23 Νοε 2023

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα black Friday


«Η κακοκαιρία Daniel ήταν ίσως η πιο ισχυρή καταιγίδα που έπληξε ποτέ την Ευρώπη, δεν ήταν μια ψιχάλα» είπε, κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.


Απευθυνόμενος προς τον Σωκράτη Φάμελλο και σχολιάζοντας τον μικρό αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην αίθουσα της Βουλής, είπε: «Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, -50%, όπως πορεύεστε» και συνέχισε: «Μας είπατε, κ. Φάμελλε ότι το 2019 μας αφήσατε όλα τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Αναρωτήθηκα ποια ήταν αυτά; Παραπάνω αεροπλάνα, πυροσβεστικά, συντονιστικά κέντρα, πόρους; Τι από όλα αυτά αφήσατε; Να σας θυμίσω ότι επί ημερών σας η Πολιτική Προστασία ήταν μια γενική γραμματεία σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο. Ή μήπως τα εργαλεία που μας αφήσατε ήταν κάποιοι χάρτες πλημμυρών οι οποίοι απεδείχθησαν προβληματικοί καθώς δεν προέβλεψαν που θα είχαμε τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αλλά έστω και αν ήταν σωστός ο χάρτης τι μας λέτε; Ότι ο χάρτης είναι το εργαλείο που μας αφήσατε για να αντιμετωπίσουμε τον Daniel; Αυτή ήταν η προίκα σας και μας κατακρίνετε κιόλας ότι δεν τα αξιοποιήσατε. Δεν μας είπατε τι διαφορετικό έπρεπε να κάνουμε και με ποιους πόρους».


Επίσης, κατά την ομιλία του απευθυνόμενος προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε: «Δεν χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να θυμηθείτε κ. Κωνσταντοπούλου τον παλιό σας εαυτό του πρώτου 6μήνου του 2015. Με εγκαλέσατε για θέματα λογοδοσίας ως δήθεν μόνη κάτοχος της λαϊκής ευαισθησίας και μόνο εσείς με το φωτοστέφανο της ευαισθησίας να μας κάνετε μαθήματα λες και μόνο η δική σας καρδιά πονάει για τους κατατρεγμένους. Κάποιοι μερίμνησαν μέσα στην πρωτοφανή κρίση να πάνε στα λασπωμένα νερά που δεν μπορούσε να πάει καμία λέμβος να απεγκλωβίσουν ανθρώπους. Αλλά μόνο εσείς έχετε ευαισθησία και την δείχνετε πώς; Καταθέτοντας ερωτήσεις. Λϊγη αυτοσυγκράτηση. Δεν έχετε μονοπώλιο ευαισθησίας και η διαδρομή σας δεν δικαιολογεί να έρχεστε εδώ και να μας λέτε τι; Πόσο ωραίες ερωτήσεις καταθέτετε. Είμαστε πάντα παρόντες εμείς και αρμόδιοι υπουργοί να σας απαντάμε. Εσείς κυρία Κωνσταντοπούλου έχετε την ευαισθησία να κοιτάτε τους πολίτες στα μάτια και να τους λέτε να μην ανησυχούν γιατί έχετε λεφτόδεντρο για όλα τα προβλήματα. Εγώ αυτό δεν το κάνω γιατί θέλω να λέω την αλήθεια και αυτό κάναμε και θα κάνουμε γι αυτό και μας εμπιστεύονται οι πολίτες».

Στη συνέχεια, στρέφοντας τον λόγο προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ανέφερε: «Έχετε δίκιο να λέτε ότι υπάρχει λόμπι που έχει οικονομικό συμφέρον από το να λένε ότι δεν υπάρχει κλιματική κρίση. Υπάρχουν και εδώ στην αίθουσά μας οι αρνητές της κρίσης της κλιματικής. Δεν υπάρχει παγκοσμίως επιστήμονας που να μην βεβαιώνει ότι υπάρχει πολύ γρήγορη ανθρωπογενής αύξηση της θερμοκρασίας που συνδέεται ευθέως με την αύξηση συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα που επίσης συνδέεται με την χρήση ορυκτών καυσίμων . Αυτή η πραγματικότητα μας υποχρεώνει σε δράσεις γι αυτό και προχωρούμε στην πράσινη μετάβαση. Κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε σημείο από το οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή.


Για αυτό και γίνεται η παγκόσμια προσπάθεια πράσινης μετάβασης και εμείς είμαστε πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Έχουμε επεξεργαστεί το σχέδιο για την ενέργεια και το περιβάλλον και η χώρα μας είναι πρωταγωνιστής στην πράσινη ενέργεια / Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της η Ελλάδα ή η ΕΕ αλλά πρέπει να μετέχει όλη η παγκόσμια κοινότητα και έρχονται οι αναπτυσσόμενες χώρες και διαμαρτύρονται προς εμάς και γι αυτό υπάρχει ανακατεύθυνση πόρων και δημιουργείται αυτό το πολυσύνθετο πρόβλημα. Πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη των δικών μας προσδοκιών και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που φανταζόμασταν πριν από 5 χρόνια.

Για το πόρισμα των Ολλανδών ας δούμε τι έγραψε. Τι λέει λοιπόν, για να έχουμε μια κοινή κατανόηση; Αυτό που θα σας πω απαντά και στην κριτική για την καθυστερημένη κατάθεση επικαιροποιημένων σχεδίων διαχείρισης πλημμύρας. ''Από τις 5 – 7 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλία χτυπήθηκε από καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει μια φορά στα 1.000 χρόνια. Η τροπική αυτή καταιγίδα ήταν η πιο ισχυρή που χτύπησε ποτέ την Ευρώπη. 3,7 δις κυβικά μέτρα» Και συνεχίζει η έκθεση συγκρίνοντας με τις καταστροφικές πλημμύρες το 2021 στην Ευρώπη όπου χάθηκαν 242 άνθρωποι, «το νερό που έπεσε σε αυτές τις καταστροφές ήταν πολύ λιγότερο , περίπου 10 μιλιμετρ όταν στην Θεσσαλία έπεσαν πάνω από 700 και λένε οι ειδικοι ¨ευτυχώς που δεν θρηνίσαμε ανθρώπινες ζωές». Και λένε οι ειδικοί ότι η λεκάνη Θεσσαλίας είναι από τις πιο δύσκολες και θα ήταν αδύνατο να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα σε φαινόμενα τύπου Ντάνιελ αλλά μπορούμε να τα περιορίσουμε''.


Αυτά μας λένε οι Ολλανδοί προτείνοντας μια σειρά από παρεμβάσεις που πιστεύω ότι σε πρώτο επίπεδο είναι σωστές για το που θα πηγαίνουν τα νερά, με ποια ταχύτητα κ.α. Κάνουν σαφέστατη αναφορά για ζητήματα διακυβένρησης νερού και πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι σε ζητήματα πολιτικής προστασίας. Για διαχείριση νερών κάνουν συγκεκριμένες αναφορές και εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε. Πόσους ΤΟΕΒ έχουμε στην Θεσσαλία ; 49 και ένα ΓΟΕΒ. Ο κάθε Δήμος το δικό του βιλαέτι. Τοπικοί οργανισμοί που διαχειρίζονται το θέμα. Η κάθε τοπική κοινωνία να ζητά ανάχωμα ή φράγμα χωρίς να ενδιαφέρετε για το τι επίπτωση θα έχει αυτό στο επόμενο χωριό. Κατανοητό αλλά όχι σωστό.


Λέει η έκθεση λοιπόν, ότι απαιτείται ένας οργανισμός ανά λεκάνη απορροής που θα κάνει τον σχεδιασμό, παρακολούθηση υλοποίησης έργων κεντρικά ώστε να αποφεύγονται τοπικές συγκρούσεις. Να φτιάχνουμε αναχώματα σωστά να καθαρίζουμε τα ποτάμια, να σιγουρευόμαστε ότι οι πλημμυρικές ζώνες προστατεύονται και δεν χτίζονται. Κοίτη του Πηνειού με πλημμυρική ζώνη αριστερά και δεξιά. Τι υπάρχει μέσα στην κοίτη; Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο με μπουζουκτσήδικα μαγαζιά. Τι θα κάνουμε με αυτά; Όταν θα πάμε να τα γκριμίσουμε θα είστε εκεί να στηρίξετε; Και να δούμε τι θα κάνουμε με τη λεκάνη απορροής της Κάρλας και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις.




Και αν επιλέξουμε ότι η λεκάνη απορροής πρέπει να είναι 160 στρέμματα πρέπει να πούμε στους ανθρώπους ότι δεν μπορούν εκεί να καλλιεργούν. Και επίσης να πούμε στους αγρότες την αλήθεια ότι όταν θα μπει και ο 2ος πυλώνας που έχει περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και δεν έχουν αλλάξει τις καλιέργειές τους θα δουν τις ενισχύσεις μειωμένες. Πρέπει να γίνει παραγωγική ανασυγκρότηση στηξν Θεσσαλία με σημαντικές παρεμβάσεις. Η Θεσσαλία δεν κατέρρευσε οικονομικά λόγω του Daniel. Δέχθηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα ένα μέρος του πρωτογενούς της τομέα. Ο κ. Ανδρουλάκης ζητά να κάνουμε Τασκ Φορς και χαίρομαι επιτέλους που αναγνωρίζετε την ανάγκη ενός επιτελικού κράτους.


Χρήση τεχνολογίας: Συμφωνώ απόλυτα. Κάνουμε χρήση drones, αισθητήρων. Εϊπατε ότι υπάρχει ανάγκη κεντρικής επιτήρησης από ένα κέντρο. Σας έχω καλέσει να επισκεφτείτε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού και Επιχειρήσεων σε μια πυρκαγιά. Η ροή πληροφοριών δεν είναι ικανοποιητική και θα θέλαμε περισσότερες πληροφορίες την ώρα της κρίσης. Είναι το κέντρο που φτιάξαμε εμείς για να μην θυμίσω τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Είπε ο κ. Ανδρουλάκης ότι είχαμε λιγότερες πυρκαγιές αλλά περισσότερα καμένα στρέμματα. Έχετε δίκιο στατιστικά. Όμως δεν είναι όλη η αλήθεια. Εως 15/8 δεν είχαμε καμία πυρκαγιά και ήρθαν όλες μαζί και σε συνδυασμό με τον ξηρό καιρό να μην μπορούμε να ελέγξουμε κάποιες πυρκαγιές.


Τέλος, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, ανέφερε: «Άκουσα πάλι να μιλάτε για το επιβραδυντικό υγρό. Σας το λέω καλόπιστα, δεν μπορεί να γίνει για τον απλό λόγο ότι τα πυροσβεστικά μας παίρνουν νερό από την θάλασσα και δεν έχουν χρόνο να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο να γεμίσουν με επιβραδυντικό υγρό.




Ευτυχώς η ζημιά στην πανίδα και χλωρίδα της Δαδιάς δεν είναι τόσο άσχημη όσο περιμέναμε ότι θα είναι.


Εχουμε ένα σχέδιο και μίλησα για όσα θα κάνουμε. Αισθάνομαι ότι εμείς έχουμε σχέδιο και εσείς παράπονα. Κατανοώ την κριτική αλλά επαναλαμβάνω ότι περιμένω να ακούσω από εσάς προτάσεις. Δεν αρκεί ένα σύνθημα - τίτλος ''παραγωγικής ανασυγκρότησης''.


Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο, πείτε μας ότι διαφωνείτε σε αυτό το σημείο που πρέπει να γίνει με άλλο τρόπο που θα μας υποδείξετε για να το συζητήσουμε. Αυξήσαμε τους πόρους, βάζοντας πράσινο τέλος στα πολυτελή καταλύματα. Συμφωνείτε με αυτό κ Ανδρουλάκη. Θεωρείτε ότι έπρεπε να το κάνουμε αλλιώς και με ποιο τρόπο. Αυτή είναι η μεγάλη απόσταση της πραγματικής εφαρμοσμένης πολιτικής και της έκθεσης ιδεών».


Δείτε βίντεο με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

TwitterFacebook

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη