16 Δεκ 2023

Το Μαξίμου στηρίζει Καιρίδη μετά την αντίδραση Σαμαρά: Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες


Διαστάσεις πήρε το ζήτημα της τροπολογίας που κατέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, με την οποία δίνεται άδεια παραμονής σε μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια.

Μετά την παρέμβαση Σαμαρά και την τοποθέτηση του Αδωνι Γεωργιάδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, τόνισε πως δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής της άδειας διαμονής για εργασία για τους μετανάστες.


Ο Παύλος Μαρινάκης απαντώντας στις αντιδράσεις είπε πως είπε: "Κάνουμε το εντελώς αντίθετο από αυτό που λέγεται. Δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής, είναι μια διάταξη που δεν έρχεται νύχτα και δίνει το δικαίωμα σε όσους βρίσκονται εδώ τρία χρόνια, με βεβαίωση εργοδότη, να πάρουν άδεια διαμονής για εργασία".

"Eρχεται μία διάταξη, η οποία έχει εφάπαξ εφαρμογή για ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, για τουλάχιστον τρία χρόνια και υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, και η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί αν παύσει η σχέση εξαρτημένης εργασίας”, τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ALPHA.

"Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη και με αυτόν τον τρόπο καταγράφονται και ταυτοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν είναι καταγεγραμμένοι, κάτι που βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται η μαύρη εργασία”.

"Γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, έχει γίνει και πολλές φορές και στη χώρα μας για πολλούς περισσότερους ανθρώπους και όχι με τόσο αυστηρά κριτήρια”, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δ. Καιρίδης: Δεν αποσύρεται η τροπολογία για τους μετανάστες – Ενισχύεται η αγορά εργασίας

Ο Δημήτρης Καιρίδης σε νεότερη τοποθέτησή του υπεραμύνθηκε της τροπολογίας τονίζοντας πως "δεν προσελκύουμε νέες ροές και αυστηροποιούμε το πλαίσιο καθώς αν πάψει η απασχόληση τότε η άδεια ανακαλείται".

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μιλώντας στην ΕΡΤ για την τροπολογία είπε πως "θα περάσει με ψήφους της ΝΔ και είναι θετικό το γεγονός ότι και κόμματα της μείζονος αντιπολίτευση θα ψηφίσουν επίσης. Χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα και να ενισχύσουμε τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την αγορά εργασίας, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρόσθεσε ότι ο φράχτης θα ολοκληρωθεί, το Λιμενικό ενισχύεται και σε καμία περίπτωση η τροπολογία δεν αποτελεί νομιμοποίηση, αλλά προσπάθεια οι άνθρωποι αυτοί να μην είναι ούτε στην παράνομη αδήλωτη εργασία και επίσης να καταγραφούν".

Στην ερώτηση "γιατί τώρα" ο κ. Καιρίδης απάντησε ότι "δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία παραμένει απολύτως αυστηρή και ταγμένη στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία. Μιλάμε για μεγάλη μείωση των ροών την οποία καταφέραμε και ελέγξαμε με πολύ συγκεκριμένες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες. Με το φράχτη, με το Λιμενικό, με τη συνεννόηση με την Τουρκία. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο. Η πάγια διάταξη της επταετίας, η οποία εισήχθη το 2014, συνεχίζει να ισχύει.
Ωστόσο, άπαξ και για κάποιους μήνες δίνουμε το δικαίωμα σε αυτούς οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, όχι αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα.
Άρα δεν προσελκύουμε νέες ροές. Μιλάμε για ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, οι οποίοι ως επί το πλείστον δεν ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα, απλώς έληξαν οι άδειες διαμονής τους, διότι πέρασαν οι προθεσμίες, διότι δεν μαζεύτηκαν τα χαρτιά που έπρεπε να μαζέψουν, διότι υπάρχουν διάφορες δυσκολίες.


Εμείς λοιπόν ερχόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους και λέμε: Όποιος ήταν εδώ επί τρία χρόνια πριν από τις 30 Νοεμβρίου του 23, για πρώτη φορά φέρνουμε τη σύνδεση με την εργασία", είπε ο κ. Καιρίδης.

Μέσα στην αίτηση προβλέπεται καθαρό ποινικό μητρώο, διότι γίνεται ενδελεχής έλεγχος, πρέπει να προσκομίζει και συμβόλαιο εργασίας. Μάλιστα, εάν παύσει η απασχόληση, τότε η άδεια ανακαλείται.

Χρειάζεται να τραβήξουμε γραμμή και να γυρίσουμε σελίδα, είπε στη συνέχεια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η δημόσια ασφάλεια, να καταγραφούν και να ταυτοποιηθούν όλοι όσοι είναι εδώ "και προφανώς να ενισχυθεί και η αγορά εργασίας η οποία πάσχει".

Πήραμε μια ρύθμιση του 2014, τη ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά, που δεν άλλαξε καν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία ρύθμιση λοιπόν, η οποία έφερε ο Κώστας Καραμανλής το 2005 και επαναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς το 2014. Παίρνουν χαρτιά περίπου 6 με 8 χιλιάδες κάθε χρόνο, κυρίως Αλβανοί και δευτερευόντως Γεωργιανοί και άλλες εθνικότητες. Πολλαπλασιάσετε το επί 4 διότι μιλάμε για επτά χρόνια επομένως μιλάμε για 30.000.

Στην ερώτηση εάν με αυτή την τροπολογία μπορεί να στέλνεται σήμα σε τρίτες χώρες, ότι κάπως χαλαρώνει η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Καιρίδης απάντησε:

Ο φράχτης θα ολοκληρωθεί και το Λιμενικό ενισχύεται και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν γίνονται. Δεν είναι νομιμοποίηση. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Όσοι έχουν μπει έχουν μια τριετία άδεια διαμονής , αρκεί να εργάζονται.

Προφανώς το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο προσελκύει κραυγές και λαϊκισμούς, είπε ο υπουργός απαντώντας στην ερώτηση εάν η τροπολογία θα περάσει απόλυτα με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: TheTOC.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη