27 Οκτ 2023

Ξαφνικό τέλος στο «Σπίτι μου» - Σταματούν οι αιτήσεις για δάνεια σε νέους


Αρκετοί είναι οι νέοι και νέες που έμειναν έξω από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και αδυνατούν να λάβουν με άλλο τρόπο στεγαστικό δάνειο, την ώρα που τα επιτόκια βρίσκονται στα ύψη.

Έτσι, οι νέοι αυτοί αναμένουν έναν νέο κύκλο για το «Σπίτι μου»,στηριζόμενοι σε παλαιότερες δηλώσεις πως αν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα θα μπορέσουν να διατεθούν επιπλέον εκατομμύρια στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης με χθεσινές του δηλώσεις «προσγείωσε ανώμαλα» όλους αυτούς τους νέους και νέες που περίμεναν μια δεύτερη ευκαιρία να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με χαμηλότοκο δανεισμό.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στην 24η Prodexpo, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον υπήρξε μεγάλο.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, πάνω από 10.000 δάνεια έχουν ήδη εγκριθεί και αρκετοί νέοι ήδη έχουν εγκατασταθεί στα σπίτια τους.

Όμως, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει νέος κύκλος, καθώς έχουμε φτάσει στα δημοσιονομικά μας όρια.

Παρ' όλα αυτά, όπως υπογράμμισε, υπάρχουν 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν με διάφορους τρόπους και μέσω διαφόρων προγραμμάτων στον τομέα της γενικότερης στεγαστικής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Βέβαια, δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις για το πού και πώς θα διατεθούν αυτά τα χρήματα, επιτείνοντας την αγωνία χιλιάδων νέων.
Airbnb: Οι αλλαγές που έρχονται στη βραχυχρόνια μίσθωση

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα επιφέρει στον τρόπο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης το φορολογικό νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση το προσεχές διάστημα.

Όπως υπογράμμισε, «εξορθολογίζεται ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς τίθεται το όριο των 60 ημερών, καθίσταται υποχρεωτική η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση ακίνητα, επιβάλλεται ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων, καθώς και τέλος κλιματικής ανθεκτικότητας».

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι ιδιώτες που διαθέτουν μέχρι δύο ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, εξακολουθούν να υπάγονται στο προηγούμενο καθεστώς.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτήρισε ήπιους τους περιορισμούς που τίθενται καθώς, όπως επισήμανε, σκοπός της κυβέρνησης είναι η εξισορρόπηση στην αγορά ακινήτων, η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού για τον τουριστικό κλάδο, καθώς και η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. «Δεν θέλουμε να κλείσουμε την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς απορρέουν από αυτή οφέλη για την οικονομία, αλλά να εξισορροπήσουμε την αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη