12 Νοε 2023

Ισλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω απειλής έκρηξης ηφαιστείου


Η Iσλανδία κήρυξε περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από σειρά σεισμών που προκάλεσαν φόβους για ηφαιστειακή έκρηξη.
Οι αρχές έδωσαν εντολή στους 4.000 κατοίκους της πόλης Γκρίνταβικ, στα νοτιοδυτικά,να εκκενώσουν την πόλη για προληπτικούς λόγους. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανοίξει μεγάλες ρωγμές, άλλη μια ένδειξη ότι επίκειται κάποιο ηφαιστειακό γεγονός.
Δεν πρόκειται για «εκκένωση έκτακτης ανάγκης», τονίζουν οι αρχές, που πάντως καλούν τους πολίτες «να παραμείνουν ήρεμοι, επειδή έχουμε αρκετό χρόνο για να αντιδράσουμε».



Το έδαφος στην περιοχή έχει ανυψωθεί κατά 9 εκατοστά από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (IMO).

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση για οποιαδήποτε ένδειξη ότι η σεισμική δραστηριότητα πλησιάζει στην επιφάνεια.

Η Ισλανδία, η οποία βρίσκεται πάνω από μια ηφαιστειακή εστία στον Βόρειο Ατλαντικό, καταγράφει κατά μέσο όρο μια έκρηξη κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια.

Η πιο σημαντικ΄ξη το τελευταίο διάστημα ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull το 2010, η οποία εκτόξευσε τεράστια σύννεφα τέφρας στην ατμόσφαιρα και οδήγησε σε εκτεταμένο κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από την Ευρώπη.


Αναστάτωση στους επισκέπτες

Το Blue Lagoon, ένα δημοφιλές γεωθερμικό σπα στο Γκρίνταβικ, έκλεισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα «μετά από πολλές ημέρες σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή», η οποία περιελάμβανε μια νύχτα με «ισχυρούς σεισμούς», οι οποίοι προκάλεσαν «αναστάτωση στους επισκέπτες μας και παρατεταμένη καταπόνηση στους υπαλλήλους μας». Το σπα θα παραμείνει κλειστό έως τις 7 π.μ. της 16ης Νοεμβρίου.
26,000. Τόσους σεισμούς βιώνει η Ισλανδία κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Perlan, ένα μουσείο φυσικής ιστορίας με έδρα το Ρέικιαβικ. Περισσότερες από 20.000 δονήσεις έχουν καταγραφεί από τον ΙΜΟ από τότε που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η Ισλανδία -μια χώρα με λιγότερους από 400.000 κατοίκους- βιώνει αυξημένο αριθμό σεισμών κάθε χρόνο λόγω της θέσης της σε ένα όριο τεκτονικών πλακών, σύμφωνα με το Perlan, το οποίο δήλωσε ότι «οι σεισμοί είναι γεγονός της ζωής» στη χώρα. Οι περισσότεροι από τους σεισμούς φέτος είναι μικρότερου μεγέθους, που κυμαίνονται από μεγέθη κάτω του 1 έως και 5,0 Ρίχτερ - όχι αρκετά ισχυροί για να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές. Η μέτρηση των σεισμών ήταν το κλειδί για τους Ισλανδούς επιστήμονες προκειμένου να προετοιμαστούν για πιθανές ηφαιστειακές εκρήξεις, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης του Fagradalsfjall το 2021, ανέφερε το μουσείο. Το ηφαίστειο αυτό έχει εκραγεί κάθε χρόνο από τότε, με την τελευταία έκρηξη στις 10 Ιουλίου. Η Ισλανδία έχει περίπου 130 ηφαίστεια, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια περιοχή με «ασυνήθιστα υψηλή δραστηριότητα μάγματος», σύμφωνα με τον ιστότοπο τουρισμού της χώρας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη