14 Νοε 2023

Ποια είναι η Gen Alpha γενιά που θα κατακτήσει τον κόσμο;


Εάν δεν αισθάνεστε αρκετά μεγάλοι ακόμα, η επόμενη γενιά που έρχεται, έχει γεννηθεί κι έχει ήδη το δικό της όνομα. Μετά τους boomers, τους Μillennials και τους Gen Z, έρχονται οι Gen A. Σε αυτό το σημείο να πω ότι οι τριαντάρηδες είμαστε πλέον passé!
Η Gen A είναι τα παιδιά των Millennials (κι όμως!) που γεννήθηκαν από το 2011 και μετά και για όσα θα γεννηθούν από σήμερα και μέχρι και το 2025.
Η ονομασία αυτής της νέας γενιάς δεν έχει αποδοθεί απλά και μόνο για να τους φωνάζουμε κάπως ή για να συνεχιστεί η παράδοση με τα γράμματα της αλφαβήτου (Generation X, Generation Z, κτλ…). Το «Glass Generation» που τους αποδίδεται και μεταφράζεται ελεύθερα ως η ‘γενιά που μεγάλωσε μπροστά από οθόνες’ (smartphones, tablets κλπ), ίσως μας δίνει περισσότερες απαντήσεις.


Και θα πει κανείς πως τη δεκαετία του ‘90 όλα τα παιδιά μεγάλωσαν μέσα στην τεχνολογία. Βέβαια, άλλο είναι να παίζεις φιδάκι στο ΝΟΚΙΑ κι άλλο στο iphone. Με λίγα λόγια, οι πρώτοι γεννήθηκαν στις απαρχές της digital εποχής ενώ οι δεύτεροι στην απόλυτη κυριαρχία της. Για τους πρώτους, το internet, τα social media είναι ένα εργαλείο το οποίο ήρθε σταδιακά στη ζωή τους ενώ για τους δεύτερους είναι ο φυσικός τρόπος ζωής, ο κύριος τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν και κοινωνικοποιούνται. Για αυτούς η λέξη «ψηφιακό» είναι περιττή.

Η Generation Alpha έχει από τη στιγμή που γεννήθηκε στη διάθεσή της τεχνολογικά μέσα που στα ‘90 δεν φανταζόμασταν. Για αυτούς, τα iphones, τα ipads, τα apps δεν χρειάζονται επεξήγηση – η χρήση τους έρχεται με φυσικό τρόπο όπως για εμάς η χρήση της καρέκλας ή του ποτηριού. Για αυτή τη γενιά, η ζωή πριν την τεχνολογία δεν υπήρχε, όπως εμείς, οι Millennials, δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς υπήρξε ζωή πριν τα αυτοκίνητα ή την τηλεόραση

Οι προηγούμενες γενιές υπήρξαν επιφυλακτικές μπροστά στα τεχνολογικά άλματα, πράγμα που δεν συμβαίνει τόσο πλέον. Βλέπει κανείς μωρά 2-3 χρονών να παίρνουν ένα τάμπλετ να παίζουν παιχνίδια και να παρακολουθούν βίντεο. Δεν ρωτούν «τι είναι αυτό» απλά το πιάνουν στα χέρια τους χωρίς φόβο μήπως το χαλάσουν και το ανακαλύπτουν μόνα τους!


Και δεν είναι μόνο τα βίντεο και τα παιχνίδια με τα οποία έρχονται σε επαφή, αλλά και τα πρώιμα προϊόντα Α.Ι. όπως η φωνή στο GPS, η/ο Siri ή η Alexa τα οποία χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά οι γονείς τους.


Εκατομμύρια παιδιά αυτής της γενιάς έχουν ήδη αφήσει το «ψηφιακό τους αποτύπωμα» στον κόσμο, προτού ακόμη κατανοήσουν τι είναι αυτό, τι σημαίνει ως έννοια. Μπορεί φυσικά βίντεο και φωτογραφίες να βρίσκονται παντού στα social media και τα ανεβάζουν οι ίδιοι οι γονείς. Αυτά τα accounts που διαχειρίζονται σήμερα οι γονείς, θα τα κληρονομήσουν τα σημερινά 8χρονα.


Η Henry Rose Lee, η οποία είναι συγγραφέας, ομιλήτρια και θεωρητικός σε ζητήματα γενεών, χαρακτήρισε στον Guardian τη γενιά Alpha ως «Μillennials που παίρνουν στεροειδή», συμπληρώνοντας ότι:


«Τα μεγαλύτερα μέλη της γενιάς των Millennials δεν μεγάλωσαν μέσα στην digital τεχνολογία, παρά το γεγονός βέβαια ότι την κληρονόμησαν και την έκαναν δική τους. Αντίθετα, οι άνθρωποι κάτω των 22 ετών έχουν μεγαλώσει έτσι, και μάλιστα μέσα την αυξανόμενη πολυπλοκότητα αυτής της τεχνολογίας. Και αυτό τους κάνει ασύγκριτα διαφορετικούς από μας, τους ‘μεγάλους‘».

Είναι ίσως δύσκολο για εμάς τους «προηγούμενους» να μαντέψουμε το μέλλον αυτής της γενιάς και … «σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας» και ίσως κάποιους μας τρομάζει κιόλας καθώς έχουμε ταυτίσει τα παιδικά χρόνια με παιχνίδι έξω, συναναστροφή με άλλα παιδιά κι όχι την αλληλεπίδραση με την τεχνολογία. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cranfield, Joe Nellis, δηλώνει: «Η Gen Alpha θα απασχολείται σε θέσεις εργασίας, σε δουλειές που δεν υπάρχουν ακόμη ούτε στη φαντασία μας. Γι’ αυτές τις δουλειές θα χρειαστεί μία τεχνολογική εξειδίκευση τόσο υψηλού επιπέδου, που ακόμα δεν μπορούμε ούτε καν να τη φανταστούμε. Αυτή η νέα πραγματικότητα θα οδηγήσει τους ενήλικες του μέλλοντος να σνομπάρουν το υπάρχον ανώτερο εκπαιδευτικό σύστημα, να ψάχνουν και να καταφεύγουν σε πιο φθηνές online λύσεις μάθησης»…



Υπολογίζεται ότι κάθε εβδομάδα γεννιούνται 2,5 εκατομμύρια ‘Alphas’ σε όλον τον κόσμο, κάτι που δείχνει ότι ο πληθυσμός τους θα έχει αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια έως το 2025. Μερικοί από εμάς μπορεί να έχουμε τα δικά μας παιδιά μέχρι τότε ή να φέρουμε τα παιδιά μας στην αμέσως επόμενη φουρνιά. Το μέλλον δεν είναι τόσο αισιόδοξο καθώς η επέλαση της τεχνολογίας και η εποικημένη επικράτησή της είναι πλέον φανερή ενώ περιβαλλοντικά ο πλανήτης μετρά αντίστροφα. Όχι και τόσο αισιόδοξα τα πράγματα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν είναι να περιμένουμε και να ελπίζουμε…

https://www.topontiki.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη