26 Οκτ 2023
Λαγκάρντ: Απαιτείται συνεχής πειθαρχία στην ελληνική οικονομία
Δημοσιονομική πειθαρχία και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι το μήνυμα που στέλνει η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που βρίσκεται στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γιορτάσουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών, στην ελληνική οικονομία, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.
Αναφερόμενη στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημείωσε ότι «αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, προσπαθειών, μεταρρυθμίσεων, προσήλωσης, ανθεκτικότητας». Σημείωσε δε, ότι απαιτείται συνεχής πειθαρχία και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «είμαι σίγουρη ότι σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν».
Μιλώντας για την κρίση στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς είναι μια περιοχή στον κόσμο όπου υπάρχει αυξημένη διέλευση δεξαμενοπλοίων, υπάρχουν πετρελαιοπαραγωγές χώρες κι αν υπάρχει αντίκτυπο, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στον δείκτη εμπιστοσύνης, ο οποίος έχει επίσης σημασία».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ:
Κυρία Λαγκάρντ, Ευχαριστώ που μιλάτε στην ΕΡΤ. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια χωρίς αυτήν. Θα λέγατε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει μία ομαλή πορεία; Βλέπετε κάποιους κινδύνους;
Πρώτα απ΄ όλα πιστεύω ότι θα πρέπει να γιορτάσουμε τη στιγμή και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης, των επενδυτών, στην ελληνική οικονομία. Κι΄ αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, προσπαθειών, μεταρρυθμίσεων, προσήλωσης, ανθεκτικότητας. Τεράστιας ανθεκτικότητας από την πλευρά της χώρας και των πολιτών.
Αυτά θα πρέπει να συντηρηθούν, να διατηρηθούν και βέβαια απαιτείται συνεχής πειθαρχία. Την έκφραση εμπιστοσύνης πρέπει να την αξίζεις. Επομένως, είμαι σίγουρη ότι σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν.
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος;
Πάντα υπάρχουν κίνδυνοι. Έτσι είναι η ζωή. Θεωρώ ότι η προσέγγιση στον κίνδυνο είναι να προσπαθούμε να προβλέψουμε, να βρούμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα εκείνα που θα υποστηρίξουν τη δυναμική της οικονομίας και θα αναπτύξουν τις δυνατότητες της.
Τη Δευτέρα η UniCredit κατέθεσε προσφορά για αγορά του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην Alpha Bank. Πιστεύετε ότι αυτή η κίνηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα για επιπλέον σημαντικές επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης και είναι μία δήλωση από ένα μεγάλο διεθνές τραπεζικό ίδρυμα που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, σε μία ελληνική τράπεζα και επίσης επιδιώκει συνεργασία μαζί της. Μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι; Πιθανόν. Γνωρίζετε ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Το επίπεδο των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί εντυπωσιακά, τα αποκαλούμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πιστεύω ότι σίγουρα μπορεί να είναι προς όφελος των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης;
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι το σοκ, είναι η θλίψη με όσα χάνονται, τις απώλειες ζωής, τη βία που αναπτύσσεται στη Μέση Ανατολή. Φυσικά, ως τραπεζίτες, ως κεντρικοί τραπεζίτες για την ακρίβεια, πρέπει να κοιτάξουμε την αποστολή μας. Τι επίπτωση θα έχει και παρακολουθούμε προσεκτικά κάθε μορφής σύγκρουση.
Τι επίπτωση μπορεί να έχει στην οικονομία μας. Η ενέργεια το 2022 ήταν ο κύριος μοχλός για τον πληθωρισμό και γνωρίζουμε πόσο πολύ μας κόστισε αυτό και πόσο υπέφεραν οι πολίτες λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια.
Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς είναι μια περιοχή στον κόσμο όπου υπάρχει αυξημένη διέλευση δεξαμενοπλοίων, υπάρχουν πετρελαιοπαραγωγές χώρες κι αν υπάρχει αντίκτυπο, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στον δείκτη εμπιστοσύνης, ο οποίος έχει επίσης σημασία.
Είναι ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες;
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας έχει αλλάξει πλήρως από την κρίση 2008-2009. Το ύψος των κεφαλαίων, της ρευστότητας, της μόχλευσης, όλα αυτά έχουν αλλάξει σημαντικά. Αλλά και το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα από το οποίο λειτουργούν οι τράπεζες έχει γίνει πιο στέρεο.
Η εποπτεία είναι πιο αυστηρή, τα τεστ αντοχής είναι πιο τακτικά και θέτουν το σύστημα σε δοκιμασίες. Επομένως, πιστεύω ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς. Τα τελευταία τετ αντοχής του 2023 το έδειξαν, και ελπίζω ότι θα αποδειχθεί ότι έτσι είναι. Αν υπάρξει κάποιο σοκ, το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι «όχι άλλο παρακαλώ».