3 Οκτ 2023
Στα ύψη οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, την ώρα που μειώνεται ο πληθωρισμός: Χρυσάφι 11 βασικά είδη διατροφής!
Δύσκολος προβλέπεται ο φετινός χειμώνας για τα ελληνικά νοικοκυριά. Αφενός η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να μην αγοράζουν για να ζεσταθούν πετρέλαιο θέρμανσης, και αφετέρου οι τιμές στα βασικά είδη τροφίμων έχουν πάρει «φωτιά».
Δεν «φρενάρουν» οι ανατιμήσεις
Είδος πολυτελείας είναι 11 βασικά είδη διατροφής για τους Έλληνες. Από τη μία η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, και από την άλλη η επάρκεια των προϊόντων μετά από την κακοκαιρία Daniel που «χτύπησε» τον Θεσσαλικό κάμπο, δεν φαίνεται να σώζουν το καλάθι του νοικοκυριού. Και μπορεί η κυβέρνηση να καυχιέται ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, ωστόσο η ακρίβεια στα τρόφιμα αυξάνεται. Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα σε σειρά προϊόντων. Στο ρύζι, για παράδειγμα, η παραγωγή είναι μειωμένη διεθνώς, η Ινδία έχει σταματήσει τις εξαγωγές, ενώ η συγκομιδή της εγχώριας σοδειάς θα καθυστερήσει κατά ένα μήνα λόγω των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων τον Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη (στη Χαλάστρα υπάρχουν οι πιο σημαντικές καλλιέργειες ρυζιού στην Ελλάδα).
Η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο είναι ήδη 8,70 ευρώ/κιλό με ανοδική τάση, ενώ η παραγωγή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 160.000 τόνους, από 350.000 τόνους την περίοδο 2022-2023. Μετά τη μειωμένη παγκοσμίως παραγωγή ζάχαρης κατά 12% την περίοδο 2022-2023, ανησυχίες υπάρχουν για τη νέα συγκομιδή, λόγω της καθυστέρησης φύτευσης κατά ένα μήνα ένεκα βροχών. Ακόμη και στις κονσέρβες των ψαρικών (τόνος) υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης, με την αγορά να αναμένεται να εξισορροπηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
Αυτά τα προϊόντα αναγκάστηκαν να περιορίσουν οι Έλληνες:
Ελαιόλαδο: -10,8%
Γιαούρτι: -7%
Ψάρια: -6,7%
Γάλα: -5,5%
Φρούτα: -4,2%
Κρέας: -2,2%
Τυρί: -2%
Ψωμί – είδη αρτοποιίας: -1,5%
Ζυμαρικά: -1,3%
Λαχανικά: -1,3%
Ρύζι: -1,1%
Ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ευρωζώνη, πάντως, εκφράζεται σε μονοψήφιο ποσοστό, 8,8% τον Σεπτέμβριο, από 9,7% τον Αύγουστο, κάτι που δεν φαίνεται εύκολα εφικτό στην ελληνική πραγματικότητα. Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν 10,7% και με δεδομένες τις αυξήσεις σε φρούτα και λαχανικά που καταγράφονται στην αγορά, ειδικά μετά την κακοκαιρία «Daniel», αποκλιμάκωση των τιμών στην κατηγορία των ειδών διατροφής και μάλιστα σημαντική δεν είναι ορατή στο κοντινό μέλλον.