1 Οκτ 2023

Αργοπεθαίνει η ελληνική Δημοκρατία; Τα σημάδια ότι βρίσκεται σε κίνδυνο


ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε για το θέμα των υποκλοπών, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκτενή ανάρτηση αναλύει τα σημάδια που υποστηρίζει πως δείχνουν ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει.


ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉«Αργοπεθαίνει η ελληνική δημοκρατία;», αναρωτιέται ο πρώην υπουργός οικονομικών, τονίζοντας ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη, ωστόσο, υπάρχουν λόγοι εξαιτίας των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο.


ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉Η ανάρτηση Τσακαλώτου


ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉Αργοπεθαίνει η ελληνική δημοκρατία;


ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉Η απάντηση δεν είναι εύκολη, τα σημάδια όμως είναι εδώ. Τα έχουν γράψει ο Στίβεν Λεβίτσκι και ο Ντάνιελ Ζίμπλατ, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο βιβλίο τους του 2018 με τον (ανησυχητικό) τίτλο «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες».


ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉Ποια είναι τα κύρια σημάδια; Μεταξύ άλλων, η διαρκής προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των θεσμικών αναχωμάτων και αντίβαρων, όπως είναι η Δικαιοσύνη και οι Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά και η ταυτόχρονη προσπάθεια για έλεγχο και εκφοβισμό των ΜΜΕ, η αντιμετώπιση των αντιπάλων ως εσωτερικών εχθρών, η χρήση του κράτους για εξυπηρέτηση εκλογικών σκοπών.


ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉Ποια από αυτά τα σημάδια έχουμε στην “Ελλάδα 2.0” του κ. Μητσοτάκη; Στο αποτυχημένο επιτελικό του κράτος;
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉Συγκέντρωση κρίσιμων εξουσιών στο Μαξίμου (ΕΥΠ, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ).
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉Προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και μη εφαρμογή των αποφάσεων που δεν βολεύουν την κυβερνητική πολιτική.
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉Επιθέσεις στις Ανεξάρτητες Αρχές και προσπάθεια ελέγχου της σύνθεσής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαρκής υπονόμευση του κ. Ράμμου – προέδρου της ΑΔΑΕ – κατά τη διάρκεια της άσκησης του θεσμικού του ρόλου στην υπόθεση των υποκλοπών. Αλλά και η πρόσφατη, εσπευσμένη και αντισυνταγματική, αλλαγή της σύνθεσης των μελών της ΑΔΑΕ, όταν αυτή ετοιμαζόταν να πάρει μια αρνητική για την κυβέρνηση απόφαση.
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉Έλεγχος των ΜΜΕ μέσω της κρατικής χρηματοδότησης (ας μην ξεχνάμε τη “λίστα Πέτσα”), αλλά και των αποφάσεων του «ανεξάρτητου» ΕΣΡ, που και σε αυτό άλλαξε πρόσφατα η πρόεδρος χωρίς καμία προσπάθεια διακομματικής συναίνεσης στη Βουλή.
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉Αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης σαν εθνικούς μειοδότες κάθε φορά που κάνουν κριτική στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί κανείς να ξεχνάει ότι το πάγιο σχόλιο της ΝΔ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις θέσεις της Τουρκίας (μάλλον ως πράκτορες) κάθε φορά που μιλάει για το μεταναστευτικό.
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉Ενώ, τέλος, για το πως αντιλαμβάνεται η ΝΔ το κράτος ως λάφυρο για την εξυπηρέτηση κομματικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, μπορούν να γραφτούν τόμοι.
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉Τα σημάδια υπάρχουν, λοιπόν, και χρειάζεται εγρήγορση από όλους μας. Γιατί οι σύγχρονες δημοκρατίες δεν κινδυνεύουν μόνο από στρατιωτικά πραξικοπήματα, αλλά εν δυνάμει και από εκλεγμένους ηγέτες. Και ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να είναι σταθερά σε αυτό το ολισθηρό μονοπάτι.


ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ👉ΥΓ. Μέσα σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο, οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αναβαθμίζονται από απαράδεκτες σε γελοίες. Και λόγω του θεσμικού του ρόλου, το δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση δεν αποτελεί κεκτημένο.https://dexiextrem.blogspot.com/2023/09/blog-post_491.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη