15 Δεκ 2023

Ανοιχτή ρήξη Ισραήλ με ΗΠΑ για τη Γάζα - Νετανιάχου: Θα το πάμε μέχρι τέλους


Οι διεθνείς πιέσεις για τη Γάζα δεν κάμπτουν την αποφασιστικότητα του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Ισραήλ ακόμα και αν προέρχονται από τον στενότερο σύμμαχο της χώρας, τον Τζο Μπάιντεν. Την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε εκ νέου στις ΗΠΑ και σε όλους τους συμμάχους ότι το Ισραήλ θα «φτάσει μέχρι τέλους» στον πόλεμό του κατά της Χαμάς και πως θα συνεχίσει τον πόλεμο παρά τις «διεθνείς πιέσεις».
«Θα πάμε μέχρι τέλους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Το λέω αυτό παρά τον τεράστιο πόνο, αλλά και παρά τις διεθνείς πιέσεις. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει, θα πάμε μέχρι τέλους, μέχρι να νικήσουμε, και τίποτα λιγότερο», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε.


Κόντρα με εκατέρωθεν αιχμές μεταξύ Μπάιντεν-Νετανιάχουν

Υπενθυμίζεται πως ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη 12/12 ότι, σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον, η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν επιθυμεί τη λύση των δύο κρατών» με τους Παλαιστίνιους και παράλληλα προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «να αλλάξει» την κυβέρνησή του. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μιλήσει νωρίτερα την Τρίτη για τις «διαφωνίες» που έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο όσον αφορά τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, μετά τη λήξη του πολέμου.



«Αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ», σχολίασε ο Μπάιντεν. Είναι η πρώτη φορά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, που ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος μιλά δημοσίως για τις διαφωνίες του με την ισραηλινή κυβέρνηση. Στην ομιλία του ενώπιον δωρητών του Δημοκρατικού κόμματος κάλεσε το Νετανιάχου «να ενισχύσει και να αλλάξει» την κυβέρνησή του προκειμένου να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Μπάιντεν έκρινε επίσης ότι το Ισραήλ αρχίζει να χάνει τη στήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης. Το βράδυ της Δευτέρας, σε μια δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή της Χανουκά, ο Μπάιντεν είχε ήδη πει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» επειδή «η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή».

Αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη σχέση του με τον Νετανιάχου. Είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει στο γραφείο του μια φωτογραφία που τον εικονίζει συντροφιά με τον Μπάιντεν όταν εκείνος ήταν νεαρός γερουσιαστής. Όπως είπε, έγραψε την εξής αφιέρωση στη φωτογραφία: «Μπίμπι, σ’ αγαπώ πολύ αλλά δεν συμφωνώ με τίποτα απ’ όσα λες».

«Και αυτό ισχύει ακόμη σήμερα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ενώπιον εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας τους οποίους είχε προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο.

Όταν ο Μπάιντεν δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό πως κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη λόγω της άκριτης δολοφονίας αμάχων στη Γάζα, η απάντηση που έλαβε από τον Νετανιάχου, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ήταν: «Ναι, αλλά εσείς ισοπεδώσατε με τους βομβαρδισμούς σας τη Γερμανία και ρίξατε ατομική βόμβα στην Ιαπωνία, όπου πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους».

Τότε, ο Μπάιντεν του απάντησε: «Ναι, γι' αυτό δημιουργήθηκαν όλοι αυτοί οι διεθνείς θεσμοί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξανασυμβούν (αυτοί οι βομβαρδισμοί). Μην κάνετε τα ίδια λάθη που κάναμε μετά τις 11 Σεπτεμβρίου. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να εμπλακούμε σε πόλεμο στο Αφγανιστάν».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη