21 Οκτ 2023

Οι μεγάλες τράπεζες στις ΗΠΑ απολύουν αθόρυβα χιλιάδες εργαζομένους και δεν το μαθαίνει κανείς


Τα συγκεντρωτικά στοιχεία που ανακοινώνουν κάθε τρίμηνο μπερδεύουν επίτηδες τους αναλυτές

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες απολύουν αθόρυβα εργαζομένους όλο το χρόνο –και μερικές από τις βαθύτερες περικοπές δεν έχουν ακόμη συμβεί.
Από τον Hugh Son/CNBC News

Παρόλο που η αμερικανική οικονομία έχει εκπλήξει τους αναλυτές με την ανθεκτικότητά της, κάποια από τα θηριώδη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων τους ή έχουν ανακοινώσει σχέδια πρόκειμένου να προχωρήσουν σε απολύσεις, με βασική εξαίρεση την JPMorgan Chase, τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα τράπεζα των ΗΠΑ.

Πιεσμένες από τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στα τμήματα των στεγαστικών δανείων τους, στις συναλλαγές της Wall Street και στο κόστος χρηματοδότησης, οι επόμενες πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν περικόψει συνολικά 20.000 θέσεις μέχρι στιγμής φέτος.

Αυτές οι κινήσεις έρχονται μετά από μια διετή έκρηξη προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, που τροφοδοτήθηκε από την αύξηση της δραστηριότητας στη Wall Street. Όλο αυτό υποχώρησε όταν η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πέρυσι για να δροσίσει μια υπερθερμανθείσα αμερικανική οικονομία και οι τράπεζες βρέθηκαν ξαφνικά με υπερπληθυσμό σε ένα περιβάλλον στο οποίο λιγότεροι καταναλωτές αναζητούσαν στεγαστικά δάνεια και λιγότερες εταιρείες αγοράζουν χρέη ή ανταγωνιστές τους.

«Οι τράπεζες μειώνουν το κόστος όπου μπορούν, επειδή η κατάσταση θα είναι πραγματικά αβέβαιη τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Chris Marinac, διευθυντής ερευνών στην Janney Montgomery Scott, σε τηλεφωνική συνέντευξη του.

Πράγματι, οι απώλειες θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα μπορούσαν να πιέσουν την ευρύτερη αγορά εργασίας των ΗΠΑ το 2024.

Αντιμέτωποι με τις αυξανόμενες αθετήσεις δανείων σε εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια, οι δανειστές είναι έτοιμοι να προβούν σε μεγαλύτερες περικοπές το επόμενο έτος, δήλωσε ο Marinac. «Πρέπει να βρουν μοχλούς για να αποτρέψουν περαιτέρω πτώση των κερδών και να ελευθερώσουν χρήματα για τις εκτιμήσεις καθώς περισσότερα δάνεια πάνε άσχημα», είπε. «Μέχρι να μπούμε στον Ιανουάριο, θα ακούσετε πολλές εταιρείες να μιλούν για αυτό».



Οι πιο βαθιές τομές

Οι αμερικανικές τράπεζες αποκαλύπτουν τους συνολικούς αριθμούς του προσωπικού τους κάθε τρίμηνο. Ενώ τα συγκεντρωτικά στοιχεία συγκαλύπτουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις που συμβαίνουν κάτω από τα ραντάρ, είναι αρκετά ενημερωτικά.

Έτσι, οι περισσότερες απολύσεις σημειώθηκαν στις Wells Fargo και Goldman Sachs, ιδρύματα που παλεύουν με μειώσεις εσόδων σε βασικές τομείς τους. Η κάθε μία έχει περικόψει περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού της μέχρι στιγμής φέτος.

Στη Wells Fargo, οι περικοπές θέσεων εργασίας ήρθαν αφού η τράπεζα ανακοίνωσε μια στρατηγική μετατόπιση από τον κλάδο των στεγαστικών δανείων τον Ιανουάριο. Και παρόλο που η τράπεζα απέκοψε 50.000 υπαλλήλους τα τελευταία τρία χρόνια ως μέρος του σχεδίου μείωσης του κόστους του CEO Charlie Scharf, η εταιρεία δεν έχει ολοκληρώσει τη συρρίκνωση του προσωπικού της, δήλωσαν στελέχη της την Παρασκευή.

Υπάρχουν «πολύ λίγα τμήματα της εταιρείας» που θα γλιτώσουν από τις περικοπές, δήλωσε ο CFO Mike Santomassimo. «Έχουμε ακόμη πρόσθετες ευκαιρίες για μείωση του αριθμού των εργαζομένων», είπε στους αναλυτές. «Ο ρυθμός απομείωσης παρέμεινε χαμηλός, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε πρόσθετες δαπάνες απόλυσης για ενέργειες το 2024».


Απολύσεις και στην Goldman

Εν τω μεταξύ, μετά από αρκετούς γύρους περικοπών το περασμένο έτος, τα στελέχη της Goldman έχουν δηλώσει ότι είχαν «φτάσει στο σωστό μέγεθος» της τράπεζας και ότι δεν αναμένουν άλλες μαζικές απολύσεις όπως αυτές που συνέβησαν τον Ιανουάριο.

Αλλά ο αριθμός των εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται στην τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη. Πέρυσι, η Goldman έφερε πίσω τις ετήσιες κριτικές επιδόσεων σύμφωνα με τις οποίες κόβονται όσοι θεωρούνται ότι σημειώνουν χαμηλές επιδόσεις. Τις επόμενες εβδομάδες, η τράπεζα θα απολύσει περίπου το 1% ή το 2% των εργαζομένων της, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των σχεδίων.

Ο αριθμός εργαζομένων θα μειωθεί επίσης λόγω της απομάκρυνσης της Goldman από τον τομέα της χρηματοδότησης των καταναλωτών. Η εταιρεία συμφώνησε να πουλήσει δύο επιχειρήσεις, βάση μίας συμφωνίας που θα κλείσει τους επόμενους μήνες. Αφορά, μια μονάδα διαχείρισης περιουσίας και τον δανειστή fintech GreenSky.

Ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί τις περικοπές είναι ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας στα χρηματοοικονομικά επιβραδύνθηκε δραστικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας τις τράπεζες με περισσότερους ανθρώπους από ό,τι περίμεναν.

«Ο ρυθμός απομείωσης είναι εξαιρετικά χαμηλός και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε την Τετάρτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Morgan Stanley, James Gorman. Η τράπεζα έχει περικόψει περίπου το 2% του εργατικού δυναμικού της φέτος εν μέσω μιας παρατεταμένης επιβράδυνσης της επενδυτικής τραπεζικής της δραστηριότητας.

Γενικότερα, τα συγκεντρωτικά στοιχεία συσκοτίζουν τις προσλήψεις που εξακολουθούν να κάνουν οι τράπεζες. Ενώ ο αριθμός των εργαζομένων στην Bank of America μειώθηκε κατά 1,9% φέτος, η εταιρεία έχει προσλάβει 12.000 άτομα μέχρι στιγμής, υποδεικνύοντας ότι ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ατόμων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους.


Οι περικοπές της Citigroup

Ενώ τα νούμερα του προσωπικού της Citigroup παρέμειναν σταθερά στα 240.000 φέτος, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε εξέλιξη, είπε ο CFO Mark Mason σε αναλυτές την περασμένη εβδομάδα. Η τράπεζα έχει ήδη εντοπίσει 7.000 θέσεις εργασίας που θα περικοπούν και οι οποίες συνδέονται με 600 εκατομμύρια δολάρια σε «χρήσεις επανατοποθέτησης» που αποκαλύφθηκαν μέχρι στιγμής φέτος.

Το τελευταίο σχέδιο της CEO Jane Fraser για αναθεώρηση της εταιρικής δομής της τράπεζας, καθώς και οι πωλήσεις λιανικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, θα μειώσουν περαιτέρω τον αριθμό των εργαζομένων τα επόμενα τρίμηνα, δήλωσαν στελέχη.

«Καθώς συνεχίζουμε να προοδεύουμε σε αυτές τις εκποιήσεις… θα δούμε αυτά τα κεφάλια να πέφτουν», είπε ο Mason.

Την ίδια στιγμή, η JPMorgan βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη θέση. Η τράπεζα αύξησε το προσωπικό της κατά 5,1% φέτος καθώς επέκτεινε το δίκτυο καταστημάτων της, επένδυσε επιθετικά στην τεχνολογία και εξαγόρασε τον αποτυχημένο περιφερειακό δανειστή First Republic, ο οποίος τής πρόσθεσε περίπου 5.000 θέσεις. Ακόμη και μετά το ξεφάντωμα προσλήψεών της, η JPMorgan έχει περισσότερες από 10.000 ανοιχτές θέσεις, ανέφερε η εταιρεία.

Αλλά η τράπεζα φαίνεται να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Jamie Dimon από το 2006, η JPMorgan κατάφερε να περιηγηθεί καλύτερα στο περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων του περασμένου έτους, καταφέρνοντας να προσελκύσει καταθέσεις και να αυξήσει τα έσοδα ενώ οι μικρότεροι ανταγωνιστές της συνεχίζουν να δυσκολεύονται. Είναι ο μόνος από τους Big Six δανειστές του οποίου οι μετοχές έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο φέτος.

«Όλες αυτές οι εταιρείες επεκτάθηκαν χρόνο με το χρόνο», είπε ο Marinac. «Μπορείς εύκολα να δεις όμως σήμερα πολλούς από τους τομείς τους να μαραζώνουν, γιατί υπάρχει χώρος για μεγάλες περικοπές και πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να επιβιώσουν».

kourdistoportocali.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη