20 Οκτ 2023
Τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν αφορολόγητα
O Nίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπ. Εργασίας, μίλησε στην εκπομπή Prime της ΕΡΤ και στονΗλία Σιακαντάρη με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και όσα αυτό προβλέπει.
Ο κ. Μηλαπίδης αναφέρθηκε αρχικά στην διάταξη για την απασχόληση συνταξιούχων.
Μεταξύ άλλων εξήγησε πως: «Αυτό το οποίο συμβαίνει με τη νέα διάταξη από 1-1-24 κάθε συνταξιούχος ο οποίος επιθυμεί να εργαστεί δεν θα υφίσταται περικοπή 30% στη σύνταξή του. Υπήρχε η εξής ανισορροπία, είτε δούλευες μια ώρα είτε δούλευες 25 μέρες, περικόπτονταν 30% η σύνταξή σου. Από 1-1-24, όποιος επιθυμεί να εργαστεί, να τονώσει το εισόδημά του και να προωθηθούν οι πολιτικές ενεργούς γήρανσης, θα μπορεί να εργαστεί και στη θέση της παρακράτησης θα παίρνει ακέραιη τη σύνταξή του. Και εισάγεται ένας πόρος μη ανταποδοτικός, μόλις 10% στο ακαθάριστο εισόδημα από την εργασία του.
Πρόσθεσε πως είναι όντως μια κατάσταση αμοιβαίου οφέλους και για τον εργαζόμενο συνταξιούχο να τονώσει το εισόδημά του, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία να προσδοκούν περισσότερη δηλωμένη εργασία, άρα περισσότερα έσοδα.
Απαντώντας γιατί φορολογούνται τα εφάπαξ, αλλά όχι τα εφάπαξ της υποχρεωτικής ασφάλισης, ο κ. Μηλαπίδης είπε: «Να διευκρινίσουμε ότι τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι αφορολόγητα και έτσι θα παραμείνουν. Ο θεσμός της συμπληρωματικής προαιρετικής ασφάλισης που υπηρετείται από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος επικουρικής ασφάλισης στην Ευρώπη.
Ο θεσμός στην Ελλάδα για πολλούς λόγους την προηγούμενη εικοσαετία δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί. Υπάρχουν μόνο 28 ταμεία που έχουν συγκεντρώσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Με το νέο πλαίσιο το οποίο μεταρρυθμίσουμε, επιχειρούμε την τόνωση του θεσμού. Θέλουμε τη μαζικότερη είσοδο ασφαλισμένων, πάντα σε προαιρετική βάση, στα ταμεία αυτά, ούτως ώστε να έχουν προσδοκία να απολαύσουν μια συμπληρωματική παροχή στο τέλος του εργασιακού τους βίου».
Εξήγησε πως η φορολογία η οποία μπαίνει, μπαίνει για τρεις λόγους. «Πρώτον, για λόγους εξομοίωσης με κάτι ομοειδές που είναι τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια που δίνονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Δεύτερον, γιατί υπηρετεί λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή κάποιος που παραμένει πολλά χρόνια στο Ταμείο θα υποστεί έναν πολύ μικρό φόρο. Δίνουμε λελογισμένα κίνητρα για να αποταμιεύσεις και να απολαύσει μια παροχή και κάποιος που επιθυμεί να βγει πολύ γρήγορα, θα υποστεί έναν μεγαλύτερο φόρο. Πάλι όμως, ο φόρος αυτός είναι πολύ μικρότερος από τον οριακό φορολογικό συντελεστή στο οποίο θα πήγαινε η παροχή του σε περίπτωση που δεν υπήρχε αυτός ο φόρος», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Μηλαπίδης μίλησε και για τις επικουρικές συντάξεις και πώς μπορεί να καθαρίσουν μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο αυτές που έχουν μείνει. «Το ασφαλιστικό σύστημα υπέφερε από κατακερματισμό και διαφορετικούς κανόνες. Η διάταξη η οποία θα έρθει υπηρετεί την ενοποίηση κανόνων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο δημόσιο τομέα, με 15 χρόνια ασφάλισης και μόνο θα παρέχεται επικουρική ασφάλιση. Οι σημερινές επικουρικές είναι περίπου οι εκκρεμείς 45.000. Με αυτή τη διάταξη αναμένεται τουλάχιστον 15.000 μέσα στον χρόνο να αποκλιμακωθούν», τόνισε.
Τέλος, αναφέρθηκε και στις συντάξεις χηρείας: «Διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπάρξει καμία ρύθμιση στο παρόν νομοσχέδιο το Νοέμβριο. Ωστόσο, εξετάζουμε τα εναλλακτικά σενάρια ούτως ώστε να υπάρχει ισονομία και δικαιοσύνη, δηλαδή όμοια μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων. Θα ληφθεί σχετική πρωτοβουλία σε απώτερο χρόνο».