15 Δεκ 2023

Το θέατρο των Βρυξελλών με την Ουκρανία - Ο Ορμπαν πήρε 10,2 δισ. και… έφυγε από την αίθουσα


Μετά από ώρες συνομιλιών μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες του μπλοκ - εκτός του Ορμπαν- «αποφάσισαν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και την Μολδαβία» με τα διεθνή μέσα να υπερτονίζουν τον... κομβικό ρόλος του Όλαφ Σολτς.

«Οι ηγέτες έχουν επίσης χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, πρόσθεσε ο Σ.Μισέλ, συμπληρώνοντας ότι «η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όταν επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης».

«Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας», είπε ο Μισέλ συμπληρώνοντας με άλλα λόγια ένα σόου που στήθηκε με φόντο πάντα την Ουκρανία

EU_e7131.jpg

Το παρασκήνιο

Το παρασκήνιο όμως της εν λόγω απόφασης είναι «πικάντικο» σε σχέση με το πως παρουσιάζουν τα γεγονότα οι Βρυξέλλες. Ο Ορμπαν διαπραγματεύτηκε και εξαργύρωσε τελικά τις αντιρρήσεις του με 10,2 δισ. και σε μια καλοστημένη παράσταση αποχώρησε από την αίθουσα την ώρα της κρίσιμης απόφασης, ώστε να μην ασκήσει βέτο στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

orabn new fa93a

Ο Σολτς, κατά τα διεθνή μέσα, είπε στον Όρμπαν μπροστά σε άλλους ηγέτες ότι αν πραγματικά δεν ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει, θα μπορούσε να φύγει από την αίθουσα, ώστε οι ηγέτες της ΕΕ να λάβουν ομόφωνη απόφαση για τη διεύρυνση εν τη απουσία του, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι που είχαν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν ήρθε αυθόρμητα, αλλά αντίθετα είχε συμφωνηθεί σε προηγούμενες συζητήσεις, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Politico. Ένας τρίτος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Όρμπαν «απουσίαζε στιγμιαία από την αίθουσα με προσυμφωνημένο και εποικοδομητικό τρόπο» και με γεμάτες τις τσέπες.

Φάνηκε, λοιπόν, ότι οι Βρυξέλλες έκαναν έναν καθαρά πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης και ξεκίνησαν πράγματι μια προοπτική ένταξης της Ουκρανίας, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς να σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων θα έχουμε και δεύτερο βήμα. Ας μην ξεχνάμε την περίπτωση της Τουρκίας που από τον Δεκέμβριο του 1999 έλαβε το «καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας» και έως σήμερα έχει μείνει στην... πρόσκληση χωρίς ουσιαστική εξέλιξη.

EU2_4862b.jpg

Η πρώτη αντίδραση του Όρμπαν

Ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε για την απόφασή του: «Ολόκληρη η δήλωσή του:

«Βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για σχεδόν οκτώ ώρες εδώ στις Βρυξέλλες στη σύνοδο κορυφής των πρωθυπουργών.

Κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θέση της Ουγγαρίας είναι σαφής: η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ.

Είναι μια εντελώς παράλογη, παράλογη και εσφαλμένη απόφαση να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία υπό αυτές τις συνθήκες.

Και η Ουγγαρία δεν θα αλλάξει τη θέση της.

Από την άλλη, άλλες 26 χώρες επέμειναν να ληφθεί αυτή η απόφαση.

EU3_6be1d.jpg

Ως εκ τούτου, η Ουγγαρία αποφάσισε ότι εάν οι 26 αποφασίσουν να το κάνουν, θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο.

Η Ουγγαρία δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτήν την κακή απόφαση, και για το λόγο αυτό η Ουγγαρία δεν συμμετείχε στην απόφαση σήμερα.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τροποποίηση του προϋπολογισμού».

«Πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε: «Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και θα εκδώσουμε έκθεση τον Μάρτιο και με βάση αυτή θα λάβουμε απόφαση τον Μάρτιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, θέλουμε να στηρίξουμε την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, είναι μια πολύ ισχυρή πολιτική απόφαση και σήμερα και απόψε νομίζω στον λαό της Ουκρανίας - είμαστε στο πλευρό του και αυτή η απόφαση που έλαβαν τα κράτη μέλη είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς πώς ελήφθη η απόφαση, δεδομένης της απειλής του Όρμπαν να ασκήσει βέτο στο πράσινο φως των διαπραγματεύσεων, αναφέρθηκε στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που απαιτούν ομοφωνία για τέτοιου είδους αποφάσεις:

«Δουλέψαμε πολύ για να προστατεύσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ήταν σημαντικό κανένα κράτος μέλος να μην αντιταχθεί στην απόφαση και γι' αυτό ήμασταν σε θέση να προβούμε σε αυτή την ανακοίνωση απόψε».

Νίκη για την Ουκρανία, νίκη για την Ευρώπη, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αντέδρασε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.

«Πρόκειται για μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και δυναμώνει», έγραψε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε: «Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να αγωνίζονται για την ελευθερία».

https://www.ieidiseis.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη