DDPS) ανακοίνωσε. ότι η ομοσπονδιακή σύμβουλος Viola Amherd, επικεφαλής του DDPS, ζήτησε τη διεξαγωγή λεπτομερούς εξωτερικής έρευνας για τις συνθήκες αγοράς των αρμάτων το 2016 και την υπογραφή της σύμβασης με τον όμιλο Rheinmetall. Επίσης θέμα της έρευνας θα είναι ο τρόπος με τον οποίο το διοικητικό συμβούλιο εκπληρώνει το καθήκον εποπτείας του επί της διαχείρισης και εάν είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί η συνεργασία μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου και του ιδιοκτήτη (το ελβετικό δημόσιο).

>Στις 27 Αυγούστου 2023, η ελβετική εφημερίδα «Tages-Anzeiger» δημοσίευσε την είδηση ότι ιταλικά Leopard 1A5 είχαν ήδη πωληθεί πριν τέσσερα χρόνια σε εξευτελιστική τιμή. Συγκεκριμένα το 2019, η RUAG πώλησε στη βαυαρική εταιρία Global Logistics Support GmbH (GLS) 25 άρματα έναντι 12.500 ελβετικών φράγκων (τιμή μονάδας 500 ελβετικά φράγκα, δηλαδή 521,20 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία)!

Πρόκειται για αυτά ακριβώς τα άρματα που η κρατική εταιρία μέχρι πρόσφατα ήθελε να μεταβιβάσει έμμεσα στην Ουκρανία μέσω μεταπώλησης στο γερμανικό όμιλο Rheinmetall και την οποία το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο απέρριψε πριν δύο μήνες, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Επίσης, στο δημοσίευμα περιέχεται και δήλωση του Fabien Fivaz, βουλευτή του Κόμματος των Πρασίνων και μέλους της Επιτροπής Πολιτικής Ασφάλειας. «Αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο είναι ότι η RUAG τη στιγμή που υπέγραψαν σύμβαση με τον όμιλο Rheinmetall για το σύνολο των αρμάτων δεν γνώριζε ότι 25 είχαν ήδη πωληθεί.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι και οι ακόλουθες αναφορές του δημοσιεύματος:

>η RUAG το 2019 πώλησε 500 ελβετικά φράγκα το κάθε Leopard 1A5 ενώ τρία χρόνια πριν είχε αγοράσει το κάθε άρμα 43.000 ελβετικά φράγκα! «Μια κακή συμφωνία» γράφει ο τίτλος της «Tages-Anzeiger».

>η Global Logistics Support (GLS) GmbH αν και δεν σχολίασε τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα απέστειλε δήλωση στην εφημερίδα στην οποία αναφέρεται στο δικαίωμα ιδιοκτησίας της επί των 25 αρμάτων που βρίσκονται σε αποθήκευση στη βόρεια Ιταλία (Λέντα). Σύμφωνα με την «Tages-Anzeiger», η GLS είχε ενημερώσει τη RUAG μέσω δικηγορικού γραφείου για το δικαίωμα ιδιοκτησίας της επί των 25 αρμάτων.

Άραγε πρόκειται για την ίδια GLS GmbH, θυγατρική της Krauss Maffei Wegmann (KMW), μέσω της οποίας όλοι οι χρήστες των αρμάτων Leopard 1 και Leopard 2 (συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού Στρατού) προμηθεύονταν ανταλλακτικά όταν αποφάσιζαν να τα αγοράσουν εκτός Λέσχης Leopard; Γιατί σε αυτή την περίπτωση καταγράφεται μία ενδογερμανική εμπλοκή μεταξύ δύο ομίλων που ενώ συνεργάζονται για την ανάπτυξη και παραγωγή πολλών κύριων οπλικών συστημάτων (Leopard, Puma, Boxer, PzH-2000), εν τούτοις η σχέση τους είναι ανταγωνιστική.

Τέλος, ενδιαφέρουσα διάσταση στο ζήτημα, ιδιαίτερα με βάση τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση τύπου της RUAG, προσδίδουν και οι δηλώσεις του Armin Papperger, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου Rheinmetall AG σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 15 Μαρτίου 2023 στην ελβετική εφημερίδα και διαδικτυακή πύλη Neue Zürcher Zeitung (ελεύθερη μετάφραση):

Ερώτηση: Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, η Rheinmetall θέλει επίσης να αγοράσει 96 Leopard 1 από την ελβετική εταιρεία RUAG, η οποία τα αγόρασε στην Ιταλία. Αληθεύει;
Απάντηση: Αγοράσαμε άρματα μάχης Leopard 1, αλλά στην Ιταλία.

Ερώτηση: Αλλά έχει διαφορά από ποιον αγοράσατε το Leopard 1. Εάν ο πωλητής είναι η ελβετική εταιρεία RUAG, η αποστολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει νομικό, αλλά σίγουρα πολιτικό, πρόβλημα. Εξ ου και πάλι το ερώτημα: ανήκαν τα άρματα μάχης στη RUAG όταν τα αγοράσατε;
Απάντηση: Δεν το ξέρω. Τα αγόρασα από μια εταιρεία στην Ιταλία.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση και με βάση τα μέχρις στιγμής δεδομένα, προτού δοθεί η άδεια από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας για τη μεταπώληση των αρμάτων θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας τους, καθώς το 2019 η RUAG φέρεται να πούλησε 25 άρματα Leopard 1A5 στη γερμανική GLS έναντι ευτελούς τιμήματος και το 2023 να ξαναπούλησε τα ίδια (!) 25 άρματα και επιπλέον 71 ομοιότυπα στον επίσης γερμανικό όμιλο Rheinmetall. Μάλλον στη χώρα των ρολογιών ακριβείας, ορισμένες συμφωνίες… δεν πάνε ρολόι!

(*) Κατά τη γνωστή αστυνομική ταινία του 1971 «The French Connection» («Ο άνθρωπος από τη Γαλλία»).
https://www.defence-point.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη